Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
70
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
620.54 Кб
Скачать

Тема 16

Продуктивність, мотивація й оплата праці

План 16.1. Продуктивність праці персоналу: сутність, методи вимірювання та фактори зростання

  1. Мотивація трудової діяльності

  2. Політика оплати праці

  3. Форми і системи оплати праці

  4. Організація преміювання персоналу

  5. Планування продуктивності та оплати праці

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ

Виробіток

Галузева угода

Додаткова заробітна плата

Доплата

Заробітна плата

Контракт

Матеріальне заохочення

Мінімальна заробітна плата

Мотивація трудової діяльності

Нормативна трудомісткість

Номінальна заробітна плата

Основна заробітна плата

Планова трудомісткість

Повна трудомісткість

Премія

Продуктивність праці

Реальна заробітна плата

Системи оплати праці

Тарифна сітка

Тарифна ставка

Тарифний коефіцієнт

Тарифний оклад

Технологічна трудомісткість

Трудомісткість

Фактична трудомісткість

Фонд оплати праці

Форми заробітної плати

Нормативні документи

  1. Закон України "Про оплату праці" від 24.03.1995 року №108/95-ВР.

  2. Постанова Кабінету Міністрів України "Про оплату праці працівни­ків на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" від ЗО серпня 2002 року №1298.

  3. Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Дер­жавного комітету статистики України від 13 січня 2004 року №5.

16.1. Продуктивність праці персоналу: сутність, методи вимірювання та фактори зростання

Продуктивність праці, як економічна категорія, характеризує ефективність трудових витрат і показує здатність праці створювати за одиницю часу певну кількість матеріальних благ.

Рівень продуктивності праці визначається кількістю продукції (обся­гом робіт чи послуг), що виробляється одним працівником за одиницю робочого часу (годину, зміну, добу, місяць, квартал, рік), або кількістю робочого часу, що витрачається на виробництво одиниці продукції (ви­конання одиниці роботи чи послуги).

Продуктивність праці розраховується прямим або оберненим мето­дами, залежно від чого маємо два показники: виробіток і трудомісткість.

Виробіток - це кількість виробленої продукції (обсягу робіт чи пос­луг), що припадає на одного середньооблікового працівника за певний період. Він визначається методом прямого розрахунку:

, або ,

де В — виробіток;

О — обсяг виробленої продукції (виконаних робіт чи наданих послуг);

Т — затрати робочого часу;

Ч — середньооблікова чисельність працюючих. Трудомісткість - це показник, що характеризує затрати часу на одиницю продукції (тобто обернена величина виробітку):

де Тр — трудомісткість на одиницю продукції (робіт чи послуг).

Методи вимірювання продуктивності праці залежать від специфі­ки виробництва та способу визначення обсягів виробничої продукції. Розрізняють натуральний, трудовий і вартісний (грошовий) методи.

Сутність натурального методу полягає в тому, що обсяг виробленої продукції і продуктивність праці розраховуються в натуральних одини­цях (штуках, тоннах, метрах тощо).

Цей метод має широке застосування всередині підприємства: на ро­бочих місцях, у бригадах, на окремих дільницях тих галузей, які ви­робляють однорідну продукцію (електроенергетика, видобувні галузі промисловості).

Трудовий метод найчастіше використовується на робочих місцях, у бригадах, на виробничих дільницях і в цехах, де обсяг виробленої продукції або виконаних робіт визначається в нормо-годинах. За науко­во обґрунтованими і на певний період незмінними нормами цей метод до­статньо точно характеризує зміни продуктивності праці. Разом із тим трудові показники потребують досконалої нормативної бази, а в умовах динамічного зовнішнього середовища цього досягти складно.

Найпоширенішим методом вимірювання продуктивності праці є вартісний (грошовий), який ґрунтується на використанні вартісних показ­ників обсягу продукції (валова, товарна, реалізована та чиста продукція).

Перевага цього методу полягає в можливості порівняння різнорідної продукції з витратами на ЇЇ виготовлення як на окремому підприємстві або в галузі, так і економіки в цілому. З огляду на вартісний метод засто­совується на всіх етапах планування і обліку.

Вартісний метод вимірювання продуктивності праці має і певні недо­ліки. Вони полягають у тому, що рівень виробітку більшою мірою зумов­лений затратами минулої (уречевленої) праці, ніж затратами живої пра­ці. На величину виробітку і його динаміку побічний вплив мають зміни асортименту продукції, її матеріаломісткість і трудомісткість, зміни об­сягу поставок, обсягу незавершеного виробництва, відмінності й динамі­ка цін на продукцію. Під час обчислення валової або товарної продукції часто має місце повторність розрахунку у зв'язку з тим, що вартість про­дукції підприємства, яке постачає цю продукцію, впливає на величину продуктивності підприємства, яке її використовує.

Зауважимо, що показник валової продукції характеризує загальний обсяг виробничої діяльності підприємства; показник товарної продук­ції - обсяг, який надходить у народногосподарський обіг; показник вар­тості чистої продукції (новоствореної вартості) — вклад підприємства у створення продукції.

Розмір чистої продукції розраховується як різниця між обсягом ва­лової продукції і елементами уречевленої праці, тобто витратами на си­ровину, матеріали, напівфабрикати, паливо, енергію, амортизаційні від­рахування:

ЧП = ТП - (МВ + СА),

де ЧП — обсяг чистої продукції;

ТП — обсяг товарної продукції;

МВ — матеріальні витрати.

СА — сума амортизаційних відрахувань.

Рівень продуктивності праці на підприємстві можна характеризувати Показниками трудомісткості продукції. Трудомісткість відображає суму затрат праці промислово-виробничого персоналу (живої праці) на вироб­ництво одиниці продукції і вимірюється в людино-годинах (нормо-годинах).

В залежності від складу затрат праці, які формують трудомісткість продукції, розрізняють слідуючі її егіди:

1. Технологічна трудомісткість (ТТ), яка включає всі затрати праці основних робітників — як відрядників, так і почасовиків:

ТТ = ТВ + ТП,

де ТВ — затрати праці основних робітників-відрядників; ТП — затрати праці основних робітників-почасовиків.

  1. Трудомісткість обслуговування виробництва (ТОб) включає всі затрати праці допоміжних робітників.

  2. Виробнича трудомісткість (ТВнр) — це всі затрати праці основ­них і допоміжних робітників:

ТВнр = ТТ+ТОб.

  1. Трудомісткість управління виробництвом (ТУ) включає затра­ти праці керівників, спеціалістів, службовців.

  2. Повна трудомісткість (Т) — це трудові затрати всіх категорій промислово-виробничого персоналу:

Т=ТТ+ТОб + ТУ, або

Т = ТВ + ТП + ТОб + ТУ, або

Т=ТВнр + ТУ. ,

За характером і призначенням розрізняють нормативну, фактичну й планову трудомісткості.

Нормативна трудомісткість визначає затрати праці на вигото­влення одиниці продукції або виконання певного обсягу робіт, розрахо­вані згідно з чинними нормами.

Фактична трудомісткість визначає фактичні затрати праці на ви­готовлення одиниці продукції або виконання певного обсягу робіт.

Планова трудомісткість характеризує затрати праці на виготовлен­ня одиниці продукції або виконання певної роботи з урахуванням можли­вої зміни нормативної трудомісткості шляхом здійснення заходів, перед­бачених комплексним планом підвищення ефективності виробництва.

Залежно від можливості впливу на діяльність суб'єктів господарю­вання усі фактори зростання продуктивності праці поділяють на дві уза­гальнюючі групи — зовнішні та внутрішні.

До групи зовнішніх факторів належать ті, що об'єктивно перебу­вають поза контролем окремого підприємства (загальнодержавні та за­гальноекономічні — законодавство; політика і стратегія; ринкова ін­фраструктура; макроструктурні зрушення в суспільстві; природні ресурси тощо), а до внутрішніх — ті, на які підприємство може безпо­середньо впливати (характер продукції, технологія та обладнання, матеріали й енергія, персонал, організація виробництва і праці, система мотивації тощо).

Усі фактори зростання продуктивності праці на підприємствах можна об'єднати у такі групи:

  1. матеріально-технічні (вдосконалення техніки та технології, за­стосування нових видів сировини й матеріалів та ін.);

  2. організаційні (поглиблення спеціалізації, комбінування, вдоско­налення системи управління, організації праці та ін.);

  3. економічні (вдосконалення методів планування, систем оплати праці, участі працівників у прибутках та ін.);

  4. соціальні (створення відповідного морально-психологічного клі­мату, нематеріальне заохочення, поліпшення системи підготовки та перепідготовки персоналу та ін.);

  5. природні умови та географічне розміщення підприємств (ця група факторів виділяється й аналізується на підприємствах добувних та деяких переробних галузей промисловості).

Соседние файлы в папке ЭП 2005у