Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА-МЕТОДИЧКА Учн самоврядування.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
9.23 Mб
Скачать

Додаток 4. Калейдоскоп подій (сайт Тернопільської міської ради) Перший тернопільський фестиваль з квесту „Гонка за лідером-2008”

17 жовтня 2008 року перехожі на центральних вулицях нашого міста спостерігали цікаву картину: групи старшокласників із різнокольоровими стрічками на руках та з маршрутними картами перебігали з місця на місце, збирали сміття у пакети, звертались із дивними проханнями до перехожих, фотографували мешканців Тернополя та запрошували їх до танцю. Такі дії зацікавили багатьох тернополян, на місці подій з’явилось і телебачення. Їм вдалось з’ясувати, що ця акція була ініційована міським учнівським парламентом „Наснага”. Активісти парламенту проводять перший тернопільський фестиваль з квесту „Гонка за лідером-2008”. Квест – це інтелектуально-спортивна командна гра, яка полягає в проходженні командою вказаного маршруту і передбачає виконання спеціальних завдань. Маршрут квесту складається з контрольних пунктів та відрізків між ними. На кожному КП команда отримувала 3 запитання: логічне (якщо учасники не знали відповіді, то вони мали право попросити допомоги у перехожих), фізичне завдання, яке полягало у безпосередній оригінальній співпраці гравців з тернополянами, та основне завдання, зміст якого полягав у розгадуванні логічного ребуса для визначення місцезнаходження наступного контрольного пункту.

Метою проекту було – згуртування школярів м. Тернополя, сприяння всебічному розвитку молоді як активної, прогресивної та дієвої групи населення, популяризація серед учнів нової тактико-стратегічної, логічної та інтелектуальної гри. Під час проходження маршруту проводилась акція „Чисте місто”, завданням якої було прибирання тієї території міста, де відбувався фестиваль з квесту.

Для участі у грі було делеговано по 1 представнику (учні 9-11 кл.) від кожного навчального закладу міста. За допомогою жеребкування було сформовано 6 команд, які відрізнялись одна від одної стрічками певного кольору на одязі.

Всі учасники команд з азартом та захопленням включились у змагання. Найбільш кмітливими та спритними виявились представники команди „Синіх”, до складу якої увійшли лише дівчата – Кобилинська Тетяна (учениця ТЗОШ №27), Жибан Уляна (учениця ТЗОШ №21), Сорівка Анастасія (учениця ТКГ), Луциків Анастасія (учениця ТЗОШ №12), Смола Інна (учениця ТЗОШ №19). Вони і стали кращими серед кращих.

Усі учасники фестивалю з квесту були нагороджені пам’ятними подарунками.

Зі слів президента міського учнівського парламенту „Наснага”, учениці ТСШ №5 Михайлюк Юлії, під час гри було багато цікавих моментів: наприклад, команда „Жовтих” двічі їздила на таксі, а у „Фіолетових” посередині маршруту розірвався сміттєвий пакет і довелось його терміново замінити...

Організатори та учасники першого тернопільського фестивалю з квесту отримали багато позитивних емоцій та з нетерпінням очікують наступного фестивалю „Гонка за лідером-2009”.

Міські змагання старшокласників з техніки пішохідного туризму

Зметою популяризації масового пішохідного туризму серед учнівської молоді, пропаганди здорового способу життя, активного відпочинку, підвищення туристсько-спортивної майстерності, визначення кращих туристських команд 27-28 вересня 2008 року в регіонально-ландшафтному парку „Загребелля” за сприяння управління освіти Тернопільської міської ради Центром дитячої творчості м. Тернополя було проведено міські змагання старшокласників (9-11 класи) з техніки пішохідного туризму. У заході взяли участь команди 33 навчальних закладів міста.

Юні туристи змагалися на дистанції „Смуга перешкод-командна” ІІ класу, яка складалася з трьох окремих етапів-завдань: підйом-траверс-спуск, навісна переправа через яр, надання допомоги потерпілому.

Приємно констатувати той факт, що вкотре високий рівень туристсько-спортивної майстерності продемонстрували юні туристи ТСШ №3. До рівня переможців наблизились команди ТЗОШ №24, 8, ТКГ, ТПЛ, ТЗОШ №23. Достатній рівень підготовки показали представники ТСШ №17, ТЗОШ №13, 20, 16.

Перемогу в змаганнях старшокласників з техніки пішохідного туризму здобула туристична команда ТСШ №3 (керівник Стоянова О.В.). 2 та 3 місця відповідно здобули юні туристи ТЗОШ №24 (керівник Близнюк М.І.) та ТЗОШ №8 (керівник Ремез Г.А.).

Слід відзначити, що стабільно високі, спортивні результати ряду навчальних закладів досягаються наполегливою працею турорганізаторів та керівників туристських гуртків за сприяння адміністрацій навчальних закладів.