Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FEDORIShIN_psikh_prob_sim_vikh-nya.docx
Скачиваний:
165
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
930.64 Кб
Скачать

З

Психологія становлення особистості у батьківській сім У

УДК 116.612 ББК К8.5 Ф 33

Фсдоршшш Г.М. Психологія становления особистості у батьківській сім'ї:

Навчалыю-методичпий посібник, [вано Франкіпськ: Місто HB, 2006. - 168 с.

Рецеи іентії:

Мошеснко Л. А. доктор психологічних наук, професор кафедри вищої математики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу;

Ліітвіш-Кіндрашюк С. Д. - кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогічної та вікової психології Прикарпатського національного універси­тету імені Василя Стефапнка, доцент.

Посібник являє собою виклад основ психології становлення особистості у батьківській сім'ї. У ньому розкрито соціально-психологічні засади сімей­ного виховання, розглянуто закономірності міжпоколіпних взаємин, висвіт­лено питання психології особистості, спілкування батьків і дітей. Особливу увагу приділено питанню підвищення психолого-педагогічпої компетентності батьків. У тексті міститься система завдань для самоконтролю й самостійно­го опрацювання з метою розкриття ключових понять кожної теми.

Для студентів вищих навчальних закладів, практичних психологів, батьків.

Рекомендовано до друку Вченою радою філософського факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефапнка (протокол №1 від 14.09.2006)

ОВА БІБЛІОТЕКА 7 6 6 7 9 4

Вступнеслово

Якщопюоїпланнрозрахованіпарік-сійзіаїто, якщо па десятиріччя - саджай дерева, якщо на віки - виховуй дітей.

Народна мудрість

У сучасному суспільстві усе більше закріплюється розуміння сім'ї, що визначає не лише розвиток дитини, але й, зрештою, розвиток всьо­го суспільства. Стосунки дитини з батьками є першим досвідом взає­модії з навколишнім світом. Цей досвід закріплюється і формує певні моделі поведінки з іншими людьми, які передаються з покоління в по­коління. У кожному суспільстві формується певна культура взаємин між батьками і дітьми, виникають соціальні стереотипи, визначені установ­ки і погляди па становлення особистості у сім'ї, і навряд чи буде пере­більшенням сказати, що цивілізованість суспільства визначається не тільки ставленням до жінок, але і ставленням до дітей.

У другій половині XX століття у західній психології зросла зацікав­леність дослідників питаннями становлення особистості у батьківській сім'ї. Серед причин звернення до цієї теми - розвиток демократичних відносин у суспільстві, проникнення ідей рівноправ'я у систему сімей­них відносин. Батьки, що продовжують спілкуватися з дітьми з позиції влади і переваги, не усвідомлюють того, що діти слухають їх з позиції рівності, і з цієї причини авторитарна модель міжпоколіпних стосунків приречена на невдачу.

Зростання інтересу до психології становлення особистості у нашій країні пов'язане з новими соціальпо-екопомічиими умовами. Зміна ідео­логічних орієнтирів або повна їх відсутність створюють труднощі, з якими доводиться стикатися сучасним батькам. Демократизація сус­пільних інституцій не могла не торкнутися і сімейних стосунків. Попри всі позитивні зрушення, що відбулися за останні роки в Україні, все більше уваги привертають нові для українця труднощі, пов'язані із фор­муванням нової стратифікації суспільства, а відтак постає необхідність вивчення особливостей соціального становлення дітей у різних суспіль­них прошарках, взаємин дітей різних соціальних груп між собою. Важ­ливим, особливо у західних регіонах, постає питання соціокультурпого розвитку дітей, батьки яких мігрували за кордон. Механізми трудової міграції стосуються не лише економічної й демографічної сторін життя суспільства. Вони торкаються, у першу чергу, найменших громадян країни, зумовлюють специфіку їх виховання у сім'ї, засвоєння й відтво­рення соціального досвіду взаємодії. Нагальною проблемою становлен­ня молодих людей є раннє залучення до вживання алкогольних та пар­котичіїих речовин, а також рання криміналізація неповнолітніх. її ви-рішення потребує максимум зусиль як з боку суспільства шляхом про­ведення превентивних заходів, матеріальної й духовної підтримки сім'ї, гак і з боку самої родини, оскільки саме спосіб життя, особливості взає­модії у родині закладають (або ні) імунітет дітям стосовно адиктивної та делінквентної поведінки.

Традиційно психологічна допомога сім'ї виявляється у рамках інди­відуальної психологічної консультації або групової консультативної роботи, яка часто буває ефективнішого. Багато батьків достатньо усві­домлюють недоліки свого виховного впливу, натомість їм не вистачає елементарних психологічних знань, щоб їх виправити. Підвищення пси­хологічної компетентності батьків - одне з першочергових завдань прак­тикуючих психологів. Аналіз сімейних ситуацій з допомогою психоло­га допомагає дорослим поглянути па себе з боку, „очима інших", і тим самим об'єктивувати свою поведінку. Батьки починають краще розу­міти власні стереотипи виховання, які є результатом неусвідомлеиого вибору вихователя і переймаються зазвичай або „у спадок" від батьків, або внаслідок уявлень про відносини дитини і батька, перейнятих з най­ближчого соціального оточення, засобів масової інформації.

Це видання можна розглядати як методичну допомогу до курсу „Пси­хологія становлення особистості у батьківській сім'ї". Предметом ана­лізу слугували найновіші здобутки вітчизняних та зарубіжних вчених, напраціоваппя наукового колективу кафедри соціальної психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефапи-ка, запити батьків з питань становлення зростаючої особистості у сім'ї.

У запропонованому посібнику подано коротку довідку з історії роз­витку питання виховання дітей. Завдяки цьому читач може простежи­ти, як поступово змінювались у різних суспільствах основні цілі вихо­вання, яку саме участь у цій справі брали різні громадські організації, яку роль відігравала сім'я. Це дає змогу реальніше уявити стан пробле­ми в умовах сучасного українського суспільства.

Важливе значення для психологів матимуть матеріали, де розгля­даються юридичні питання. З цією метою вміщено інформацію щодо нормаї ивно-правових документів: сімейні кодекси, спеціальні закони. Значну увагу приділено висвітленню питання активізації комунікації у сім'ї, ролі кожного з батьків у становленні молодої особи, розглянуто соціально-психологічні механізми виховання й умови їх ефективного застосування.

Посібник призначений для психологів, соціальних педагогів, може послужптися батькам, зацікавленим у пошуку контактів і взаєморозу­міння з дитиною, які готові визнати в ній особистість і оцінити її право бути самою собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]