Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика / ЛР 7 Інформатика. Word

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
254.98 Кб
Скачать

Тема 8.

Лабораторна робота 7

Робота з електронною поштою. Соціальні мережі.

Мета:

Навчитися створювати поштові скриньки, працювати з електронною поштою, отримувати доступ до документів, розміщених на веб-серверах, мати поняття про службу новин, реєстрація в соціальних мережах.

План:

  1. Поштові сервери та реєстрація скриньок на них:

а) e.mail.ru

б) freemail.ukr.net

в) gmail.com

  1. Робота з електронною поштою. Пересилка файлів.

  2. Соціальні мережі.

а) facebook.com

б) vkontakte.ru

в) odnoklassniki.ru

5. Тестова контрольна робота.

Посилання на літературу :

[3] с. 25-32

[4] с. 85-92

[7] с. 125-162

Конспект

Теоретичні відомості

Робота з електронною поштою

Електронна пошта - (англ. e-mail, або email, скорочення від electronic mail) — популярний сервіс в Інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту (текстові документи, аудіо-відео файли, архіви, програми). Електронною поштою можна надсилати не лише текстові повідомлення, але й документи, графіку, аудіо-, відеофайли, програми тощо.

     Електронна пошта — типовий сервіс відкладеного зчитування (off-line). Після відправлення повідомлення, як правило, у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп'ютер через деякий період часу, і знайомиться з ним, коли йому буде зручно.      Електронний лист складається із заголовків, які містять службову інформацію (про автора листа, отримувача, шлях проходження листа), які служать, умовно кажучи, конвертом, та власне вміст самого листа. По аналогії зі звичайним листом, відповідним методом можна внести в електронний лист інформацію якого-небудь іншого роду, наприклад, фотографію тощо Як і звичайному листі можна поставити свій підпис. Практично всі сервіси Internet, які використовуються як сервіси прямого доступу (on-line), мають інтерфейс до електронної пошти. Так що користувач, не маючи доступу до інформації, що зберігається в Internet в режимі on-line, може отримувати більшу її частину за допомогою дешевої електронної пошти.      Швидкість доставки повідомлень електронної пошти залежить від того, яким чином вона передається. Шлях електронного листа між двома машинами, безпосередньо підключеними до Internet, займає секунди, і при цьому ймовірність втрати листа чи його заміни мінімальна.

     Список Інтернет серверів, що надають, e-maіl послуги:      Російські:           maіl.ru            rambler.ru            aport.ru            yandex.ru

     Українські:           http://e-mail.ua           http://i.ua           http://webmail.meta.ua            http://onlandia.org.ua (електронна пошта для дітей)

     Інші:           http://mail.google.com

 Які є соціальні мережі в інтернеті? 

Social Networks – так англійською називаються соціальні мережі. Звичайно, всі соціальні мережі перерахувати складно, але ми перерахуємо ті, які є найбільш відомими, популярними і найбільш відвідуваними.

Головний плюс, який дають соціальні мережі – це можливість поспілкуватися.

Соціальним мережам, які є в інтернеті, притаманні деякі загальні риси:

  1. Потрібна реєстрація нового учасника (на кожного нового користувача заводитися свій обліковий запис). Щоб зареєструватися в соціальній мережі користувач вказує якусь інформацію про себе – часто для цього використовується звичайна електронна пошта, на яку і приходить лист із кодом активації на сайті. На деяких соціальних мережах, для кращої роботи з ними, потрібно іноді вказати номер телефону. При реєстрації людина в основному вказує крім своєї електронної пошти, ще свій логін і пароль.

  2. Користувачі вказують на своїй сторінці в соціальній мережі додаткові відомості про себе – про те, чим займаються, свої контактні дані, захоплення. Публікують на соціальному ресурсі свої фотографії та відео.

  3. Соціальні мережі володіють великою відвідуваністю, завдяки тому, що користувачі зацікавлені відвідувати їх щодня.

Соціальні мережі, які є (існують) в Рунеті:

  1. Вконтакте (http://www.vkontakte.ru/) – найбільш відвідувана соціальна мережа в Росії і на Україні. Допомагає шукати однокурсників, однокласників. Вконтакте створений Павлом Дуровим у 2006 році. Реєстрація з недавнього часу на цьому соціальному ресурсі для всіх бажаючих закрита. Зареєструватися можна, якщо Вконтакте є хтось із ваших знайомих, родичів – він може через Вконтакте надіслати вам запрошення на телефон мобільного.

  2. Однокласники (сайт – http://odnoklassniki.ru/) – можна знайти однокласників, друзів з дитинства, і завжди залишатися на зв'язку. Щоб зареєструватися потрібно ввести номер свого мобільного телефону.

  3. Мій світ (http://my.mail.ru/) – цей соціальний ресурс належить тим же компаніям, що відомі «Однокласники». Особливості «мого світу» в тому, що реєструючи пошту на Майлі, ви автоматично можете створити собі сторінку в «Моєму Світі», а також є спеціальний додаток «Майл Агент» через який можна обмінюватися повідомленнями.

  4. Моє коло (http://moikrug.ru/) – через неї шукають професійні кадри і роботу. У Рунеті з'явилася в 2005 році. Над її створенням трудилися деякі випускники МДУ, МФТІ та Російської економічної школи. Спочатку мережа «Мой круг» створювалася для пошуку однокласників, однокурсників, знайомих, але потім напрямок її було змінено. 27 березня 2007 компанія Яндекс купила даний ресурс, і тепер «Мой круг» розвивається під опікою Яндекса.

  5. Соратники (http://soratniki-online.ru/) – ви можете висловлювати свою думку на різні питання, і шукати соратників, які близькі вам по духу.

  6. Рамблер-Планета (http://planeta.rambler.ru/) – це соціальна мережа від компанії – Рамблер. Тут ви можете знайти безліч аудіо-та відео-матеріалів.

  7. Світ тісний (http://mirtesen.ru/) – цей ресурс допомагає в пошуку контактів, які були колись втрачені.

  8. Прівєт.ру (http://www.privet.ru/) – спілкуйтеся за інтересами з іншими людьми. Є відео, блоги, спільноти та інше.

  9. RuSpace (http://www.ruspace.ru/index.php) – аналог американської соціальної мережі MySpace, але тільки поширюється вона на аудиторію з Росії.

  10. GameSport (http://gamesport.ru/) – ігрова соціальна мережа. Грайте в улюблені ігри з іншими користувачами.

  11. Webby – павутина професійних знайомств (http://www.webby.ru/) – можете налагодити свої професійні контакти за допомогою цієї соціальної мережі.

  12. FiXX.RU (http://fixx.ru/) – Фотосети. Діліться своїми фотографіями.

  13. ToDoo (http://toodoo.ru/) – люди діляться думкою з приводу сайтів, які їм сподобалися або не сподобалися. Можете заводити знайомства з авторами деяких сайтів.

  14. Навіду (http://www.navidu.com/) – спілкуйтесь на здоров'я, заводьте нових друзів, і обмінюйтеся повідомленнями з друзями та знайомими, виступайте творцями груп по певним інтересам. Після реєстрації ви отримаєте доступ до безлічі сервісів.

  15. Spaces.ru (http://spaces.ru) – соціальна мережа в мобільному середовищі. Спілкування відбувається через мобільний телефон.

  16. Перший національний (http://www.network.1national.ru/) – можливо що тут вам відкриються нові можливості у спілкуванні, роботі, освіті, подорожі і покупках.

Популярні соціальні мережі, які є (існують) за Кордоном:

  1. Твіттер (http://twitter.com/) – своєрідна соціальна мережа, де кожна людина ділиться своїми думками, тим, що він робить, де побував. Тут можна знайти людей за інтересами. Багато відомих особистості пишуть в твіттер. Наприклад, Дмитро Медведєв, Арнольд Шварценеггер і багато інших. Ви можете підписатися на твіттері на них і стежити за тим, чим вони займаються, і які думки їх відвідують. А також ділиться чимось своїм з іншими. Базується твіттер в США – Каліфорнія, Сан-Франциско.

  2. Твіттер (http://twitter.com/) – своєрідна соціальна мережа, де кожна людина ділиться своїми думками, тим, що він робить, де побував. Тут можна знайти людей за інтересами. Багато відомих особистості пишуть в твіттер. Наприклад, Дмитро Медведєв, Арнольд Шварценеггер і багато інших. Ви можете підписатися на твіттері на них і стежити за тим, чим вони займаються, і які думки їх відвідують. А також ділиться чимось своїм з іншими. Базується твіттер в США – Каліфорнія, Сан-Франциско. Створена Джеком Дорсі в 2006 році.

  3. Classmates (http://www.classmates.com/) – заснована в 1995 році. Користувачів – 50 мільйонів. Якщо перевести цю соціальну мережу на російську мову, то вона називається – «Одноклассники». Вона допомагає шукати тих, з ким колись доводилося навчатися, працювати. Можна викладати свої фотографії, спілкуватися, обговорювати якісь питання.

  4. Myspace (http://www.myspace.com/) – заснована в 2003 році. Можна поспілкуватися онлайн з друзями. Тут можна створювати спільноти, блоги, викладати музику, відео, фотографії. З 2008 року була запущена російською мовою, але з 2009 року з російським сегментом було вирішено припинити працювати. Починаючи, з 2009 року соціальна мережа поступово згасає. Так з 2009 року, до 2011 року кількість користувачів скоротилася на 50 млн. чоловік, і зараз становить 30 млн. Про збитки компанії було оголошено в квітні 2011 року.

  5. Linkedin (http://www.linkedin.com/) – заснована в 2003 році. Мережа розвивається, і вже зараз в ній числяться більше 100 млн. професіоналів. Можна створювати своє портфоліо, шукати клієнтів і партнерів, розширювати коло спілкування з діловими людьми і професіоналами.

  6. Friedster (http://www.friendster.com/) – заснована в 2002 році. Останнім часом інтерес до неї згасає. На липень 2010 року в ній значилося 8,2 млн. користувачів з різних країн.

  7. Перераховані далеко не всі соціальні мережі – їх насправді набагато більше, як в Рунеті, а тим більше взагалі в Інтернеті. Соціальні мережі об'єднують під своїм крилом як всіх людей, у яких різні інтереси, так і є соціальні мережі за інтересами – наприклад, за родом діяльності, по захопленнях (наприклад, фотографією). Хоча і зараз соціальних мереж вже багато, але вони все одно будуть з'являтися і в майбутньому – адже це прибуткова справа. Напевно, тому і почала розвиватися нова соціальна мережа Гугла – Google +1, яка тільки за перший місяць існування набрала понад 25 млн. користувачів. А чи вдасться соціальної мережі Google +1 поконкурувати або обігнати Фейсбук за кількістю користувачів – час покаже.

  8. Соціальні мережі – це, звичайно ж, добре, і вони спрощують нам життя. Але тільки будьте з ними обережніше, а, то потрапите під залежність від соціальних мереж.

Хід роботи. 

     1. Завантажте програму Mіcrosoft Іnternet Explorer (або будь-який браузер). Програма запускається або з меню Пуск | програми | Іnternet Explorer| або з Робочого стола за допомогою іконки       2. Відкрийте домашню сторінку за адресою www.maіl.ru. Клацнувши по відповідному посиланню (Регистрация в почте), почніть реєстрацію на поштовому сервері MAІ.RU (Рис.1.).

  Рис. 1.

     3. Використовуючи пропоновані можливості, додайте свій обліковий запис для роботи з електронною поштою. Поля, обов'язкові для заповнення, позначені значком *. При необхідності можна одержати допомогу по реєстрації поштової скриньки(Рис. 2, цифра 1), клацнувши по відповідному посиланню.       Укажіть:       - Свої дані (прізвище, імя по-батькові, дату народження) (Рис. 2, цифра 2);      - Свій e-maіl і пароль (Рис. 2, цифра 3).

     Вкажіть ім'я, яке Ви хочете мати для Вашої електронної адреси (E-Mail). Це ім'я має бути довжиною не більше 16 символів і складатися з латинських літер, цифр, знаків підкреслення ("_"), мінуса ("-") або крапки (".") Ім'я не може починатися з символів мінус ("-"), крапки (".") або знака підкреслення ("_"). Ви можете обрати будь-який з чотирьох доменів: Mail.Ru, inbox.ru, list.ru або Bk.Ru. При введенні в полі "E-Mail" імені Вашого майбутнього поштової скриньки, автоматично здійснюється перевірка можливості реєстрації поштової скриньки з таким ім'ям. Також, для Вашої зручності, здіфйснюється авто-підбір імені поштової скриньки для більш швидкого проходження процедури реєстрації.       Придумайте пароль до створеної вами поштової скриньки. Введіть його двічі. У паролі не можна використовувати кирилицю. Не вибирайте занадто простий пароль, його можуть легко підібрати і скористатися Вашою поштовою скринькою. - На випадок, якщо ви забудете пароль, виберіть або вкажіть своє питання й відповідь на нього (Рис. 2, цифра 4).  - Додаткову інформацію про себе (стать тощо) (Рис. 2, цифра 5).

Рис. 2.

     4. Відкрийте в новому вікні „Условия пользовательского соглашения” и прочитайте його.       5. Продовжіть реєстрацію:       - Для захисту від автоматичної реєстрації введіть зазначене число.       - Зареєструйте свою поштову скриньку, клацнувши по кнопці [Зарегистрировать почтовый ящик].       Якщо при реєстрації ви допустили помилки, виправте їх і знову натисніть на кнопці.      6. Відкрийте папку „Входящие” й прочитайте наявний там лист (Рис. 3).

Рис. 3.

     7. Клацніть по посиланню „Написать письмо”. Напишіть лист наступного змісту: "Привіт! З повагою, (своє ім’я)." Відправте його собі (натисніть по кнопці "Отправить").

Рис. 4

     8. Переглянете вміст папок програми.  Чи виявили ви там відправлений лист. Якщо "так", то де? Як у його поле "Від:" потрапила зазначена там інформація?       9. Створіть лист довільного змісту й відправте на відому вам адресу знайомої людини. Переглянете вміст папок програми.  Чи виявили ви там відправлений лист. Якщо "так", то де?       10. Закрийте свою поштову скриньку, натиснувши на кнопку у правому верхньому куті „Выход”.       11. Знову відкрийте домашню сторінку за адресою www.maіl.ru. Відкрийте свою поштову скриньку (уведіть свій e-maіl і пароль).       12. Створіть лист довільного змісту й відправте його собі, а копію декільком адресатам з адресної книги, указавши одних у поле "Копія", а інших у поле "Схована". Яке призначення поля "Схована"?       13. Відправити в листі (прикріпіть) файл Mіcrosoft Word (створіть попередньо в редакторі Mіcrosoft Word довільний документ і збережіть його) або малюнок (створений заздалегідь) Увага!!! Обов'язково дочекайтеся відновлення сторінки після клацання по кнопці "Прикрепить файл". Після цього відправте лист, клацнувши по кнопці "Отправить".

Рис. 6.

Реєстрація в соціальних мережах: 

Реєстрація в контакті.  Якщо вас ніхто не запросив:  1) Заходите на http://vkontakte.ru/ і в середині сайту шукайте і натискаєте на кнопку "Як стати учасником".  2) Відкривається сторінка, на якій ви повинні написати номер свого телефону і натиснути кнопку "Отримати запрошення".  3) Вам приходить SMS, де вказано ваші логін і пароль.  4) Справа вгорі вводите логін і пароль на натискаємо "Увійти"  Ви зареєстровані!  Якщо вас запросили:  1) Вам приходить SMS на телефон, де вказаний ваш логін і пароль  2) Заходьте на http://vkontakte.ru/  3) Справа вгорі вводите логін і пароль на натискаємо "Увійти"  Ви зареєстровані!  Далі заповнюємо свою сторінку. Додаєте фото, Ім'я та Прізвище, інформацію про себе і все інше. Після цього можна додавати друзів, спілкуватися і т.д. 

Реєстрація в Однокласниках.  1) Заходите на http://odnoklassniki.ru/  2) Натискаєте кнопку "Зареєструватися"  3) У вікні, заповнюєте анкету (ім'я, прізвище, дата народження і т.д.) придумує логін і пароль.  4) Тепер натискаєте кнопку "Зареєструватися".  5) Заповнюєте іншу інформацію про себе (е-маил, місце навчання, фото)  6) Після цього потрібно активувати свій профіль, для цього потрібно ввести номер свого телефону.  7) На нього прийде код активації, який потрібно вписати в потрібну строчку і натиснути кнопку "Активувати".  8) Якщо потрібно, то вводимо свій логін і пароль і входимо на свою сторінку.  Після чого додаємо решту всієї інформації про себе.  Реєстрація в Мій світ.

1) Заходите на http://mail.ru/  2) Натискаєте "Регістраія в пошті" (праворуч)  3) На сторінці реєстрації заповнюєте всі поля  4) Після цього вводьте свій номер телефону  5) Внизу ставите галочку на "Створити особисту сторінку на Мій Мир@Mail.Ru"  6) Вам на телефон прийде SMS з кодом активації, який потрібно ввести в потрібне місце  Реєстрація закінчена. Тепер потрібно натиснути кнопку зверху Мій Світ і заповнити свій профіль.  Реєстрація в Facebook (Фейсбук).

1) Заходите на http://www.facebook.com/  2) Заповнюєте всі поля що формою і тиснете на кнопку "Реєстрація":  3) Підключаєте свої акаунти з інших місць  4) Додаєте інформацію про себе і своє фото  5) Чи підтверджуєте реєстрацію через поштовий ящик  Реєстрація окнчена. Залишилося заповнити свій профіль і знайти друзів.  Реєстрація в Myspace (Майспейс).   1) Заходите на http://ru.myspace.com/  2) Зверху натискаєте кнопку "Зареєструватися"  3) Вводите всю інформацію і натискаєте "Безкоштовна реєстрація"  4) Підтвердіть e-mail  Реєстрація закінчена. Заповніть профіль і додавайте друзів.  Реєстрація на Twitter (Твіттер). 1) Заходите на http://twitter.com/  2) Натискаєте кнопку "Реєстрація"  3) Вводите всю інформацію у відповідні поля і тиснете "Створити обліковий запис"  Реєстрація закінчена. Заповнюйте профіль і шукайте читачів.  Реєстрація в LiveJournal (Живий Журнал).

1) Заходите на http://livejournal.com/  2) Натискаєте кнопку "Створити акаунт"  3) Заповнюєте форму реєстрації і тиснете "Створити акаунт"  4) Далі налаштовуєте вигляд журналу  Реєстрація закінчена. Залишилося заповнити профіль і знайти друзів. 

Практичні завдання :

  1. Створити власну сторінку в будь-якій соціальній мережі.

  2. Розмістити на цій сторінці інформацію про себе (як студента групи №__).

  3. Розмістити на цій сторінці фотографії про себе та свої досягнення.

  4. Розмістити на цій сторінці презентацію про себе та свої досягнення.

  5. Захистити роботу.