Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика / Лекції - інформатика Мойко ОВ 2013

.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
9.21 Mб
Скачать

Змістовний розділ 2

Офісний пакет MS Office

Тема 11.

Лекція 4.

Текстовий редактор Microsoft Word – робота з таблицями.

Вид заняття:

Тематична лекція

Мета:

Формування поняття про роботу в текстовому редакторі Microsoft Word. Форматування з тексту, списків, побудова таблиць, діаграм, вставка малюнків та інших об’єктів в документ.

Навчальна:

Навчити студентів працювати в текстовому редакторі, форматувати текст, вставляти таблиці, малюнки, діаграми, формули в документ.

Виховна:

Естетичне виховання, розвиток творчого мислення

Методична:

Впровадження тзн та інформаційних технологій в навчально-виховний прооцес

Методи:

Словесні, наочні, лекція, демонстрація, іллюстрація, пояснення

Матеріально технічне забезпечення та дидактичні засоби, ТЗН:

Дошка, комп’ютери

Література

Основна:

[3] с. 46-52

[4] с. 165-290

[7] с. 190-223

Додаткова:

Конспект

План:

  1. Створення таблиці.

  2. Зміна структури таблиці.

  3. Редагування та форматування таблиці.

  4. Попередній перегляд та зберігання документа на диску.

  5. Друк документа та вихід з редактора.

  6. Сумісність версій.

Структура заняття

  1. Організаційна частина заняття.

Перевірка присутніх. Заповнення журналу та рапортички.

  1. Повідомлення теми, мети та основних завдань заняття .

  1. Актуалізація опорних знань.

  1. Які типи текстових файлів Ви знаєте?

  2. Як вставити в документ малюнок WordArt?

  1. Мотивація навчальної діяльності студентів

Під час будь-якої діяльності Вам доведеться мати справу з діловою документацією, звітами, оформленням статей, брошур, візиток. Сьогодні ми розглянимо принципи роботи з таблицями.

  1. Вивчення матеріалу за планом.

Створення і оформлення таблиць в Word Лекція присвячена створенню та використанню таблиць в документах Microsoft Word. Представлені способи створення таблиць, додавання та видалення стовпців і рядків таблиці. Показані можливості зміни розмірів елементів таблиць. Описано можливості настройки меж і заливки таблиць, а також оформлення таблиць з використанням автоформатування. Відмічені особливості оформлення тексту таблиць. Загальні відомості про таблиці

Таблиці в документах Microsoft Word використовують, здебільшого, для упорядкування і представлення даних. У таблицях можна робити обчислення, таблиці можна використовувати для створення бланків документів. Табличні дані зручно застосовувати для створення діаграм. Для роботи з таблицями використовують команди меню Таблиця, елементи панелей інструментів Стандартна, Форматування, Таблиці і межі і Бази даних (рис. 12.1), а також команди контекстних меню. Рис. 12.1. Панелі інструментів, що використовуються для роботи з таблицями Для відображення панелі інструментів Таблиці і межі можна вибрати команду Вид / Панелі інструментів / Таблиці і межі, але простіше скористатися кнопкою Панель кордонів панелі інструментівСтандартна. При відображенні панелі інструментів Таблиці і межі в ній спочатку може бути вже натиснута кнопка Створити таблицю. Якщо це так, то для зручності подальшої роботи краще її відключити, один раз клацнувши по ній мишею.

Вставка таблиці

Для швидкої вставки таблиці в документ досить натиснути кнопку Вставити таблицю панелі інструментів Стандартна і в який з'явився табло при натиснутій лівій кнопці виділити необхідне число стовпців і рядків (мал. 12.2). Рис. 12.2. Вставка таблиці У результаті в документ буде вставлена ​​таблиця на всю ширину сторінки. Незважаючи на те що спочатку в табло відображаються тільки чотири рядки і п'ять стовпців, для вставки таблиці більшої розмірності можна переміщати курсор вправо і вниз. Розміри табло при цьому будуть збільшуватися. Якщо потрібно створити таблицю зі стовпцями певної ширини, то можна натиснути кнопку Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.3) або вибрати команду Таблиця / Вставити / Таблиця. Рис. 12.3. Вставка таблиці У діалоговому вікні Вставка таблиці (рис. 12.4) в лічильниках Кількість стовпців і Кількість рядків можна встановити необхідні значення. У розділі вікна Автопідбір ширини стовпців можна вибрати один з трьох варіантів установки ширини стовпців. При виборі перемикача постійна в лічильнику можна вказати потрібну ширину стовпця. При виборі перемикача по вмісту буде вставлена ​​таблиця з дуже вузькими стовпцями, ширина яких, втім, буде потім збільшуватися або зменшуватися в залежності від кількості тексту в комірках стовпця. При виборі перемикача по ширині вікна вставляється таблиця займе всю ширину сторінки. Рис. 12.4. Вибір числа стовпців і рядків вставляемой таблиці в діалоговому вікні "Вставка таблиці" Додавання елементів таблиць

Додавання стовпців

Якщо потрібно вставити стовпець зліва від якогось стовпця, то потрібно виділити цей стовпець і натиснути кнопку Вставити таблицю панелі інструментів Стандартна (мал. 12.5), або клацнути по виділеному стовпцю правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Додати стовпці (мал. 12.6). При цьому якщо було виділено декілька стовпців, то рівно стільки ж стовпців і додасться. Рис. 12.5. Додавання стовпця (початок) Рис. 12.6. Додавання стовпця (продовження) Для додавання стовпця в довільному місці таблиці досить поставити курсор в будь-яку комірку стовпця, натиснути по стрілці в правій частині кнопки Додати таблицю панелі інструментів Таблиці і межі(мал. 12.7) і в меню вибрати команду Додати стовпці зліва або Додати стовпці праворуч. Рис. 12.7. Додавання стовпців Якщо ж потрібно додати кілька нових стовпців, то слід виділити декілька стовпців або хоча б кілька осередків кількох шпальт, а потім клацнути по стрілці в правій частині кнопки Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі (мал. 12.7) і в меню вибрати команду Додати стовпці зліва або Додати стовпці праворуч.

Додавання рядків

Якщо потрібно вставити рядок вище небудь рядка таблиці, то необхідно виділити цей рядок і натиснути кнопку Вставити таблицю панелі інструментів Стандартна (мал. 12.8), або клацнути по виділеному рядку правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Додати рядки (рис. 12.9). При цьому якщо буде виділено кілька рядків, то рівно стільки ж рядків і додасться.

Рис. 12.8. Додавання рядка (початок)

Рис. 12.9. Додавання рядка (продовження)

Для додавання рядків в довільному місці таблиці досить поставити курсор в будь-яку комірку рядка, натиснути по стрілці в правій частині кнопки Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі(рис. 12.10) і в меню вибрати команду Додати рядки вище або Додати рядки нижче.

Рис. 12.10. Додавання рядків

Якщо ж потрібно додати одразу кілька рядків, то можна виділити декілька рядків або хоча б кілька осередків кількох рядків, а потім клацнути по стрілці в правій частині кнопки Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.10) і в меню вибрати команду Додати рядки вище або Додати рядки нижче. Для додавання рядків знизу таблиці досить поставити курсор під таблицю і натиснути кнопку Додати рядки панелі інструментів Стандартна. У діалоговому вікні Додавання рядків (мал. 12.11) в лічильнику слід вказати число доданих рядків і натиснути кнопку ОК.

Рис. 12.11. Вибір числа додаються рядків в діалоговому вікні "Додавання рядків"

Видалення елементів таблиць

Видалення стовпців

Видаляти найзручніше виділений стовпець або виділені стовпці. Для цього достатньо натиснути клавішу клавіатури BackSpace. Можна також по виділеним стовпцях клацнути правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Видалити стовпці. Якщо ж не хочеться пользовать клавіатурою і правою кнопкою миші, то виділені стовпці можна видалити, натиснувши кнопку Вирізати панелі інструментів Стандартна. Правда, це буде не просто видалення. Дистанційні стовпці потраплять в буфер обміну. Нарешті, можна поставити курсор в видаляється стовпець або виділити комірки декількох видаляються стовпців і вибрати команду Таблиця / Видалити / Стовпці. Слід завжди мати на увазі, що клавіша клавіатури Delete видаляє тільки вміст стовпця.

Видалення рядків

Рядки віддаляються практично так само, як і стовпці. Потрібно виділити рядок або декілька рядків і натиснути клавішу клавіатури BackSpace. Можна також по виділеним рядкам клацнути правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Видалити рядки. Знов-таки для виділених рядків можна скористатися кнопкою Вирізати панелі інструментів Стандартна. І знову це буде не просто видалення: видалені рядки потраплять в буфер обміну. Нарешті, як і у випадку зі стовпчиками, можна поставити курсор в удаляемую рядок або виділити комірки декількох видаляються рядків і вибрати команду Таблиця / Видалити / Рядки. Використання клавіші клавіатури Delete при роботі з рядками відрізняється від роботи зі стовпчиками. Якщо виділити тільки рядки таблиці, то клавіша клавіатури Delete видаляє лише вміст рядків. А якщо одночасно виділити рядок тексту над таблицею і рядок (рядки) таблиці і натиснути Delete, то віддалиться і рядок тексту, і виділена частина таблиці. Те ж саме буде при виділенні частини таблиці і тексту нижче таблиці.

Редагування таблиць

Зміна розмірів елементів таблиць. Зміна ширини стовпців

Змінити ширину відразу всіх стовпців таблиці можна перетягуванням маркера зміни розміру, розташованого поряд з правим нижнім кутом таблиці (рис. 12.12). Рис. 12.12. Маркер зміни розмірів таблиці Ширину окремого стовпця можна змінити перетягуванням кордону між стовпцями. Для цього потрібно підвести курсор до кордону, дочекатися, поки він перетвориться на вертикальну риску зі стрілками вправо і вліво, натиснути на ліву кнопку миші і перемістити кордон (рис. 12.13). Якщо при цьому тримати натиснутою клавішу клавіатури Alt, то на горизонтальній лінійці буде вказана ширина кожного стовпця таблиці без урахування лівого і правого полів осередків. Рис. 12.13. Зміна ширини стовпця перетягуванням кордону між стовпцями Для більш точного встановлення ширини слід клацнути по будь-якому осередку стовпця правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Властивості таблиці або поставити курсор в будь-яку комірку і вибрати команду Таблиця / Властивості таблиці. У вкладці Стовпець діалогового вікна Властивості таблиці (рис. 12.14) при необхідності слід поставити прапорець ширина, в списку, що розкривається одиниці вказати, як буде встановлюватися ширина стовпця: в сантиметрах чи у відсотках від загальної ширини таблиці. Нарешті, в лічильнику ширина слід встановити потрібне значення ширини стовпця. Якщо потрібно встановити ширину і інших стовпців, то можна скористатися кнопками Попередній стовпець і Наступний стовпець. Встановивши ширину всіх необхідних стовпців, слід натиснути кнопку ОК. Рис. 12.14. Зміна ширини стовпця у вкладці "Стовпець" діалогового вікна "Властивості таблиці" Якщо точна установка ширини стовпців не потрібно, але необхідно, щоб в таблиці всі стовпці мали однакову ширину, то треба поставити курсор в будь-яку комірку і натиснути кнопку Вирівняти ширину стовпців панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.15). А якщо необхідно вирівняти ширину тільки деяких суміжних стовпців, то спочатку їх треба виділити, а потім натиснути кнопку Вирівняти ширину стовпців панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.15) або клацнути по них правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Вирівняти ширину стовпців. Рис. 12.15. Вирівнювання ширини стовпців

Можна підібрати ширину стовпців в залежності від кількості тексту в комірках. Для цього треба клацнути по таблиці правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Автопідбір / За вмісту або клацнути по стрілці в правій частині кнопки Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.16) і в меню вибрати команду Автопідбір по вмісту. Ширина кожного стовпчика буде встановлена ​​на комірці з максимальною кількістю тексту. Надалі, при роботі з такою таблицею, ширина стовпців буде автоматично змінюватися (збільшуватися або зменшуватися) при зміні кількості тексту в комірках.

Рис. 12.16. Установка автопідбору ширини стовпців

Якщо таблиця займає не всю ширину сторінки, можна клацнути по ній правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Автопідбір / По ширині вікна або клацнути по стрілці в правій частині кнопки Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі (див. рис. 12.16) і в який з'явився меню вибрати команду Автопідбір по ширині вікна. Ширина кожного стовпчика при цьому буде пропорційно збільшена так, щоб в цілому таблиця займала всю ширину від лівого до правого поля сторінки. Надалі, при роботі з такою таблицею, ширина стовпців автоматично збільшуватиметься при збільшенні кількості тексту в комірках, і зменшуватися - при зменшенні кількості тексту, але тільки так, щоб сумарна ширина стовпців не змінювалася. Для припинення будь-якого режиму автопідбору ширини стовпців потрібно клацнути по таблиці правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Автопідбір / Фіксована ширина стовпцяабо клацнути по стрілці в правій частині кнопки Вставити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі (див. рис. 12.16) і в меню вибрати команду Фіксована ширина стовпця.

Зміна висоти рядків

Змінити висоту відразу всіх рядків таблиці можна перетягуванням маркера зміни розміру таблиці, розташованого поряд з правим нижнім кутом (див. рис. 12.12). Висоту окремого рядка можна змінити перетягуванням її нижньої межі. Для цього треба підвести курсор до кордону, дочекатися, поки він перетвориться на горизонтальну межу зі стрілками вниз і вгору, натиснути на ліву кнопку миші і перемістити кордон (рис. 12.17). Якщо при цьому тримати натиснутою клавішу клавіатури Alt, то на вертикальній лінійці буде вказана висота кожного рядка таблиці без врахування верхнього і нижнього полів осередків, а також відстань від верхнього краю сторінки до верхнього кордону таблиці. Рис. 12.17. Зміна висоти рядка перетягуванням кордону

Для більш точної установки висоти рядка треба клацнути по будь-якому осередку рядки правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Властивості таблиці або поставити курсор в будь-яку комірку і вибрати команду Таблиця / Властивості таблиці. У вкладці Рядок діалогового вікна Властивості таблиці (рис. 12.18) при необхідності поставте прапорець висота, в лічильнику встановіть необхідну висоту, а в списку режим вкажіть, чи буде потрібно надалі автопідбір висоти рядка. Якщо буде вибрано Точно, то висота рядка автоматично змінюватися не буде незалежно від кількості тексту в її осередках. Якщо ж буде обрано Мінімум, то висота рядка при зміні кількості тексту в її осередках буде автоматично змінюватися (збільшуватися або зменшуватися), починаючи з того значення, яке встановлено в лічильнику. Якщо необхідно встановити висоту та інших рядків, то можна скористатися кнопками Попередня рядок і Наступний рядок. Встановивши висоту всіх необхідних рядків, натисніть кнопку ОК.

Рис. 12.18. Зміна висоти рядка у вкладці "Рядок" діалогового вікна "Властивості таблиці" Якщо точна установка висоти рядків не потрібно, але необхідно, щоб в таблиці всі рядки мали однакову висоту, треба поставити курсор в будь-яку комірку і натиснути кнопку Вирівняти висоту рядківпанелі інструментів Таблиці і межі (мал. 12.19). А якщо необхідно вирівняти висоту тільки деяких суміжних рядків, то спочатку їх треба виділити, а потім натиснути кнопку Вирівняти висоту рядківпанелі інструментів Таблиці і межі (мал. 12.19) або клацнути по них правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Вирівняти висоту рядків.

Рис. 12.19. Вирівнювання висоти рядків

Розділення і об'єднання комірок

Одну комірку майже завжди можна розділити по вертикалі і горизонталі на будь-яке число частин (стовпців і рядків). Для цього треба клацнути по комірці правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Розбити комірки або поставити курсор в осередок і натиснути кнопку Розбити комірки панелі інструментів Таблиці і межі (мал. 12.20).

Рис. 12.20. Поділ комірки

Що б не було зроблено, з'явиться діалогове вікно Розбиття осередків (мал. 12.21). Вкажіть у ньому кількість частин по вертикалі (лічильник Число стовпців) і по горизонталі (лічильник Число рядків) і натисніть кнопку ОК.

Рис. 12.21. Вибір числа стовпців і рядків, на яке розділяється осередок, в діалоговому вікні "Розбиття осередків"

Якщо необхідно розділити кілька осередків на кілька частин, то слід виділити їх і натиснути кнопку Розбити комірки панелі інструментів Таблиці і межі (мал. 12.20). У діалоговому вікні Розбиття осередків (див. рис. 12.21) вкажіть кількість частин по вертикалі (лічильник Число стовпців) і по горизонталі (лічильник Число рядків). Якщо потрібно, щоб вся виділена область таблиці розділилася на встановлене число частин, то поставте прапорець Об'єднати перед розбиттям. А якщо необхідно, щоб на встановлене число частин розділилася кожна клітинка, то прапорець Об'єднати перед розбиттям не встановлюйте.

Об'єднувати осередки дуже нескладно. Тільки завжди треба мати на увазі, що об'єднати можна тільки осередки, що утворюють в таблиці прямокутну область. Досить виділити декілька вічок і натиснути кнопку Об'єднати комірки панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.22), або клацнути по виділеним осередкам правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Об'єднати комірки. Рис. 12.22. Об'єднання осередків

Для поділу та об'єднання вічок можна використовувати засоби малювання таблиць Microsoft Word. Для поділу осередку натисніть кнопку Створити таблицю панелі інструментів Таблиці і межі, після чого переведіть курсор в сторінку документа - при цьому він матиме вигляд олівця. Проведіть лінію в комірці при натиснутій лівій кнопці миші. Для об'єднання осередків натисніть кнопку Ластик, після чого переведіть курсор в сторінку документа - при цьому він прийме вид ластику. Щоб об'єднати комірки, видаліть кордон між ними, провівши по ній курсором-ластиком при натиснутій лівій кнопці миші.

Оформлення таблиць.

Обрамлення таблиць.

Таблиці обрамляють з використанням панелі інструментів Таблиці і межі (мал. 12.23). Перш за все необхідно виділити таблицю або обрамлює елемент таблиці (рядок, стовпець, комірки). У розкривному списку Тип лінії слід вибрати тип лінії, в списку, що розкривається Товщина лінії - товщину (ширину) лінії, потім необхідно клацнути по стрілці в правій частині кнопки Колір кордону і у палітрі кольорів вибрати необхідний колір лінії. Нарешті, слід клацнути по стрілці в правій частині кнопки Зовнішня межа (точно така ж розкривається кнопка розташована в панелі інструментів Форматування), і у вікні, табло натискаючи відповідні кнопки, вибрати один з варіантів розташування ліній обрамлення.

Рис. 12.23. Елементи панелі інструментів "Таблиці і межі", застосовувані для оформлення таблиці

Можна також використовувати вкладку Граница діалогового вікна Кордони і заливка (мал. 12.24), і точно так само вибрати тип, колір і ширину (товщину) лінії. Для установки довільного обрамлення з різних сторін можна скористатися кнопками, розташованими в розділі Зразок. Одноразове натиснення кнопки встановлює або знімає кордон. Замість використання кнопок можна просто клацати лівою кнопкою миші по кордонах у розділі вкладки Зразок. Для виведення діалогового вікна Межі і заливка можна клацнути по кнопці Колір кордону панелі інструментів Таблиці і межі або вибрати командуФормат / Межі та заливка.

Рис. 12.24. Установка меж таблиці у вкладці "Кордон" діалогового вікна "Кордони і заливання" Незалежно від способу установки кордонів, для їх зняття досить виділити таблицю або її фрагмент, натиснути по стрілці в правій частині кнопки Зовнішня межа панелі інструментів Форматування або панелі інструментів Таблиці і межі й у який з'явився табло натиснути кнопку Ні кордону. Після зняття кордонів на екрані зазвичай залишається відображення блідо-сірої сітки таблиці. Відображення сітки управляється командою Таблица / Сховати сітку / Відобразити сітку. Видима сітка не друкується.

Заливка таблиць

При заливанні зручно скористатися панеллю інструментів Таблиці і межі (див. рис. 12.23). Вивести цю панель у вікно Microsoft Word можна командою Вид / Панелі інструментів / Таблиці і межі, але найпростіше кнопкою Панель кордонів панелі інструментів Стандартна (див. рис. 12.1). Для установки заливки виділіть таблицю або заливається елемент таблиці (рядок, стовпець, комірки), клацніть по стрілці в правій частині кнопки Колір заливки (див. рис. 12.23) і в що з'явилася палітрі виберіть потрібний колір. Слід мати на увазі, що така ж кнопка, розташована в панелі інструментів Малювання, для заливки таблиць використана бути не може. Для заливки фрагментів документа рекомендуються відтінки сірого кольору від 5% до 35%. На тлі більш темних кольорів текст стає мають важко. Якщо встановлений колір шрифту Авто, то можна використовувати й темні заливки: від сірого 80% до чорного, при цьому колір шрифту автоматично зміниться на білий. Для зняття заливки достатньо виділити таблицю або її фрагмент, натиснути по стрілці в правій частині кнопки Колір заливки панелі інструментів Таблиці і межі (див. рис. 12.23) у вікні, табло натиснути кнопку Ні заливки.

Автоформатування таблиць

Для застосування до таблиці одного з типових варіантів оформлення можна використовувати засоби автоформатування Microsoft Word. Поставте курсор у будь-яку комірку таблиці і натисніть кнопкуАвтоформат таблиці панелі інструментів Таблиці і межі (див. рис. 12.23). У діалоговому вікні Автоформат таблиці (рис. 12.25) в списку Стилі таблиць виберіть один з пропонованих варіантів оформлення таблиці, при цьому в розділі Зразок діалогового вікна можна подивитися, як виглядатиме така таблиця. У розділі Змінити оформлення вкажіть, чи повинно відрізнятися оформлення рядків заголовка і останнього рядка, першого та останнього стовпця від оформлення решти частини таблиці.

Рис. 12.25. Вибір стилю оформлення таблиці в діалоговому вікні "Автоформат таблиці"

Оформлення тексту таблиць

Перетворення тексту в таблицю

Для перетворення тексту в таблицю необхідно виділити і вибрати команду Таблиця / Перетворити / Перетворити в таблицю. При перетворенні тексту Microsoft Word розділяє текст на фрагменти, кожен з яких поміщається в окрему комірку. Тому в діалоговому вікні Перетворити в таблицю (рис. 12.26) в першу чергу необхідно вибрати символ, що розділяє фрагменти тексту. Це може бути один з типових символів (знак абзацу, знак табуляції або крапка з комою) або будь-який символ по вашому розсуду, наприклад, точка, пробіл, кома і т. п. У цьому випадку необхідно встановити перемикач інший,поставити курсор в поруч розташоване поле і з клавіатури ввести символ роздільника. Всі створювані осередки Microsoft Word прагне оформити як окремі стовпці таблиці, тому лічильник Число рядківзазвичай недоступний. У лічильнику Число стовпців можна змінювати запропоноване число. При збільшенні числа стовпців буде зменшуватися число рядків створюваної таблиці, але самостійно число рядків все одно вказати не можна. У розділі Автопідбір ширини стовпців можна вибрати один з трьох варіантів установки ширини стовпців.

Рис. 12.26. Вибір параметрів перетворення тексту в таблицю в діалоговому вікні "Перетворити в таблицю"

Якість перетворення тексту в таблицю багато в чому залежить від виду тексту і правильності вибору роздільник тексту. Найбільш зручно перетворювати в таблицю різні списки, коли кожен абзац або текст, розділений табуляцією, перетвориться в окрему комірку.

Перетворення таблиці в текст

У текст можна перетворити всю таблицю або її фрагмент. Для перетворення всієї таблиці поставте курсор в будь-яку її осередок, а для перетворення фрагмента виділіть його і виберіть команду Таблиця / Перетворити / Перетворити в текст. У діалоговому вікні Перетворення в текст (мал. 12.27) вкажіть символ, який буде розділяти фрагменти тексту, сформовані з окремих осередків таблиці. Це може бути один з типових символів (знак абзацу, знак табуляції або крапка з комою) або будь-який символ по вашому розсуду, наприклад, точка, пробіл, кома і т. п. У цьому випадку встановіть перемикач інший,поставте курсор в поруч розташоване поле і з клавіатури введіть символ роздільника. Крім того, слід вирішити, чи потрібно перетворювати в текст вкладені таблиці (прапорець вкладені таблиці).

Рис. 12.27. Вибір параметрів перетворення таблиці в текст у діалоговому вікні "Перетворення в текст"

Поворот тексту

Текст у таблиці можна розташувати не тільки горизонтально, але і під кутом ± 90 ° зверху вниз або знизу вгору. Клацніть правою кнопкою миші по виділеному фрагменту таблиці і виберіть команду контекстного меню Напрямок тексту або виберіть команду Формат / Напрям тексту. У діалоговому вікні Напрям тексту - Елемент таблиці (рис. 12.28) в розділі Орієнтація двічі клацніть по необхідному варіанту напрямку тексту. Можна також виділити потрібний варіант і натиснути кнопку ОК. Рис. 12.28. Вибір напрямку тексту в комірках таблиці в діалоговому вікні "Напрямок тексту - Елемент таблиці"

Для зміни напрямку тексту можна також користуватися кнопкою Змінити напрям тексту панелі інструментів Таблиці і межі (рис. 12.29). Якщо текст розташовувався горизонтально, то один клацання по кнопці розташує текст зверху вниз. Наступний клацання поверне текст знизу вгору. Наступний клацання розташує текст горизонтально. Рис. 12.29. Зміна напрямку тексту в комірці

Горизонтальне вирівнювання

Для вирівнювання вмісту осередків по краях можна скористатися кнопками По лівому краю, По центру, По правому краю панелі інструментів Форматування (див. рис. 12.1).

Вертикальне вирівнювання

Текст і інше вміст комірки за замовчуванням розміщується з вирівнюванням по лівій межі у верхній частині осередку. Якщо висота комірки дозволяє, можна змінити вертикальне вирівнювання. Для цього потрібно виділити фрагмент таблиці і клацнути по ньому правою кнопкою миші. У контекстному меню є пункт Вирівнювання в клітинці, що викликає підлегле меню (табло), в якому можна встановити будь, не тільки вертикальне, але і горизонтальне, вирівнювання. Для вертикального і горизонтального вирівнювання можна також використовувати кнопку Вирівнювання панелі інструментів Таблиці і межі. Досить клацнути по стрілці в правій частині кнопки й у який з'явився табло вибрати потрібний варіант вирівнювання (мал. 12.30). Рис. 12.30. Вертикально вирівнювання тексту в осередках

Збереження документа

Збереження нового документа

Розроблений з використанням Office документ автоматично отримує розширення, відповідне даному застосуванню, наприклад, Excel 2003 за умовчанням привласнює розширення .xls. Зовні діалогове вікно Збереження документа (Save As) аналогічно окну Відкриття документа (Open), розглянутому вище. Розміри вікна можна міняти за допомогою миші. Порядок збереження документа:

Мал. 2.16 Діалогове вікно Збереження документа

  • У полі Ім'я файлу (File name) введіть ім'я файлу. Воно може складатися з декількох слів і служити коротким описом документа. Розширення можна не вказувати. Розроблений з використанням Office документ автоматично отримує розширення, відповідне даному застосуванню, наприклад, Word за умовчанням привласнює розширення .doc. Якщо після імені файлу поставити крапку, то розширення не буде додано.

  • У полі Тип файлу (Save as type) виберіть типа файлу. Вибір деяких форматів може привести до втрати якості в оформленні документа. Так, при роботі з додатком Word при переході до формату Текстовий документ (Text) втрачаються ілюстрації, і погіршується оформлення тексту. У списку відображуються лише ті типи файлів, для яких були встановлені конвертери.

  • За умовчанням новий файл поміщається в теку Мої документи (My Documents). Аби зберегти документ в іншій теці, виберіть потрібний диск в списку Тека або клацніть двічі потрібну теку в списку тек. Тека може розташовуватися на диску автономного комп'ютера, в локальній мережі, на веб- або FTP сервері. Подвійне клацання теки, розташованої в полі вибору, відкриє її. Назва теки з'явиться в цьому ж полі Тека (Save in).

  • Аби зберегти файл в новій теці, натискуйте на панелі інструментів кнопку Створити теку (Create Folder) і задайте її ім'я.

  • Для збереження документа в теці більш високого рівня, натискуйте кнопку Перехід на один рівень вгору (Up One Level) розташовану на панелі інструментів.

Після установки всіх параметрів запису файлу натискуйте кнопку Зберегти (Save). У рядку заголовка вікна додатка відображуватиметься ім'я файлу. Для завдання типа файлу, використовуваного за умовчанням, виберіть команду Параметри (Options) у меню Сервіс (Tools)а потім виберіть потрібний формат із списку, наприклад, при роботі з текстовими файлами виберіть Зберігати файли Word як (Save Word files as) на вкладці Збереження (Save) (див. главу 11, розділ «Установка параметрів збереження файлу»). Слід враховувати, що виробляється автоматичне збереження документа через інтервал часу, заданий на вкладці Збереження (Save) у діалоговому вікні Параметри (Options). Команда Версії (Versions) у меню Файл (File) додатки Word дозволяє створити декількох версій одного документа і зберегти їх в одному файлі. Кожна версія ідентифікується по імені користувача і по даті зміни. Word відображує дату і час збереження кожної версії, ім'я користувача, що зберіг версію, а також урізаний рядок приміток. Пізніші версії знаходяться на початку списку.

Збереження раніше створеного документа

При збереженні раніше створеного файлу, в якому виконані які-небудь зміни, можна використовувати один з трьох приведених нижче варіантів:

  • вибрати команду Зберегти (Save) у меню Файл (File);

  • натискувати кнопку Зберегти (Save) на панелі інструментів Стандартна;

  • натискувати клавіші Shift+F12.

При збереженні раніше створеного документа діалогове вікно не з'являється. Збереження файлів у форматі htm, html і XML розглянуте в главі 27 в розділі «Збереження і використання файлів у форматі html і xml».

Друкування документів

Перед друкуванням документа, можна переглянути на екрані, який вигляд він буде мати після друку. Для цього необхідно перейти в режим попереднього перегляду за допомогою команди Предварительный просмотр меню Файл або кнопки . У цьому режимі, щоб збільшити зображення слід навести покажчик миші, який матиме вигляд лупи з плюсом, на потрібний фрагмент і натиснути кнопку миші. Покажчик миші матиме вигляд лупи з мінусом і якщо натиснути кнопку миші, то зображення зменшиться. Вийти з режиму попереднього перегляду можна за допомогою кнопки Закрыть або клавіші ESC.

Для друкування документа використовується команда Печать меню Файл. У діалоговому вікні Печать (рис. 33) у полі прихованого переліку имя потрібно вибрати принтер, якщо є можливість друкувати на декількох принтерах.

У рамці Страницы задається діапазон сторінок, що будуть надруковані:

все – надрукується весь документ; текущая – надрукується сторінка, в якій знаходиться курсор; выделенный фрагмент – друкується тільки виділений фрагмент документа;

номера – друкується зазначений набір сторінок. Наприклад: щоб надрукувати сторінки 1, 5, 11, 12, 13 необхідно ввести в поле ліворуч: 1, 5, 11-13.

У полі Копии вказується кількість копій. Щоб надрукувати цілком першу копію, потім другу й інші слід увімкнути прапорець разобрать по копиям. Для друку багатосторінкового документа з двох боків кожного аркушу можна увімкнути режим виводу на друк тільки парних або непарних сторінок. У переліку Вывести на печатать можна вибрати одне із значень: Все страницы диапазона – надрукувати весь діапазон сторінок; Нечетные страницы – тільки непарні сторінки із зазначеного діапазону; Четные страницы – тільки парні сторінки із зазначеного діапазону.

Для друкування однієї копії всього документа достатньо натиснути на кнопоку .

Рис. 33

  1. Узагальнення матеріалу.

    1. Які редактори презентацій ви знаєте?

    2. Скільки режимів перегляду документа в PowerPoint і яка їхня специфі-ка?

    3. Які можливості щодо створення презентацій закладені в PowerPoint і в чому їх розходження?

    4. Для чого застосовуються структури в PowerPoint?

    5. Як додати ефекти до тексту?

    6. Яким чином можна при показі презентації скористатися замітками?

    7. Яким чином можна переглянути презентацію?

  1. Підведення підсумків заняття.

Під час заняття ми навчилися працювати в текстовому редакторі, форматувати текст, вставляти таблиці, малюнки, діаграми, формули та друкувати документ.

  1. Видача завдання для самостійної роботи студентів

Д/З

[4] с. 165-290

[7] с. 190-223

Підготуватися до лабораторної роботи.

Викладач:

Мойко О.В.