Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Есе.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.83 Кб
Скачать

Висновок

Виходячи із вище зробленого аналізу етнічної ситуації в Тернопільській області ми можемо зробити висновки про те, що на Тернопільщині за останні роки чітко намітилась системність у роботі з етнічними меншинами, особливо з польською громадою, тому така ситуація сприяє кращій їх інтеграції в українське суспільство. Якщо говорити за існування певної напруги пов’язаної з етнічними меншинами, то варто зазначити, що на сучасному етапі вона практично відсутня, що говорить нам про високий рівень етнічної однорідності населення Тернопільської області.

Якщо говорити про етно - демографічну ситуацію в Тернопільській області, то на основі даного аналізу, можна зробити висновок, що вона є стабільною. Отримані в ході аналізу демографічні показники свідчать нам про негативні тенденції в регіоні пов’язані із високим рівнем смертності населення та інтенсивністю імміграційного процесу. Така ситуація, негативно впливає на розвиток регіону як в економічному плані, так і культурному, адже населення щоразу скорочується та покидає регіон, тим самим забуваючи про історію, традиції, культуру.

Натомість, в нашій області простежуються позитивні тенденції в взаємодії етнічних меншин з українцями. Це проявляється в допомозі влади етнічним меншинам в їх покращенні умов життя, сприянні їх культурній діяльності. Тому така ситуація, дозволяє нам зробити висновок, що на території Тернопільської області відсутня міжетнічна напруженість, що дуже часто трапляється в поліетнічних країнах. Прикладом цьому може бути той факт, що протягом доволі довгого періоду не виникали в регіоні жодні міжетнічні конфлікти, а навпаки лише посилювалась взаємодія, зокрема, між польською меншиною та українським населенням. Заохочування польської громади відвідувати їх храми та культурні общини повністю згладжує етнічні нерівності між меншинами.

Також слід підкреслити, що саме польська меншина є найбільш активною в діяльності на території Тернопільської області, це проявляється як у їхніх культурних акціях, програмах, релігійних об’єднаннях. Їх діяльність в деякій мірі відповідає тій політиці, яку проводе по відношенню до України їх батьківщина, а наш партнер у багатьох галузях – Польща.

Список використаних джерел та літератури

1. Барна І. Динаміка етнічного складу населення Тернопільської області за 1959-1979рр. [Текст] / І. Барна // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Географія: – Тернопіль, 2002. – №1. – С.39-40.

2. Гарпун А.Є. Трудова міграція населення Тернопільської області: кількісний та географічний аспекти. [Текст] / А.Є. Гарпун //Тернопільський обласний центр зайнятості: – Тернопіль: Збруч, 2007. – С. 12-21

3. Єлейко І.В. Вплив демографічного чинника на формування ринку праці в Україні: регіональні проблеми зайнятості ринку праці. [Текст] / І.В. Єлейко // Науковий збірник “Економічна думка” : – Теропіль: – Видавничий дім “Школярик”, 2004. – С. 55-57

4. Єременко Т., Чирко Б., Калакура О. Поляки в Україні. [Текст]  / Т. Єременко, Б. Чирко , О. Калакура // Віче: Київ: – 2004, № 2. – С. 119–130.

5. Заклекта О. Українська трудова еміграція : сутнісні форми та особливості сучасного етапу. [Текст] / О. Заклекта, О. Шиманська // Україна : аспекти праці. : Львів: –Прометй, 2004. – № 8. – С. 36-40.

6. Заяць Т. А. Соціально-демографічний і трудовий потенціал України : особливості формування, проблеми та перспективи. . [Текст] / Т. А. Заяць // Продуктивні сили України. – 2006. – № 1. – С. 51-61.

7. Кравчук О.Я. Демографічна ситуація в Тернопільській області: пробле ми та прогнози. [Текст] / О.Я. Кравчук // Інноваційна економіка: – Чернівці: – Видавничий дім “Буковина”, 2007. – С. 45-56

8. Ноджак Л. С. Демографічний розвиток і формування трудового потенціалу регіонів України [Текст] / Л. С Ноджак // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Економіка. : – Ужгород: – Видавничий дім Ужгородського університету, 2010. – С. 51-67.

9. Ткач В. Освітня та культурна діяльність поляків Тернопільщини в кінці ХХ на – на початку ХХІ ст. [Текст]  / В. Ткач //  Наукові виклади : – Тернопіль, 2007. – №2. – С.48-50.

10. Всеукраїнський перепис населення 2001 року. [Електронний ресурс] – Режим доступу до матеріалів: http://2001.ukrcensus.gov.ua/regions/reg_tern?ozn=1&ter=61&ttt=5.4W - Назва з екрану.