Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-70.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
630.27 Кб
Скачать

52. Вольові якості особистості.

Вольові якості— це відносно стійкі, незалежні від конкретної ситуації психічні утворення, що засвідчують досягнутий особистістю рівень свідомої саморегуляції поведінки, її влади над собою.

Рішучість -здатність і вміння своєчасно і самостійно приймати відповідальні рішення і неухильно реалізовувати їх у діяльності.

Цілеспрямованість - ця якість містить у собі не тільки чітке усвідомлення мети, а й вибір найбільш ефективних шляхів її досягнення.

Наполегливість -це здатність до стійких, активних, енергійних дій, результативність у подоланні перешкод.

Терплячість -це здатність до тривалої протидії несприятливим чинникам.

Ініціативність— це вольова якість, яка виявляється в здатності до активних дій, що

викликані власними установками, уявленнями, переконаннями людини.

Самостійність волі передбачає при врахуванні думок інших людей, їхніх порад, певну критичність щодо цих думок і порад.(впертості)

53. Виховання та самовиховання волі.

Виховання волі передбачає і врахування дії соціально-психологічних механізмів - психологічного зараження, уподібнення, наслідування, ідентифікації та ін. Сприяє цьому створення умов для морального самоствердження, самореалізації та самовираження в конкретних справах. Одним із чинників становлення волі є інтелект людини, зокрема її здатність до аналізу, передбачення ситуації та прийняття обґрунтованого рішення.

Самовиховання - управління суб'єктом своєю діяльністю, спілкуванням, поведінкою, переживаннями, спрямованими на зміну своєї особистості відповідно до усвідомлених цілей, ідеалів і переконань задля самовдосконалення. Самовиховання потребує тривалих вольових зусиль, уміння керувати собою, досягати поставленої мети, не занепадати духом від невдач.

54. Поняття про темперамент.

Індивідуальні особливості будови тіла - це конституція організму, його фізіологічні процеси: гуморальні, ендокринні, нервові.

Психічні індивідуальні особливості - темперамент людини - виявляються в різній швидкості реакцій, у порогах чутливості, властивостях уваги, пам'яті, у спостережливості, кмітливості, інтересах

Індивідуальні особливості особистості найяскравіше виявляються в темпераменті, характері та здібностях, пізнавальній, емоційно-вольовій діяльності,потребах та інтересах.

Темперамент- індивідуальна особливість людини, що виявляється в її збудливості, емоційній вразливості, врівноваженості та швидкості перебігу психічної діяльності. (вроджений і незмінний)

Сформувалося вчення про чотири типи темпераменту: сангвінічний, флегматичний, холеричний та меланхолійний

55. Основні психічні властивості що характеризують темперамент.

Психічні властивості – сталі, стійкі душевні якості суб'єкта, яким притаманні закріпленість і повторюваність в структурі особистості: темперамент, характер, здібності.

Кожній людині крім динамічного боку дій, що виявляються в темпераменті, властиві істотні особливості, які позначаються на її діяльності та поведінці. Про одних говорять, що вони працьовиті, дисципліновані, скромні, чесні, сміливі, а про інших – лінькуваті, хвалькуваті, неорганізовані, честолюбні, самовпевнені. Ці й подібні риси виявляються настільки виразно й постійно, що являють собою типовий вид особистості.

Здібності – це своєрідні властивості людини, її інтелекту, що виявляються в навчальній, трудовій, особливо науковій та іншій діяльності і є необхідною умовою її успіху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]