Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грунти.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.64 Mб
Скачать

Динаміка надходження коштів від використання земельних ресурсів

У 2013 році в області продано 217 земельних ділянок державної та комунальної власності загальною площею 82,5 га на суму 14,4 млн. грн. Крім того, на земельних торгах реалізовано право оренди на 9 земельних ділянок площею 111 га, загальна орендна плата яких становить 152 тис. грн. на рік.

Від продажу земельних ділянок та прав оренди на них у 2013 році до бюджетів усіх рівнів надійшло 15,1 млн. грн. проти 19,4 млн. грн. у 2012 році.

За січень - квітень 2014 року продано 78 земельних ділянок (з них 18 - на торгах) загальною площею 22,2 га вартістю 14,4 млн. грн., реалізовано право оренди на 13 земельних ділянок площею 0,5 га, загальна річна орендна плата яких становить 88 тис. грн. До бюджетів усіх рівнів з початку року надійшло –3,5 млн. грн. проти 3 млн. грн. - за аналогічний період минулого року.

Всього в області станом на 01.05.2014 продано 3811 земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав оренди на них загальною площею 1571,5 га на суму 219,2 млн. грн.

Новоствореними агроформуваннями, які використовують землі сільськогосподарського призначення на орендних умовах у 2014 році укладено 91,4 тис. договорів оренди земельних часток (паїв), що складає 36 відс. загальної їх площі. За користування земельними паями нарахована орендна плата в сумі 167,6 млн. грн.

В області проведено нормативно грошову оцінку земель в усіх 1027 населених пунктах. У 881 з них (86 відс. загальної кількості) проведено повторну нормативну грошову оцінку земель загальною площею 200 тис. га, вартість робіт — понад 4,4 млн. грн.

Проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у 2010-2012 роках сприяло збільшенню надходження коштів до місцевих бюджетів від плати за землю. Зокрема, якщо у 2010 році надійшло 104,07 млн. грн., то у 2011 році – 111, 68 млн. грн., у 2012 році – 141,23 млн. грн.

Грошова оцінка ріллі у Рівненській області у 2014 році

Здійснюються роботи з інвентаризації земель. З 01.01.1991 (наростаючим підсумком) проведено інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів на площі 99,7 відс. до потреби. У межах населених пунктів проінвентаризовано 97,4 відс. земель.

Крім того, в проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності на площі 69,9 тис. га.

В області запроваджено нову автоматизовану Національну кадастрову систему. Один з її елементів – це публічна кадастрова карта, розміщена на сайті Держземагентства України, яка відображає всі земельні ділянки України. У 2013 році зареєстровано 53,6 тис. земельних ділянок, що на 9 відс. більше, ніж у 2012 році. Всього до бази даних Національної кадастрової системи внесено понад 500 тис. земельних ділянок області.

Висновки

Незважаючи на найширше застосування способів оптимізації біологічної активності ґрунтів та відтворення їхньої родючості, сільське господарство не зможе відмовитися від застосування мінеральних добрив.

Застосування місцевих вапнякових добрив дасть можливість значно здешевити затрати на проведення вапнування кислих ґрунтів. Наявність малородючих ґрунтів у північній частині області та значної кількості непродуктивних угідь.

Відносно низький (у порівнянні з областями центральної та південної України) рівень забезпеченості сільськогосподарськими угіддями в розрахунку на одного мешканця.

Основні родовища корисних копалин Рівненської області

За останні п’ять років в області розвідано 6 нових родовищ будівельного каменю, 7 – піску та одне родовище бурштину («Володимирець Східний»). Збільшився приріст запасів каменю будівельного на 54,2 млн. куб. м, піску – на 3,8 млн. куб. м, бурштину – на 12,5 тонн.

Є перспективи на виявлення промислових родовищ самородної міді в межах Південно-Рафалівської ділянки у Володимирецькому районі та позитивні ознаки щодо відкриття корінних родовищ алмазів у північних районах.

Область єдина в Україні має три розвідані родовища бурштину: Клесівське в Сарненському, Вільне у Дубровицькому та «Володимирець Східний» у Володимирецькому районах, запаси яких складають понад 128 тонн. Два з них експлуатуються - Клесівське родовище (ділянка «Пугач») розробляється державним підприємством «Бурштин України», Володимирець Східний – ТОВ «Центр «Сонячне ремесло». Офіційний видобуток бурштину за минулий рік склав 4,5 тонни.

Потенційні запаси бурштину в області значно більші. За результатами пошуково-оцінювальних робіт прогнозні ресурси бурштину в Дубровицькому, Сарненському та Володимирецькому районах становлять більше 1400 тонн.

На Рівненщині розташовані унікальні родовища базальтів, які за своїми фізико-механічними та хімічними властивостями придатні для виробництва буто-щебеневої продукції, архітектурно-будівельних виробів, базальтового волокна і мінеральної вати.

Сировина родовищ області використовується для виробництва базальтового штапельного волокна і виготовлення на його основі широкого асортименту ефективних теплоізоляційних виробів на близько 20 підприємствах України та країн СНД. Проте, розвиток такого виробництва в області недостатній.

В Рокитнівському районі ПАТ «Рокитнівський скляний завод» експлуатує однойменне родовище скляних пісків.

При проведенні подальших геологорозвідувальних робіт ресурси області у скляній сировині можуть бути подвоєні за рахунок виявлення нових перспективних родовищ.

У Рівненській області добре розвинена сировинна база будівельних матеріалів. На її території налічується 139 родовищ, з яких розробляються 69.

В області працює один з найпотужніших в Україні цементних заводів –ПАТ «Волинь-Цемент», який виробляє близько 10 відсотків (більше 650 тис. тонн) загальноукраїнських обсягів цементу.

За останні роки видобуток будівельного каменю на Рівненщині збільшився на один млн. куб. метрів, піску - у 2 рази.

Розвідані запаси будівельної сировини забезпечують подальший розвиток виробництва буто-щебеневої продукції, лицювальних плит, цементу, вапна, цегли силікатної і керамічної, будівельних розчинів, тощо.

Список використаної літератури:

  1. Кваша М. Грунти Ровенської області. / Львів. Каменяр 1970 р.

  2. oblrada.rv.ua

  3. http://shkola.ostriv.in.ua/publication/code-5497D78CF715/list-B8AFBC4326