Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FEDORIShIN_psikh_prob_sim_vikh-nya.docx
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
930.64 Кб
Скачать
  1. Н ШІІ (II ГІН іі

    пицтва, пронеси прийняття групових рішень, згуртованість сім'ї, гру­повий тиск та контроль, сімейні конфлікти, а також цілі та завдання членів сім'ї.

  2. Перелічені чинники створюють необхідні передумови для формуван­ня суб'єкт-суб'єктних стосунків у сім'ї, в яких діти зазнають виховних впливів і водночас реагують па такі впливи як самоцінні, самодостатні, самоактивні суб'єкти. Відтак у символічному полі взаємодії поєднуються вияви цілеспрямованого впливу дорослих і власних намагань та праг­нень дитини.

  3. Стратегія діалогічної взаємодії дає всі шанси вирішити споконвіч­ний конфлікт батьків і дітей. Проте, щоб досягти успіху, як і в будь-якій іншій справі, необхідно докласти деяких вольових зусиль. По-друге, бути психологічно компетентними у даній проблемі і відкритими до змін, до розумних нововведень. По-третє, звільнитися від „влади міфів" (К.Віта-кер, Е.Ейдеміллер), стереотипів як у стратегії виховання, так і у власній світопобудові. По-четверте, намагаючись налагодити суб'єкт-суб'єктпу взаємодію, варто спробувати стати особистим прикладом для дитини. Саме на цьому побудований принцип „кожний один одному вчитель" на прикладі життєдіяльності (В.Семиченко). По-п'яте, визначити пра­вильні орієнтири у самовихованні та вихованні дітей, і більше того, са­мому правильно визначитись у поняттях та цінностях, оскільки вони формують світогляд не лише окремої особистості, але іі сімейної систе­ми в цілому.

  4. 5.2. Особливості мислення дітей та їх прояви у спілкуванні з батьками

  5. Спілкуючись із дитиною, необхідно пам'ятати, що єдино доступним для неї орієнтиром є ставлення до неї оточення, і навіть не саме це став­лення, а його зовнішній прояв. У ситуації взаємодії з батьками, іншими дорослими дитина не просто пасивно сприймає їхні висловлювання та оцінки, а й добудовує, реконструює їх, відштовхуючись від жестів, міміки, інтонації дорослих. Дитині потрібні особливі, не завжди зро­зумілі для дорослих, компоненти спілкування. Скажімо, для нормаль­ного розвитку дитини вкрай важливий доторк, тактильний контакт із дорослим. Якщо дитину не брати на руки, не розмовляти з нею, то рівень її пізнавальної активності різко знижується.

  6. Підтекст. Спілкування із дітьми - це неабияке мистецтво, що має свої закони і механізми. Діти рідко бувають наївними, обмінюючись інформацією. їх висловлювання часто закодовані, вимагають розшиф­рування. Напр., 10-літня дитина запитує у батька, скільки в Україні покинутих дітей. Батько, інтелігентна людина, зрадів тому, що дитина проявляє інтерес до соціальних проблем й довго пояснював їй, заглядав у довідник за точними даними. Але ця відповідь дитину не влаштувала, і вона продовжувала розпитувати. А скільки покинутих в інших краї­нах, а в Європі? Зрештою батько здогадався, що дитину хвилює не со­ціальний, а особистий аспект проблеми: чи не покинуть її.

  7. Взаємна повага. Для спілкування із дітьми потрібен новий код, по­трібно самому трішки ідентифікувати себе із дитиною і поважати її світ. Для цього потрібно, щоб обидві сторони пам'ятали про взаємну повагу і щоб повага до дитини передувала настановам і порадам. Коли дитина

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]