Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
67
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Тема 2. Основи підприємницької діяльності

ПЛАН 2.1. Загальна характеристика підприємницької та господарської діяльності

2.2. Форми реалізації і основні напрями економічної політики держави

2.3. Державне регулювання господарської й підприємницької діяльності

2.4. Державна реєстрація і порядок ліквідації суб'єктів підприємництва

2.5. Договірні взаємовідносини у підприємництві

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ

Боржник Оподаткування

Господарський договір Організаційно-господарські відносини

Господарські санкції Патентування

Господарська діяльність Пеня

Державне замовлення Підприємництво

Державний контракт Підприємець

Економічна стратегія Суб'єкт господарювання

Економічна тактика Торговий патент

Єдиний державний реєстр Штраф

Кредитор Штрафні санкції

Ліквідаційна комісія Юридична особа

Ліцензування

Некомерційне господарювання

Нормативні документи

1. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року №436-ІV.

2. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року №435-ІV із змінами і доповненнями, внесеними законами України від 19 червня 2003 року №980-ІV, від 18 листопада 2003 року №1255-ІV.

3. Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців" від 15 травня 2003 року №755-ІV.

2.1. Загальна характеристика підприємницької та господарської діяльності

Під господарською діяльністю розуміють діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва — підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку — некомерційна господарська діяльність.

Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, не заборонену законом.

Підприємництво здійснюється на основі таких принципів:

  1. вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності;

  2. самостійного формування підприємцем програми діяльності, вибору постачальників і споживачів виготовлюваної продукції, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законодавством, встановлення цін на продукцію і послуги;

  3. вільного найму підприємцем працівників;

  4. комерційного розрахунку та власного комерційного ризику;

  5. вільного розпоряджання прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законодавством;

6) самостійного здійснення підприємцем зовнішньоекономічної діяльності, використання підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.

Некомерційне господарювання — це самостійна систематична господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без одержання прибутку.

Некомерційна господарська діяльність здійснюється суб'єктами господарювання державного або комунального секторів економіки у галузях (видах діяльності), в яких забороняється підприємництво, на підставі рішення відповідного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування. Некомерційна господарська діяльність може здійснюватися також іншими суб'єктами господарювання, яким здійснення господарської діяльності у формі підприємництва забороняється законом.

Діяльність негосподарюючих суб'єктів, спрямована на створення і підтримання необхідних матеріально-технічних умов їхнього функціонування, що здійснюється за участі або без участі суб'єктів господарювання, є господарським забезпеченням діяльності не господарюючих суб'єктів.

Сферу господарських відносин становлять господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини.

Господарсько-виробничими є майнові та інші відносини, що виникають між суб'єктами господарювання при безпосередньому здійсненні господарської діяльності.

Під організаційно-господареькими відносинами розуміють відносини, що складаються між суб'єктами господарювання та суб'єктами організаційно-господарських повноважень у процесі управління господарською діяльністю.

Внутрішньогосподарськими є відносини, що складаються між структурними підрозділами суб'єкта господарювання, та відносини суб'єкта господарювання з його структурними підрозділами.

Загальними принципами господарювання в "Україні є:

1) забезпечення економічної багатоманітності й рівний захист державою усіх суб'єктів господарювання;

2) свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законодавством України;

3) вільний рух капіталів, товарів та послуг на території України;

4) обмеження державного регулювання економічних процесів уї зв'язку з необхідністю забезпечення соціальної спрямованості економіки, добросовісної конкуренції у підприємництві, екологічного захисту населення, захисту прав споживачів та безпеки суспільства і держави;

5) захист національного товаровиробника;

6) заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб у господарські відносини.

Соседние файлы в папке ЭП 2005у