Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Есе.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.83 Кб
Скачать

Етнічна ситуація в Тернопільській області

Якщо розглядати етнічний склад Тернопільської області, то спершу слід зрозуміти яким чином він формувався. Найбільші зміни у етнічному складі населення відбулися у ХХ ст. під впливом  історико-політичних чинників (Перша і Друга світові війни, перебування регіону у складі СРСР (1939-1991рр.) і незалежної Української держави (з 1991р.), соціально-економічних чинників, що зумовлювали значні потоки мігрантів на території краю та ін.

Аж до Другої світової війни зменшення частки українського етносу компенсувалося збільшенням частки представників державницьких націй – німецької, польської, а також єврейської. Аграрне перенаселення краю зумовило масовий виїзд селян (переважно українців) за кордон, особливо до Канади, США, та Аргентини.

Масове знищення жителів краю відбулося у роки Другої світової війни. Втрати понесло все населення, а особливо українці та євреї. Зміна етнічного складу відбулася і внаслідок масової депортації поляків з регіону на територію Польщі, виселення так званих “куркулів” та оунівців у північні і східні райони СРСР, збільшення частки російського етносу для відбудови господарства Тернопільської області у післявоєнний період.

На зміну етнічного складу населення регіону у середині та кінці ХХ ст. мали вплив переважно міграційні процеси. Особливо змінився етнічний склад міських поселень, що швидко розвивалися за рахунок мігрантів із сільської місцевості (переважно українців) і мігрантів із усіх республік колишнього СРСР (спеціалісти різних галузей господарства)[ 1, ст.59]

Звідси стає зрозуміло, що саме значна частка українців постраждали під Другої світової війни, шляхом масових репресій, депортацій, виселення в Сибір. Це все спонукало до міграції українців в інші країни, що в й поєднанні з вищенаведеним мало найбільший вплив на демографічну ситуацію регіону.

Якщо говорити за сучасний період, то згідно із переписом 2001 року на території Тернопільської області проживало 1 млн. 142,4 тис.осіб. Серед них проживають представники 85 національностей та народностей [10]. Найчисельніші з них подані в таблиці 2.

Таблиця 2. Національний склад населення Тернопільської області згідно із переписом 2001 року.

Національність

Кількість осіб, тис.

Кількість осіб 2001 року, %

Кількість осіб 1989 року, %

Українці

1113, 5

97,8

96, 8

Росіяни

14,2

1,2

2,3

Поляки

3,9

0,3

0,6

Білоруси

1,0

0,1

0,1

Інші національності

5,9

0,6

0,2

Варто зазначити, що на території області проживає 97,8% українців, що є найбільшою часткою серед інших областей, їх частка дещо збільшилась порівняно з 1989р.  (на 1,04%). Також можна прослідкувати, що в період з 1989-2001 рр. зменшилась лише кількість поляків та невеликій мірі росіян, відповідно з 0,6 до 0,3%, та росіян з 2,3 до 1,2%, представників інших національностей (чехів, німців, молдован та інших) зросла із 0,2% до 5,9, стабільна кількість залишилась лише білорусів – 0,1%. Розширення етнічної структури населення відбулося через присутність тут вихідців з європейських держав (турки, албанці, голландці, іспанці, курди та ін.), Америки (американці), Азії (пакистанці, афганці, народи Індії), Росії (чеченці, лезгини, інгуші, абхазці та ін..);частка їх – 2,2% від населення області.

Відповідно, ми можемо зробити висновок, що з проголошенням незалежності на території Тернопільської області поступово збільшувалась кількість представників різних національностей, завдяки значним потокам мігрантів на територію області.

Тепер перейдемо до аналізу найбільш чисельних етнічних меншин на території Тернопільської області, в ході аналізу будемо намагатися зрозуміти причини її появи на території області, діяльність її представників (культурна, політична), взаємодія з титульним етносом, тобто з українцями.