Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції / Модуль 1 Змістовий модуль 1 Внутрішні та зовнішні електричні мережі.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Література

1. Електропостачання агропромислового комплексу: підруч. / Козирський В.В., Каплун В.В., Волошин С.М. - К.: Аграрна освіта, 2011. – 448с. арк.. 73 - 103

2. Притака І.П., Козирський В.В. Електропостачання сільського господарства. – К.: Урожай,

1995, - 304 с.

арк.. 34 … 57.

3. Будзко И.А., Зуль Н.М. Электроснабжение сельского хозяйства.

- М.: Агропромиздат, 1990. – 496 с.

арк. 49… 75.

1. Класифікація електричних мереж напругою 0,38 … 110 кВ

Електрична енергія в основному виробляється на великих електричних станціях, які з’єднані між собою в енергетичні системи.

Частина енергосистеми, яка складається із генераторів, розподільчого устаткування, трансформаторних підстанцій, електричних мереж і споживачів електроенергії називається електричною системою.

Електричними мережами називають частину електричної системи, яка складається із підстанцій і ліній електропередач різних напруг.

В залежності від призначення електричні мережі поділяють на розподільчі і живильні.

Розподільчою називають мережу, яка підводить електричну енергію від джерела живлення до споживчих трансформаторних підстанцій або до самих споживачів.

Живильною називають електричну лінію, по якій електроенергія подається до розподільчих пунктів або підстанцій.

На електричних станціях напругу генераторів 10.5 … 21 кВ підвищують до 330 … 750 кВ і такими лініями зв’язують ( з’єднують ) всі електричні станції країни, утворюючи електричну систему. Дана електрична система може мати лінії зв’язку з іншими системами ( інших країн ). Від цієї системи через лінії 110 кВ і підстанції 110/ 10 кВ, 110/35/10 кВ подається до споживчих трансформаторних підстанцій.

Кожний елемент електричної установки, в тому числі і електрична лінія, ( мають) характеризуються таким важливим параметром, як номінальною напругою.

Номінальною називається така напруга лінії, трансформатора , споживача, при якій вони працюють нормально з найбільш економічним ефектом. Цю напругу вказують в паспорті електроустановки.

В установках трифазного струму номінальною називається між фазна (лінійна) напруга. Тому наприклад, якщо лінія має номінальну напругу 35 кВ, то фазна напруга буде в раз меншою, тобто 20.2 кВ,

(10кВ 6.6 кВ).

Номінальну напругу мережі приймають рівною номінальній напрузі споживачів. В дійсності напруга мережі в різних її точках неоднакова в кожний даний момент часу.

Номінальна напруга генераторів приймається на 5% вище номінальної напруги мережі.

Номінальна напруга первинних обмоток трансформаторів рівняється номінальній напрузі мережі, а вторинних на 5% … 10% вище, це для компенсації втрати напруги в самих трансформаторах.

Номінальна і дійсна напруга в мережі з трансформаторами.

Всі електричні установки поділяються на установки напругою до 1 кВ і напругою вище 1 кВ ( 1000В). Дальше ми будемо називати мережі напругою до 380 В – мережами низької напруги, а вище 1000 В – мережами високої напруги.

В сільських мережах використовується напруга 380 в при чотирьох провідній системі з заземленою нейтраллю.

Схема чотирьохпровідної мережі напругою 380 В з заземленою нейтраллю

Нульовий провід мережі заземляють біля трансформатора, в кінці кожної ділянки мережі на опорах, з яких робиться ввід в тваринницьке приміщення, а також на довгих ділянках мережі ( більше 200 м).

Всі металеві частини електроустановок, які у випадку пошкодження ізоляції, можуть бути під напругою, з’єднуються з нульовим проводом.

На нульових проводах не установлюються вимикаючі пристрої, запобіжники.

При нормальному режимі роботи між любим фазним провідником і нульовим – 220 В. При замиканні одного із фазних проводів на землю, виникне КЗ, тому що нульовий провідник з’єднаний теж з землею. При цьому на пошкодженій фазі перегорить запобіжник або спрацює автоматичний вимикач.

Напруга розподільчих мереж, як правило 10 кВ, рідше 35 кВ і 6 кВ.

Напругу 35 кВ широко використовують для живильних ліній з послідуючою трансформацією на 10 чи 6 кВ. Використовують так названі «глибокі» вводи, тобто трансформатори 35/0.4 кВ.

Мережі напругою 380/220 В працюють з заземленою нейтраллю. В яких замикання фазного проводу на землю приводить до КЗ і при цьому спрацьовує захист.

Мережі напругою вище 1кВ до 35 кВ включно працюють з ізольованою нейтраллю. Вони виконуються трьох провідними. У випадку замикання фазного проводу на землю через заземлення буде протікати тільки невеликий струм, який зумовлений ємкістю проводів мережі по відношенню до землі.

Мережі 110 кВ і вище працюють з глухо заземленою нейтраллю ( або заземленою через невеликий опір).