Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП осгв 3 оп.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
29.42 Mб
Скачать

5. Навчальна програма

з дисципліни

„Основи сільськогосподарського виробництва”

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

ВСТУП

Агрономічна наука історія виникнення, її предмет та методи досліджень. Перспективи виробництва рослинницької продукції на Україні та вдосконалення технології вирощування с.-г. культур.

Особливості сільськогосподарського виробництва, роль агрономічної науки в його розвитку, найголовніші галузі агропромислового комплексу, їх взаємозв'язок, перспективи розвитку фермерства.

Роль технологічних знань у зв'язку з прискоренням науково-технічного прогресу в сільському господарстві. Необхідність знань сільськогосподарського виробництва для технологічного і трудового навчання школярів, організації на науковій основі роботи учнів в учнівських виробничих бригадах, малих фермах, проведення профорієнтації на сільськогосподарські професії. Використання сільськогосподарських знань при викладанні предметів механізації сільського господарства.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. Технологія виробництва рослинницької продукції

Тема 1.Основи наукового ґрунтознавства

Ґрунтознавство як наука. Ґрунт - як природно-історичне тіло і засіб сільськогосподарського виробництва. Загальна схема будови ґрунту та його морфологічні ознаки.

Вивітрювання і ґрунтоутворення. Малий біологічний і великий геологічний кругообіг елементів у природі. Фактори і типи ґрунтоутворення. Роль господарської діяльності людини в ґрунтоутворенні.

Складові частини фрунту (мінеральна, органічна) та їх взаємозв'язок. Основні властивості ґрунту (фізичні, фізико-механічні, хімічні, біологічні).

Ґрунтові колоїди і вбірна здатність ґрунту та її види. Колоїди її склад і властивості, значення в ґрунтоутворенні. Вплив різних катіонів на властивості ґрунтових колоїдів і ґрунтів.

Органічна частина ґрунту, її склад, утворення і значення в житті рунту.

Водні властивості ґрунту. Форми ґрунтової води, вода доступна і недоступна рослинам. Вологість ґрунту та її агрономічна оцінка. Поняття про типи водного режиму та способи його регулювання.

Повітряний режим ґрунту. Агрономічне значення газообміну між ґрунтом і атмосферою. Склад ґрунтового повітря. Способи регулювання повітряного режиму.

Тепловий режим ґрунтів та способи його регулювання. Класифікація ґрунтів та їх бонітування. Характеристика ґрунтів України. Умовні позначення, ґрунтові карти та їх використання.

Ґрунти поліської, лісостепової і степової зони України. Ґрунти заплав і гірських районів, їх утворення, будова, класифікація і основні властивості. Заходи по збереженню і підвищенню рівня їх родючості.

Тема 2. Основи наукового землеробства.

Землеробство як наука по раціональному використанню ґрунтів і підвищенню їх родючості. Видатні вчені - творці наукового землеробства.

Наукові закони землеробства. Загальні вимоги культурних рослин до факторів життя. Тепловий режим і методи його регулювання в різних грунтово-кліматичних умовах. Вплив світла на ріст і розвиток сільськогосподарських рослин і якість врожаю. Регулювання світлового режиму в землеробстві. Роль повітряного і поживного режимів в житті рослин. Способи їх регулювання в землеробстві.

Бур'яни та їх класифікація. Біологічні особливості бур'янів. Система заходів боротьби з бур'янами.

Наукові основи обробітку ґрунту. Технологічні процеси під час обробітку ґрунту. Заходи обробітку ґрунту. Мінімалізація обробітку ґрунту. Обробіток ґрунту в районах поширення водної і вітрової ерозії.

Наукові основи необхідності чергування культур у сівозмінах. Розміщення основних польових культур і пару в сівозміні. Класифікація сівозмін. Проектування і освоєння сівозмін. Зональні наукові системи землеробства в Степу, лісостепу на Поліссі, у передгірних і гірських районах Карпат.

Причини захворювання сільськогосподарських культур. Розвиток і поширення основних хвороб та шкідників сільськогосподарських культур. Інтегрована система заходів боротьби з хворобами і шкідниками сільськогосподарських культур. Організація робіт по захисту рослин, правила безпеки праці і виробничої санітарії при проведенні захисних робіт.