Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К-2 Роль ЗМІ в розбудові громадянського суспільства в Україні.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
73.35 Кб
Скачать

Розділ 4. Емпіричні дослідження взаємодії змі та громадянського суспільства

І. Загальний опис проблеми

Назва проекту: Роль ЗМІ в розбудові громадянського суспільства в Україні.

Актуальність дослідження: для всіх суспільних наук і соціології, зокрема – є актуальність процесу творення громадянського суспільства. Інформаційні можливості дають змогу творити «сферу спілкування, взаємодії, самоорганізації й самоврядування вільних індивідів» [22]. Особливо незалежні засоби масової інформації, які реагують на суспільні потреби та інтереси, формулюють і оприлюднюють громадську думку, є фактично передавачем інформації від держави до суспільства, і, навпаки, – від суспільства до держави [11, 22].

Мета роботи: висвітлення ролі ЗМІ в розбудові громадянського суспільства в Україні.

Завдання:

1. Визначити ЗМІ як інститут громадянського суспільства та його характеристики;

2. Визначити систему мас-медіа та її функції;

3. З’ясувати ступінь впливу ЗМІ на процеси конструювання соціального простору.

Об’єкт дослідження – ЗМІ як інститут громадянського суспільства.

Предмет дослідження – теоретичні та практичні основи взаємодії мас-медіа та громадянського суспільства в Україні.

ІІ Методика дослідження

Географія дослідження: Івано-Франківськ.

Респондент: громадський активіст.

Усього зібрано інтерв’ю: 1.

Метод інтерв’ювання – глибинне інтерв’ю – тривала та детальна бесіда з особою. Інтерв'ю — це метод одержання необхідної інформації шляхом безпосередньої цілеспрямованої бесіди інтерв'юера з респондентом.  

ІІІ Основні резльтати

Блок 1

1. «Хто володіє інформацією, той володіє світом», – так вважав Уїнстон Черчілль. Чи на сьогоднішній момент для Вас це є важливим?

Так, важливо. Треба знати, що відбувається в сім’ї, щоб в ній були спокій, лад, щоб один одного розуміти; треба знати, яка погода, щоб відповідно одягатися; треба знати основне в програмі партії, щоб розуміти за кого голосувати на виборах. Інформацію важливо мати. Тим більше, як тільки станеться якась подія, будь-хто, в кого є Інтернет, може отримати якісне відео, новини. Звісно було б добре, щоб не було спотворення інформації чи її викривлення. Це вже буде маніпулювання, плітки. Цим грішать газети, телебачення, та й соціальні мережі.

2. Газети, телебачення, та й соціальні мережі… Це засоби масової інформації. Чи впливають змі на Ваше життя і життя Вашої родини?

Вони допомагають нам корисно проводити вільний час. Люди можуть подорожувати світом,не покидаючи свого житла. Я люблю дивитися фільми, то часто включаю їх на комп’ютері. Слухаємо радіо новини.

Мабуть, сьогодні немає сім’ї , де не було б телевізора. Популярність телебачення в цікавих телепередачах, фільмах, серіалах, гарних ведучих, дизайні студій. Наша сім’я дивиться: „1+1”, „Інтер”, „Новий”, „ТЕТ”. Телебачення дає інформацію через новини про світові події та в Україні, водночас формує масову культуру суспільства.

Але не можна й закривати очі на негативні сторони телебачення. У людей появляється залежність від нього і це негативно впливає на здоров’я. Також негативним є те, що на телебаченні присутні кримінальні сцени та нецензурні слова. Реклама не завжди дає уявлення, що можеш побачити і почути.

Отже, Ви вважаєте, що впливають ЗМІ позитивно і негативно…

Так, впливають ЗМІ позитивно і негативно…