Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vfnfy.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Частина II Диференціальне числення функцій багатьох змінних Розділ 1. Поняття дійсної функції багатьох змінних

В цьому розділі ми для функцій f, які діють з RnR, побудуємо апарат диференційного числення і вкажемо на деякі його застосування. Оскільки областю визначення цієї функції будуть деякі множини з простору Rn, кожна точка яких задається п дійсними координатами, а значеннями цієї функції є дійсні числа, то функції, які ми будемо вивчати, називатимуться дійснозначними функціями від п дійсних змінних або функціями багатьох змінних.

Таким чином, в цьому розділі ми будемо займатися функціями виду:

f: ER1 ERn , Eобласть визначення функції, f(E)R – множина значень.

Графіком функції двох дійсних змінних є деяка поверхня в просторі R3. Звичайно можна ввести поняття графіка і для функції більшої кількості змінних, але тоді ця множина М буде розміщена в просторі, розмірність якого більша або рівна 4, і цей об’єкт зобразити важко.

Із попередньої частини випливає, що для функцій багатьох змінних можна вводити поняття границі і поняття неперервності. Зауважимо, що ці речі переносяться сюди.

Домовимось, окіл точки х(0) , радіуса r позначати , а проколотий окіл – .

Означення 1.1. (неперервність функції за Гейне). Нехай f:ER, x(0)E. f називається неперервною в точці х(0), якщо для будь-якої послідовності {x(к)}: x(к)E , яка збігається до х(0), послідовність {f(x(к))} – збіжна до числа f(x(0)).

Означення 1.2. (неперервність функції по Коші). Нехай f: ER, x(0)E. Функція f називається неперервною в точці х(0),якщо для будь-якого >0 існує >0 таке, що для всякого хЕ, що задовільняє нерівності (х;x(0))<, виконується нерівність f(x)-f(x(0))<.

Якщо х(0)є граничною точкою множини Е, то означення неперервності можна сформулювати наступним чином.

Означення 1.3. Нехай f: ER, x(0)E і х(0) гранична точка множини Е. Функція f називається неперервною в точці х(0), якщо .

Зрозуміло, що якщо f – неперервна в усіх точках множини Е, то вона називається неперервною на множині Е.

Як і для функцій однієї змінної, так і для функцій багатьох змінних мають місце теореми Вейєрштрасса. Так, як обмежена замкнена множина в просторі Rn є компактом, то на основі теореми 4.4 розділу 5, першої частини дані теореми можна сформулювати наступним чином.

Теорема 1.1. (Теорема Вейєрштрасса). Якщо функція f неперервна на обмеженій і замкненій множині FRn, то вона обмежена на цій множині і досягає на ній своїх найбільшого і найменшого значень.

Теорема 1.2. Якщо G відкрита і зв’язна множина в просторі Rn, то будь-які дві точки цієї множини можна з’єднати неперервною кривою, всі точки якої належать множині G.

Доведення. Припустимо, що висновок теореми не вірний. Це означає, що існують дві точки х(1) і х(2), які належать множині G, які не можна з’єднати неперервною кривою, всі точки якої належать множині G.

Позначимо через А множину, що містить точку х(1) і всі ті точки множини G, які можна з’єднати із точкою х(1) неперервною кривою, яка належить G. Решту точок, - позначимо через В. Тобто В=GA.

Оскільки Gвідкрита, то х(1) входить в G разом з деяким своїм околом. Зрозуміло, що всі точки околу можна з’єднати з центром неперервною кривою (навіть прямолінійним відрізком), тобто до А входять всі точки з околу. Це означає, що А – непорожня і відкрита множина, бо якщо якась точка х(3)А, тобто її можна зєднати з х(1) неперервною кривою, то неперервною кривою можна з’єднати з точкою х(1) всі точки з деякого околу точки х(3).

Очевидно, що В – непорожня (бо там є х(2)) і також відкрита. Із побудови видно, що АВ=, а також , що G= AB. Оскільки множина G зв’язна, то хоча б одна з цих множин містить точку дотику другої. Нехай точка х(0)А є точкою дотику множини В. Тоді в будь-якому околі точки х(0) є хоча б одна точка з множини В. Візьмемо окіл точки х(0), який міститься в G. Всі точки з цього околу можна сполучити з х(0) неперервною кривою, яка лежить в G, а значить х(0) не може бути точкою дотику множини В. Аналогічно встановлюється, що жодна точка множини В не може бути точкою дотику множини А. Прийшли до суперечності. Теорему доведено.

Приклад. Нехай маємо функцію

Чи буде функція неперервною в точці (0;0)? Для цього потрібно з’ясувати чи буде ?

За умовою. Розглянемо два шляхи прямування (x;y)(0;0).

,

, а це означає, що дана функція в даній точці границі не має. Значить в цій точці функція має розрив.

Нагадаємо, що будь-яка зв’язна відкрита множина, називаєтся областю.

Множина, що є об’єднанням області G і її граничних точок, називається замкненою областю.

Теорема1.3. (про неперервність складної функції). Нехай маємо функцію z=f(x1, x2,…, xn) причому точка 1,...,хп)Е, ERn. Нехай задано ще таку систему функцій:

х1=1(t1,…,tk)

x2=2(t1,…tk)

.....................

xn=n(t1,…,tk),

де точки (t1,…,tk)GRk. Якщо функції 1,…,n неперервні в точці С=(t1(0),…,tk(0))G, а функція z=f(x1, x2,…, xn) неперервна в точці 1(0),…хп(0))=х(0)Е (тут х1(0)=1(t1(0),…,tk(0)), х2(0)=2(t1(0),…,tk(0)),..., хп(0)=п(t1(0),…,tk(0))), то складна функція z від (t1,…,tk) – неперервна в точці t(0)= =(t1(0),…,tk(0)).

Доведення. Оскільки функції 1,...,пнеперервні в точці t(0),то (з означення неперервності за Гейне), для будь-якої послідовності t), яка належить множині G і збіжна до t(0) матимемо, що х(і)=(х1(і),...,хп(і))1(0),…хп(0)). Тоді, оскільки функція f(x1, x2,.., xn)= f(x) є неперервною в точці х(0), то за означенням Гейне, з того, що послідовність х(і) збігається до х(0), слідує, що , або те саме,

.

А це означає, що складна функція неперервна в точці t(0). Теорему доведено.

Оскільки дана функція має множину значень, яка є деякою множиною дійсних чисел, які можна порівнювати, то виникає питання: чи має місце тут теорема Больцано-Коші?

Теорема 1.4. Больцано-Коші (для функції багатьох змінних.)

Нехай f:ER неперервна на зв’язній множині ЕRn. Якщо f(x(1))=A, f(x(2))=B; x(1), x(2)E, AB, то для будь-якої точки C,(CR), що лежить між А і В, існує точка х(3)Е така, що f(x(3))=C.

Доведення. Оскільки Е зв’язна множина в Rn, то за теоремою 1.1, будь-які дві її точки можна з’єднати неперервною кривою, всі точки якої належать множині Е. Це означає, що неперервною кривою можна з’єднати і точки х(1), х(2), де х(1)=(х1(1), х2(1),..., хп(1)), х(2)=(х1(2), х2(2),..., хп(2)).

Таким чином існують функції х1=1(t), х2=2(t),…, хn=n(t), неперервні на [,] , (1()…n())=x(1), (1()…n())=x(2) і якщо t змінюється від до , то точка рухається по цій кривій від х(1)до х(2).

Розглянемо нашу функцію в точках тільки цієї неперервної кривої. Оскільки точки кривої задаються системою рівнянь від змінної t, z=f(x1, x2,…,xn), а точки (x1, x2,…,xn) належать кривій, то х1=1(t), x2=2(t),…, xn=n(t). Це означає, що наша функція z є складною функцією параметра t, z=f(1(t),2(t),…,n(t)), t[,]=(t) .

()=, ()=.

Оскільки f неперервна на Е, то вона неперервна в точках кривої, що належить цій множині. Кожний аргумент хі, теж є неперервною функцією параметра t. Тому за теоремою 1.2, матимемо, що складна функція (t) є неперервною функцією однієї змінної на [, ], а звідси за теоремою Больцано-Коші (з одномірного аналізу) випливає, що існує [, ]: ()=C (з умови теореми), тобто f(1(), 2(),…, n())=C, а оскільки точка (1(), 2(),…, n()) є точкою нашої кривої, то вона є і точкою множини Е, позначимо її х(3).Таким чином f(x(3))=С. Теорему доведено.

Приведемо ще одне різницеве означення неперервності функції багатьох змінних.

Означення 1.4. Нехай U=f(x1,…,xn) – задана в деякій області G, і 1(0)2(0),...,хп(0))G. Надамо цій точці приріст, так щоб новоутворена точка не

вийшла за межі області G. Одержимо точку . Тоді величина, називається приростом функціїf(x1; x2;…;xn).

Зрозуміло, що функція U=f(x1,…,xn)буде неперервною в точці (x1(0),…,xn(0)) тоді і тільки тоді, коли .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]