Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
139.78 Кб
Скачать

2. Лісові ресурси на території Східної Європи.

Лісові ресурси найбільші в Білорусі - 47% та Словаччині - 45%. Основну частину лісових площ становлять насадження, що захищають води, поля, морське узбережжя, ландшафт, а також гаї та парки в рекреаційних районах.

Лісами вкрито понад 36% території Білорусі (понад 7,4 млн га). В лісовому покрові домінують хвойні (соснові, ялинові), які займають 65% лісових площ, твердолисті (граб, дуб, ясень, клен) зайнято 4%, м’яколистнними (береза, осика, вільха та ін.) — 31%. Доля лісів з перевагою листяних порід (березові — 12,1%, вільхові — 7,9% та ін.) збільшується з півночі на південь. Площа спілих лісів становить 4,7%.

Незважаючи на те, що у країні лісами зайняті значні площі, лісові ресурси доволі вичерпані, у лісовому фонді переважають молоді насадження

Загальний запас деревини становить 1,1 млрд м³, щорічний середній приріст — 25 млн м³, запас деревини спілих насаджень — 75 млн м³..Основна частина лісів (77,6%) знаходиться у віданні Міністерства лісового господарства, колгоспам і радгоспам належить 10,9%, 5,2% знаходяться на охоронних територіях, інші відомства володіють 6,3% лісового фонду.

Лісова промисловість використовує як власну, так і привізну сировину. У країні виготовляють папір, картон, фанеру, деревостружкові плити, сірники [5].

Ліси Болгарії займають приблизно третину (29 %) території. У Болгарії зустрічаються голчатолистяні ліси - сосна, ялина, ялинка, біла ялина та інші. Широколистяні ліси, в основному дуб і бук, граб, ясен, липа, ліщина переважають у Середній Горі і Странджі, схили яких вкриті молодими соснами.

В Молдові ліси займали більше 40% території країни. Нині вони покривають всього 9,4% території, в основному в центрі. Цей район називається Кодри, що означає "старий ліс" або "густий ліс". Ці прекрасні ліси мають велике значення для навколишнього середовища. Молдавські ліси складаються з старих дубових дерев. Дуб - дерево, подібне емблемі країни. Але найцінніше та найбільш рідкісне дерево (що використовується для виробництва меблів) - це бук. Є також ясен, граб, липа та інші породи. Значні лісові масиви збереглися у підвищеній центральній частині. Високі пагорби Центральномолдавської височини вкриті дубово-грабовими, липово-ясеновими, дубово-буковими лісами. У північній лісостеповій частині на височинах багато дібров з дуба скельного, а на самій півночі з дуба черешчатого. На південь від Кодр у лісостепу росте в основному дуб пухнастий. У долинах Дністра і Пруту - плавневі ліси з тополі, верби, ільми, дуба та інших [4].

В Україні загальна площа покрита лісом — 8620 тис га. Частка лісів становить 21,8%. Ліси розміщені дуже нерівномірно. Наприклад, в Українських Карпатах ліси займають 40,5% від площі, в Кримських горах – 32%, на поліссі – 26,1%.В Лісостеповій зоні цей показник складає 12,2%,а в Степовій – 3,8%.До найбільш лісистих областей належать – Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Житомирська, Волинська і Чернівецька.

У складі лісового фонду переважають хвойні породи, покрита лісом площа яких становить 2916,6 тис га. Твердолистяні породи займають площу 2578,2 тис га, м’яко листяні породи — 624,0, чагарники — 11,6, інші деревні породи — 21 тис га. Найбільшу частку покритої лісом площі займають сосна (34,7 %) і дуб (26,3 %). Серед інших деревних порід ялина — 9,9 %, бук — 9,3, вільха — 4,2, береза — 5,4, граб — 3,7, ясен — 1,4; ялиця — 1,4, осика — 1,2, інші породи — 2,0 % Наведені цифри свідчать, що лісовий фонд України представлений в основному цінними твердолистяними та хвойними породами.

Забезпеченість лісом населення України —0,17 га на людину — одна із найнижчих в Європі.

Загальний запас деревини в лісах України становить 1319,9 млн м3, в стиглих і перестійних насадженнях — 122,8 млн м3 [15].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]