Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індз педагогіка ГАЛЯ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
123.9 Кб
Скачать

Висновок

На сучасно­му етапі розвитку освіти в школах будь-якого рівня все більшої акту­альності набуває проблема форму­вання і розвитку пізнавальних інте­ресів школярів.

Досвід свідчить, що від того, наскіль­ки учні зацікавлені предметом, зале­жить їхня активність на уроці, а від неї, у свою чергу, — ефективність самого уроку. Як наслідок — формується вміння використовувати на практи­ці отримані знання, що є складовою компетентності особистості.

У працях, присвячених вивченню пізнавального інтересу (Л.І. Божович, Г.С.Костюк, В.О.Крутецький, Н.Г.Морозова, Г.І.Щукіна), обґрунтовано, що пізнавальний інтерес є фактором стимулювання навчальної діяльності учнів, посилення їхнього прагнення до самостійного набуття знань.

Стверджуючи цінність пізнавального інтересу як чинника успішного перебігу процесу навчання, вчені наголошують, що під його впливом активізується пізнавальна діяльність загалом і, зокрема, психічні процеси, що покладені в основу творчості, пошуку, дослідницької діяльності. Саме тому важливо дбати про стимулювання пізнавального інтересу учнів.

Розвиток пізнавальних інтересів за­безпечує активну творчу роботу учнів; дає змогу створити позитивну мотивацію навчальної діяльності, допомагає реалізувати триєдину мету — навчан­ня, розумовий розвиток і виховання особистості.

Ми, студенти, беремо на себе відповідальність за тих, кого будемо навчати і виховувати у ХХІ столітті.

Якою є педагогічна, методична наука? Надзвичайно складною, бо вона вивчає найскладніше досягнення в світі – людську особистість. Шлях до досконалості людини так само складні, як і сама людина. Педагогічна наука є згустком досвіду проходження цього шляху тисячами і тисячами поколінь. Наша наука є неосяжною. Кожен вчитель, вихователь може особисто вибрати методи та форми навчання своїх учнів.

Усім добре відомі професійні заповіді студентів-медиків, співвідносні із застереженням великого мислителя і зцілителя Сходу Авіцени: “Не нашкодь”. А чи існують заповіді, які визначають характер педагогічної діяльності?

Так, існують. Такими заповідями, на мою думку, можна назвати дві поради: “зрозумій учня ” і “допоможи йому навчитися ”. Лише осмислення всієї багатозначності педагогічного процесу, знання його закономірностей сприятимуть реалізації основної мети освіти в Україні – всебічному розвитку і становленню особистості.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Звінцева І.М. Мотивація навчання // Управління школою. – 2007. – №34.

  2. Бондар С.Джерела стимулювання пізнавальної діяльності учнів / С.Бондар, О.Соколан // Географія в школі. – 2005. – №2.

  3. Стасишин Л. Засоби активізації пізнавальної діяльності учнів / Л.Стасишин // Освітянин. – 2009. – №2.

  4. Головань Т. Пізнавальний інтерес як чинник підвищення ефективності процесу навчання // Рідна школа. – 2004. – №6.

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]