Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FEDORIShIN_psikh_prob_sim_vikh-nya.docx
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
930.64 Кб
Скачать
  1. Тема 7. Діагностика дитячо-батьківських стосунків

  2. Загальна схема сімейної психодіагностики, сфокусованої на ди­тині. Методики діагностики дитячо-батьківських стосунків. Діаг­ностика рівня сформованості досвіду саморегуляції.

  3. 7.1. Загальна схема сімейної психодіагностики, сфокусованої на дитині

  4. Сімейна діагностика, сфокусована на дитині, означає виявлення у життєдіяльності окремої сім'ї порушень, які сприяють виникненню и збереженню у підростаючої особистості труднощів у повсякденному житії й нервово-психічних розладів. По-друге це визначення тих пси­хологічних особливостей сім'ї і її членів, від яких залежить корекція цих порушень і які, відповідно, потрібно враховувати при виборі методу надання психологічної допомоги (сімейного консультування і (або) пси­хотерапії) та її реалізації.

  5. В основі діагностики психічного й соціального розвитку дитини ле­жать два положення: причини порушення поведінки і розвитку дитини можуть знаходитися або в особливостях ставлення батьків до дитини та їхньому стилі виховання, або у викривленнях внутрішньої логіки са­морозвитку дитини, або у порушенні процесу спілкування між дітьми і батьками, або у комбінації даних чинників. Друге положення витікає з першого і полягає у побудові структури діагностики за принципом дерева: кожен наступний діагностичний крок робиться тільки у тому випадку, якщо отримано відповідний результат на попередньому.

  6. Скарги батьків стосовно розвитку й поведінки дитини можуть бути різними: відсутність контакту з дітьми, нерозуміння дитячої субкульту-ри; конфлікти, неповага дітей до батьків; тривога за дітей з приводу інтелектуального, психічного чи соціального розвитку; проблеми, по­в'язані з нестандартною, девіантною поведінкою та іп. Не зважаючи па те, з якого приводу звернулися батьки, перше завдання консультанта полягає у з'ясуванні сутності проблеми й тою, па скільки претензії й оцінки батьків відповідають дійсності. В'.Столін (1987) пропонує на­ступні ситуації, у яких скарга сфокусована в основному па дитині:

  7. І. Скарга абсолютно безпідставна: реально не існує не тільки про­блем у дитини, про які говорять батьки, а й у ставленні батьків до дити­ни. Вони випадково, за настроєм звернулися до консультанта. Звернен­ня могло бути викликане необгрунтованим страхом батьків. У даному випадку мова йде про особистіші характеристики самих батьків: гри-

  1. вожність, навіюваність. Причому, ці властивості батьків не призвели до серйозних порушень у сімейному спілкуванні в цілому, ні у розвитку дитини або у її поведінці. Батьки можуть звертатися з профілактичних причин - не тому що переживають, а тому, що вони обов'язкові, аку­ратні і, дізнавшись про такі види послуг, вирішили ними скористатися.

  1. Скарга обгрунтована лише ставленням самих батьків: того, на що скаржиться батько, насправді немає (наприклад, у дитини немає "злої волі" або вона не "патологічно повільна"). Скарга є проявом неадек­ватного батьківського ставлення.

  2. Скарга частково або повністю обгрунтована: у дитини дійсно є ті ознаки неблагополуччя, про які говорить один з батьків, але стосують­ся вони тільки сфери взаємовідносин батьків з дитиною, при цьому є порушення або у ставленні батьків до дитини, або у відносинах між батьками, або у двох цих видах взаємовідносин.

  3. Скарга клієнта на деякі особливості дитини обґрунтована: дити­на не контактує з однолітками, не встигає у школі, проте у домашніх умовах все у нормі.

  4. Скарга, що стосується поведінки дитини у сім'ї і поза нею, обґрун­тована, при цьому ставлення до дитини з боку батьків у межах норми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]