Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дизайн інтерьєру.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
94.45 Кб
Скачать

Дизайн дитячої кімнати для підлітка

Підлітковий період — один з найбільш складних етапів в житті дитини. Саме в цей час відбуваються різкі якісні зміни, що зачіпають усі сторони його розвитку, формуються ціннісні орієнтири і відносно стійкі погляди на життя, які можуть зберігатися впродовж усієї його подальшої життєдіяльності. Дуже важливо приділяти дитині в цей період увагу, потурбується про створення сприятливого для нього довкілля. Важливо усвідомити, що підліток — далеко не маленька дитина, більше того — він вимагає, щоб до нього так не відносилися.

Дитяча кімната для підлітка повинна забезпечувати «почуття дорослості»

Приклад дизайну дитячої кімнати, що відповідає потребам підлітка

«Почуття дорослості» — ось головна особливість дизайну дитячої кімнати для підлітка, яка грає для нього чималу роль. Кімнату треба облаштовувати зовсім інакше, ніж для дитини дошкільного віку. У підлітка будуть абсолютно інші кольорові переваги, вимоги до облаштування дизайну інтер'єру не лише з ергономічної, але і з психологічної точки зору.

Передусім, треба визначитися з кольоровою гаммою, яка домінуватиме в дизайні дитячої кімнати для підлітка. Підлітки віддають перевагу таким кольорам, як зелений, блакитний, жовтий, червоний, фіолетовий, помаранчевий і білий. При цьому треба враховувати, що не останню роль грає носій кольору — той або інший предмет. Колір завжди включений в якусь композицію, сильно пов'язаний з фактурою та матеріалом. Зелений, блакитний, жовтий, помаранчевий і білий — відповідні кольори для оформлення кімнати для підлітка

Дитяча кімната для дівчинки-підлітка – яскравий приклад тому, що один і той же колір (в даному випадку чорний) може сприйматися по-різному Все це говорить про те, що один і той же колір може сприйматися по-різному, залежно від його поєднання в інтер'єрі з іншими кольорами, його кількості і так далі. Тому не можна сказати, що підлітки віддають перевагу конкретно тим або іншим кольорам, і в інтер'єрі окрім них більше не повинно бути нічого іншого. Відмінності матимуть дитяча кімната для дівчинки-підлітка і для хлопчика підлітка. Кольорова гамма в кімнаті для хлопчика-підлітка може бути контрастнішою і тяжіти до мінімалістських тенденцій.

Варіант кольорового рішення в дитячій для хлопчика-підлітка: кольори контрастніші, що могло б не користуватися успіхом у дівчинки-підлітка

Використовуйте полиці, стелажі, де б дитина могла зберігати свої речі

Розглянемо вікові особливості підходу до дизайну дитячої кімнати для підлітків. В даному випадку треба розглядати дітей у віці від 12 до 14 років і більше «пізній» підлітковий вік від 15 до 17 років. В останньому випадку це вже досить дорослі молоді люди, кімнату яких дитячої назвати буде складно. Але для кімнат цих вікових категорій дітей застосовні такі загальні рекомендації:

— вибирайте кольори відповідно до переваг підлітка.

— використовуйте полиці, стелажі в інтер'єрі кімнати, де діти могли б розміщувати свої книги, трофеї із спортивних або учбових подій, ігри, сувеніри.

У кімнаті для підлітків добре обладнати ліжко-горище

Ліжко-горище не займає багато місця і дозволяє добре поєднувати зони роботи і відпочинку

— оптимізуйте простір, наприклад, за допомогою установки ліжка-горища. На першому поверсі такого ліжка розміщуються всі необхідні для навчання і розваг засоби, а на другому — спальне місце.

— використовуйте постери і плакати з улюбленими кумирами, магнітні фарби, що світяться в темряві зображення і предмети.

Використовуйте постери і плакати з улюбленими кумирами дитини

Дитяча кімната для підлітка на тему коміксів

Дизайн дитячою для підлітка можна оформити на тему улюблених героїв кіно або коміксів. Для хлопчиків-підлітків добре підійде стиль мілітарі в інтер'єрі. При цьому не треба кімнату занадто перевантажувати декоративними елементами.

Дитяча кімната для хлопчика-підлітка в стилі мілітарі

Фрагмент дитячої кімнати для дівчинки-підлітка: увага зосереджена на формі та деталях

Інтер'єр кімнати для дівчинки-підлітка має бути витонченішим і вишуканішим. Для дівчинки дуже важливими є саме естетичні переживання, пов'язані з інтер'єром її довкілля. Велику роль грають у даному випадку деталі, наприклад такі, як форма меблів, аксесуарів, їх кольорові поєднання.

Варіант оформлення кімнати для дівчинки-підлітка — є видимими елементи мінімалізму

Приклад дизайну інтер'єру маленької кімнати для підлітка

Більшість наведених прикладів дизайну дитячих кімнат для підлітка здійснені на великих площах, що не завжди є можливим в реальному житті, наприклад, у хрущовках. Але головною є не можливість точного відтворення того або іншого дизайну інтер'єру, а можливість почерпнути з нього деякі ідеї для оформлення конкретно своєї кімнати. Затишний дизайн отримати на невеликій площі також можливо, як і на великій. Приклад дизайну маленької дитячої для підлітка

Головним декоративним елементом у цій маленькій кімнаті є покривало та постільна білизна.

У кімнаті підлітка по можливості треба виділити зону, де б він міг проводити час зі своїми друзями. Популярним є спільний перегляд фільмів, гри в шаради і т. п. Немає нічого кращого для комфортного проведення часу, чим м'які і зручні меблі. Їх можна організувати в окрему групу, утворивши тим самим зону відпочинку. Розмістити можна м'які меблі по відношенню до інших елементів інтер'єру так, щоб вони легко перетворювалися на зону відпочинку з робочої або спальної зони.

Приклад угрупування меблів в кімнаті для підлітка в зону для відпочинку

Меблі можна розмістити по відношенню до інших елементів інтер'єру так, щоб вони легко перетворювалася на зону відпочинку з робочої або спальної зони

Як видно з малюнків організувати простір кімнати для підлітка можна безліччю способів. На маленькій площі в цьому допоможуть модульні меблі, меблі-трансформери, а на великій — будь-які меблі. Кімната підлітка повинна відповідати його світосприйняттю. Не завжди смаки батьків і дітей підліткового віку співпадають, але все таки, краще дати дитині свободу і право вибрати те, що йому до душі.