Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
105.47 Кб
Скачать

21.3. Санація (фінансове оздоровлення) підприємства

Слово "санація" походить від латинського "sanare", що означає оздоровлення або одужання. Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дає визначення термінів санація та досудова санація.

Санація — система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової і виробничої структури боржника.

Досудова санація - система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор, з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних та правових заходів відповідно до законодавства до початку порушення провадження у справі про банкрутство.

Отже, санація — система заходів щодо попередження оголошення підприємства-боржника банкрутом і його ліквідації.

Санацію підприємство проводить у трьох основних випадках:

  • до порушення кредиторами справи про банкрутство, якщо підприємство звертається до зовнішньої допомоги у спробі вийти з кризового стану;

  • якщо підприємство, звернувшись до господарського суду із заявою про банкрутство, одночасно пропонує умови своєї санації (характерно для державних підприємств);

  • якщо рішення про проведення санації виносить господарський суд на основі одержаних пропозицій задовольнити вимоги кредиторів до боржника і виконати його зобов'язання перед бюджетом

Залежно від масштабів кризового стану підприємства. й умов

надання йому зовнішньої допомоги виділяють два види санації:

а) без зміни статусу юридичної особи. Таку санацію здійснюють з метою усунення неплатоспроможності підприємства, якщо його кризовий стан — тимчасове явище;

б) зі зміною статусу юридичної особи підприємства. Ця форма санації має назву реорганізації підприємства і передбачає здійснення процедур зміни форми власності, організаційно-правових форм діяльності та ін. Реорганізацію підприємства проводять при його глибокому кризовому стані.

Згідно із законодавством України санація вводиться на строк не більше як дванадцять місяців. На клопотання комітету кредиторів чи керуючого санацією або інвесторів цей строк може бути продовжено ще до шести місяців або скорочено.

Протягом трьох місяців із дня винесення ухвали про санацію боржника керуючий санацією зобов'язаний подати комітету кредиторів для схвалення план санації боржника.

План санації повинен містити заходи щодо відновлення платоспроможності боржника, умови участі інвесторів, за їх наявності, у повному або частковому задоволенні вимог кредиторів, зокрема шляхом переведення боргу (частини боргу) на інвестора, строк та черговість виплати боржником або інвестором боргу кредиторам та умови відповідальності інвестора за невиконання взятих згідно з планом санації зобов'язань.

План санації повинен передбачати строк відновлення платоспроможності боржника. Платоспроможність вважається відновленою за відсутності ознак банкрутства.

У разі наявності інвесторів план санації розробляється та погоджується за участі інвесторів.

Заходами щодо відновлення платоспроможності боржника, які містять план санації, можуть бути:

  • реструктуризація підприємства;

  • перепрофілювання виробництва;

  • закриття нерентабельних виробництв;

  • відстрочка та (або) розстрочка платежів, списання частини

  • боргів, про що укладається мирова угода;

  • ліквідація дебіторської заборгованості;

  • реструктуризація активів боржника; продаж частини майна боржника;

  • зобов'язання інвестора про погашення боргу (частини боргу) боржника, зокрема шляхом переведення на нього боргу (частини боргу) та його відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань; виконання зобов'язань боржника власником майна боржника та його відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань; продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу (для недержавних підприємств);

  • одержання кредиту для виплати вихідної допомоги працівникам боржника, які звільняються згідно з планом санації, що відшкодовується в першу чергу за рахунок реалізації майна боржника; звільнення працівників боржника, які не можуть бути залучені в процесі реалізації плану санації. Вихідна допомога в цьому разі виплачується за рахунок інвестора, а за його відсутності — за рахунок реалізації майна боржника або за рахунок кредиту, одержаного для цієї мети; інші способи відновлення платоспроможності боржника..

Якщо протягом шести місяців з дня винесення ухвали про санацію в господарський суд не буде подано плану санації боржника, господарський суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

У разі схвалення комітетом кредиторів плану санації, який передбачає більший строк санації боржника, ніж початково встановлений, господарський суд подовжує строк санації, якщо є підстави вважати, що подовження строку санації і виконання плану санації приведе до відновлення платоспроможності боржника.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ I САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

  1. Сутність та завдання реструктуризації підприємства.

  2. Форми реструктуризації підприємства.

  3. Характеристика оперативної реструктуризації (підприємства.

  4. Види реструктуризації та їх характеристика.

  5. Показники ефективності реструктуризації підприємства.

  6. Порядок та варіанти проведення реструктуризації підприємства.

  7. Сутність та завдання процесу санації підприємства.

  8. План санації боржника, його зміст та завдання.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тести до теми 21

Тест 1. Реструктуризація підприємства це:

а) система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації;

б) система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор, з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних та інвестиційних заходів;

в) здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, що сприятиме його фінансовому оздоровленню.

Тест 2. До заходів оперативної реструктуризації можна віднести:

а) зменшення вартості основних засобів через реалізацію зайвого обладнання, транспортних засобів тощо;

б) підвищення продуктивності праці за рахунок впровадження сучасної системи машин, автоматизованих ліній тощо;

в) поновлення платоспроможності та ліквідності. Тест 3. Досудова санація це:

а) система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника;

б) система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна боржника, інвестор, з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних та правових заходів до початку порушення провадження у справі про банкрутство.

в) система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації;

г) здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства.

Тест 4. Санація це:

а) система заходів щодо попередження оголошення підприємства-боржника банкрутом і його ліквідації;

б) здійснення комплексу організаційно-господарських та технічних заходів, спрямованих на поліпшення фінансових результатів підприємства.

в) система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Тест 5. Заходами щодо відновлення платоспроможності боржника можуть бути:

а) реструктуризація підприємства;

б) поновлення платоспроможності та ліквідності;

в) розробка плану реструктуризації, розробка бізнес-планів нових реорганізованих підприємств;

г) перепрофілювання виробництва;

д) закриття нерентабельних виробництв.

Соседние файлы в папке ЭП 2005у