Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Socialna_psyhologia.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
768 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета навчальної дисципліни – вироблення у студентів наукового світогляду, оволодіння глибоким знанням про особистість та групи, соціально-психологічні детермінінти їх становлення та розвитку в сучасній соціокультурі.

Завдання: засвоєння теоретичних знань про людину, її психологію у зв’язку з соціальним середовищем, а також навичками проведення соціально-психологічних досліджень. Зокрема це – оволодіння навичками проведення психологічних досліджень та ознайомлення із функціями психолога-практика у соціальній сфері: в малих і великих соціальних групах, у закладах охорони здоров’я, правопорядку, освіти, на виробництві тощо.

В результаті вивчення даного курсу студент повинен знати:

  • особливості соціального мислення (розвиток Я-концепції в соціокультурі, проблеми самоефективності індивіда та його самопрезентація);

  • соціальні переконання та судження;

  • особливості поведінки та установок, конформізму, впливів групи;

  • особливості соціальних відносин та природи соціальних, емоційних, когнітивних джерел упереджень;

  • особливості соціальних феноменів агресії та альтруїзму;

  • особливості соціальних впливів (стать, гендер та культура).

уміти:

  • створювати лабораторні ситуації, які імітують досліджувані феномени повсякденного життя;

  • проводити соціально-психологічні дослідження в польових і лабораторних умовах (кореляційні, експериментальні, опиту-вання);

  • обирати ефективні умови проведення соціально-психологічних досліджень;

  • формувати репрезентативні виборки для опитувань, при цьому правильно обирати величину виборки, чітко визначати послі-довність і специфіку формулювання запитань в опитуваль-никах;

  • модифікувати окремі опитувальники з врахуванням особли-востей соціокультурної ситуації, в якій проводиться дослід-ження.

  1. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Загальна теорія та історія соціальної психології

Тема 1. Вступ до соціальної психології

Соціальна психологія як наука. Поняття соціальної психології. Об’єкт і предмет соціальної психології. Дискусії з приводу предмета соціальної психології. Метанапрямки соціальної психо-логії. Соціальна психологія та постмодернізм.

Соціальна психологія в системі науки. Структура соціальної психології. Соціальна психологія і суміжні дисципліни. Соціальна психологія і соціологія. Соціальна психологія і психологія особистості. Соціальна психологія і біологія. Соціальна психологія та рівні пояснень. Суб’єктивні аспекти науки. Завдання соціальної психології і проблеми суспільства.

Основні методи соціально-психологічного дослідження. Загальна характеристика методів соціально-психологічного дослідження. Проблема якості соціально-психологічної інформації. Опитування громадської думки. Репрезентативна вибірка. Не-репрезентативна вибірка, порядок пред'явлення запитань, запро-поновані варіанти відповідей і формулювання запитань.

Кореляційне дослідження: виявлення природних зв'язків. Кореляційні дослідження, їх переваги (вивчення впливу факторів у природніх умовах) та недоліки (двозначна інтерпретація причини та наслідку). Відтерміновані кореляції, що виявляють послі-довність подій.

Експериментальні дослідження: пошук причин та наслідків. Незалежна та залежна перемінні. Етика проведення експеримента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]