Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП осгв 3 оп.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
29.42 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Тернопільський національний педагогічний університет

імені Володимира Гнатюка

Інженерно-педагогічний факультет

Кафедра машинознавства і комп’ютерної інженерії

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Перший проректор

_________________________

«____»______________2010 р.

Основи сільськогосподарського виробництва

Робоча навчальна програма курсу

Технологічна освіта (технічна і обслуговуюча праця)

(за вимогами кредитно-модульної системи)

Тернопіль – 2010

УДК 514.18

ББК 22.151.34

Програма навчальної дисципліни.- Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка. 2010.- _____с.

Розробник: Борсук В.О., кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри машинознавства та ком’ютерної інженерії.

Рецензeнт:

Шкарабан С.І., професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Тернопільського національного економічного університету.

22.151.

34ТНПУ, 2010

3.1. Структура програми навчальної дисицпліни

„ОСНОВИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА”

3.1. Опис дисципліни

Дисципліна:

Основи сільськогосподарського виробництва

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS4

Шифр і назва напряму:

01.01. «Педагогічна освіта»

Нормативна дисципліна циклу професійної підготовки

Кількість залікових модулів –4

Спеціальність: Трудове навчання

Рік підготовки – 3

Семестр –6

Кількість змістових модулів –14

Освітньо-кваліфкаційний рівень –бакалавр

Лекції – 20год.

Лабораторно-практичні заняття – 24год.

Загальна кількість годин – 144

Самостійна робота –86год

Індивідуальна робота –14 год

Тижневих годин – 4

Вид підсумкового контролю - залік

3.2. Мета та завдання дисципліни

Основною метою і завданням вивчення дисципліни є одержання базових критеріїв знань, теорій, закономірностей і законів, процесів, методів і способів раціональних технологій виробництва сільськогосподарської продукції з мінімальними затратами трудових, енергетичних, матеріальних і фінансових ресурсів.

Завдання дисципліни - формування у студентів високої культури прагматичного та економічно обґрунтованого мислення, опанування методів (алгоритмів) і способів діяльності, що необхідні для прийняття та запровадження ефективних рішень при виборі сучасних інтенсивних та екологобезпечних технологій виробництва сільськогосподарської продукції.

У напрямку підготовки студентів за спеціальністю "Трудове навчання" освітньо-кваліфікаційний рівень має бути достатнім для формування і впровадження власної моделі професійної діяльності та організації навчально-виховної роботи в загальноосвітніх навчальних закладах у напрямку виробництва сільськогосподарської продукції.

З метою реалізації дидактично-виховних завдань дисципліна включає вивчення таких основних розділів:

- технологія виробництва рослинницької продукції;

- технологія виробництва продукції тваринництва.

Сучасний розвиток соціальних та економічних відносин в суспільстві вимагає корінної зміни і покращення навчання, виховання учнівської молоді і підготовки до практичної діяльності в умовах ринкової економіки, орієнтацію на правильний вибір майбутньої професії. В умовах сільських та селищних загальноосвітніх шкіл необхідно уже в молодших класах сформувати в учнів міцні знання з теорії дисциплін сільськогосподарського і біологічних циклів, а також створити належні умови для оволодіння практичними навиками і вміннями по організації та технології вирощування польових, виробництва тваринницької продукції.

Необхідно привити в молоді науковий творчий підхід у відношенні до сільськогосподарської праці, потяг до наукових досліджень, розвинути активне мислення і навики культури праці. Великого значення в умовах переходу до ринкових відносин в період інтенсифікації і переходу на промислові технології в рослинництві набувають питання економіки, екологічно чистих та енергозберігаючих технологій, охорони праці і збереження природних ресурсів. Саме цими завданнями визначаються основні дидактичні завдання і значення дисципліни "Технологія виробництва сільськогосподарської продукції" при підготовці майбутніх вчителів трудового навчання які полягають в наступному:

- дати студентам основи теоретичних знань з основ технології, економіки і організації виробництва в умовах різних форм господарювання в сільському господарст -індивідуальне господарство, оренда, підряд, колективне господарювання і фермерське господарювання;

- сформувати в майбутніх вчителів практичні навики і вміння по організації проведення сільськогосподарських робіт, розробці технологічних карт виробництва сільськогосподарської продукції, основах програмування рівня продуктивності рослин і тварин математичними методами з використанням персональних ЕВМ, комп'ютерної техніки;

- озброїти студентів теоретичними знаннями і практичними навиками та вміннями по розробці науково обґрунтованих зональних систем землеробства;

- ознайомити майбутніх вчителів знаннями з основ теорії і методи проведення наукових досліджень, статистичної обробки результатів наукових і виробничих дослідів;

- закласти базу для глибокого і повного розуміння таі засвоєння таких дисциплін: "Сільськогосподарські машини"; "Трактори і автомобілі"; "Експлуатація і ремонт МТП"; "Організація і економіка сільськогосподарського виробництва"; "Основи фермерської діяльності" та інших.

Студенти повинні знати: значення сільського господарства і рослинництва, історію розвитку сільськогосподарської науки; поширення і технологію механізованого обробітку та охорону ґрунтів; технологію вирощування, збирання, переробки і зберігання с.-г. продукції; суть і доцільність інтегрованих технологій захисту рослин від бур'янів, шкідників і хвороб; науково обґрунтовані системи удобрення с.-г. культур в сівозмінах; способи і методи програмування рівня урожайності і якості рослинницької і тваринницької продукції; екологічну ситуацію в Україні та у світі, характеристику можливих джерел забруднення, засоби запобігання забруднення, поняття про екологічно чисті види енергії і технологій; правила безпеки праці і протипожежні заходи при виробництві сільськогосподарської продукції; володіти методикою наукових досліджень.

Студенти повинні вміти:

-обґрунтовано використовувати енергозберігаючі, екологічно чисті технології виробництва певних видів сільськогосподарської продукції; вести боротьбу із шкодочинними організмами рослин і тварин; розробляти науково обґрунтовані схеми сівозмін; розраховувати дози і норми внесення добрив для одержання планових урожаїв сільльськогосполдарських культур; запроваджувати промислові інтенсивні технології виробництва тваринницької продукції; організовувати і вести науково-дослідну роботу із рослинами і тваринами, програмувати рівень урожайності та якість сільськогосподарської продукції; дотримуватись правил безпечної праці і надавати невідкладну допомогу; брати участь в природоохоронних заходах; реалізовувати методичне забезпечення вивчення дисципліни учнями загальноосвітніх шкіл, СПТУ, коледжів та інших освітніх закладів.

Програмою передбачено вивчення дисципліни, як в процесі прослуховування лекцій, так і проведення лабораторно-практичних занять.

Лекційні курси мають на меті системний виклад основних теоретичних знань сільськогосподарських наук та інформацію щодо розвитку сільськогосподарського виробництва. Подається матеріал з урахуванням найсучасніших даних сільськогосподарської науки і практики, економічних та природних умов відповідного регіону України.

Програмою передбачено виконання лабораторно-практичних занять, метою яких є перевірка розуміння основних теоретичних положень, або менш висвітлених в навчальних посібниках питань курсу, оволодіння вміннями використовувати одержані знання при вирішенні практичних завдань. Для розвитку вмінь самостійної роботи і у зв'язку з обмеженістю в часі, який відведено на вивчення дисципліни, на лекціях та лабораторно-практичних заняттях розглядаються лише основні, найбільш фундаментальні положення, а також нові аспекти проблемної тематики, недостатньо розроблені в існуючій літературі. Ряд розділів програми вивчається студентами самостійно на основі рекомендованих літературних джерел.

На вивчення дисципліни відводиться 44 академічних години, в тому числі на лекційний курс - 20 годин, проведення лабораторно-практичних занять - 24 години, на самостійне вивчення дисципліни 86 і 14 на індивідуальну роботу студентів.

4. Структура залікового кредиту курсу.

Назва теми

Кількість годин, відведених на:

Лекції

Практичні заняття

Самостійну роботу

Індивідуальну роботу

Вступ

1

-

3

-

Змістовий модуль І. Технологія виробництва рослинницької продукції

Тема 1. Основи наукового ґрунтознавства

2

2

13

2

Тема 2. Основи наукового землеробства

2

2

14

2

Тема 3. Наукові основи живлення рослин

2

2

10

2

Тема 4. Теоретичні основи і особливості виробництва рослинницької продукції

3

6

12

4

Тема 5. Основи польвого досліду

2

2

10

5

Змістовий модуль ІІ. Технологія виробництва тваринницької продукції

Тема 6. Розведення с.-г. тварин

0,5

-

3

-

Тема 7. Наукові основи нормованої годівлі сільськогосподарських тварин

1

2

5

1

Тема 8. Наукові основи скотарства

1

2

6

1

Тема 9. Наукові основи свинарства

1

-

6

1

Тема 10. Наукові основи птахівництва

1

-

6

1

Тема 11. Наукові основи кролівництва

1

2

7

1

Тема 12.Наукові основи бджільництва

1

2

4

1

Тема 13. Основи зоогігієни та ветеринарної медицини

1

2

4

1

Тема 14.Організація і особливості науково-дослідної роботи з тваринами в школі

0,5

-

5

-

Всього: 252 години

20

24

86

14