Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет-ка мат -ки.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
61.46 Кб
Скачать

Види домашніх завдань з математики в початкових класах

Існує дуже багато видів домашніх работ.д.омашніе завдання можуть бути спільні, індивідуальні та групові, коли група учнів виконують якесь завдання, які є частиною загального класного завдання. Наприклад, групове домашнє завдання, при зборі числового матеріалу одна група дізнається ціни навчального приладдя, інша - ціни продуктів, третя - ціни іграшок і т.д. Групові домашні завдання сприяють вихованню учнів у дусі колективізму, формуванню у дітей почуття відповідальності за доручену справу.

Індивідуальні домашні завдання, наприклад: на годівниці було 5 голубів. До них підлетіли 4 горобця і 2 синиці. Скільки всього птахів стало на годівниці?

Загальні домашні завдання. Придумати з геометричних фігур "Країну математиків". А також бувають такі види домашніх завдань, як:

домашня робота: геометричного змісту.

домашня робота на рішення рівнянь.

домашня робота творчого характеру

усна домашня робота.

домашня робота дослідницького характеру.

Вчителі часто задають домашні завдання не з пройденої теми, а по темі, яку пройшли раніше.

Вчителям при ставленні домашньої роботи слід врахувати, щоб вони були аналогічними тим завданням, які вирішували на уроці, тому що якщо ставити не відповідні по складності приклади діти будуть утруднятися вирішувати їх. І треба звернути увагу на те, що клас ділитися на три групи: сильних, середніх і слабких учнів. Тому вчителю потрібно заздалегідь готувати приклади, відповідні за рівнем їх розвитку.

Якщо слабкому учню задавати складні завдання, то вирішити йому їх не реально, а сильному учневі вирішувати легкі завдання буде просто нецікаво.

Методика вивчення частин і дробів у початковій школі

Відповідно до програми по математиці, в початкових класах повинна бути проведена підготовка до вивчення дробів в IV і V класах. Це означає, в початкових класах треба створити конкретне уявлення про частку і дріб. З цією метою передбачається в 2 класі ознайомити дітей з часинами, їх записом, навчити порівнювати дроби, вирішувати задачі на знаходження частки числа і числа по частці; у 3 класі ознайомити з дробами, їх записом, навчити порівнювати дроби, навчити вирішувати задачі на знаходження дробу числа.

Ознайомити дітей з частинами - означає сформувати у них конкретні уявлення про частини, тобто навчити дітей утворювати частини практично. Наприклад, щоб отримати одну четвертую частку круга, треба круг розділити на чотири рівні частини і узяти одну таку частину. Для формування правильних уявлень про частини треба використовувати достатню кількість різноманітної наочної допомоги. Як показав досвід, найбільш зручною допомогою є геометричні фігури, вирізані з паперу; можна використовувати малюнки фігур, виконані на папері або в діапозитивах (круги, прямокутники, трикутники, бруски, відрізки і т.п.). Дуже важливо, щоб допомога була не тільки у вчителя, але і у кожного з учнів. Правильні уявлення про долі, а пізніше про дроби. Будуть сформовані тоді, коли учні своїми руками отримуватимуть, наприклад, половину круга, квадрата, і т.п.

Познайомити дітей з частинами можна таким чином: у кожного з учнів і у вчителя по декілька однакових кругів, прямокутників. Візьміть два однакові круги. Один з них розділите на дві рівні частини (показує, як треба перегнути і як розрізати круг). Це цілий круг, а це половина круга, інакше кажучи, одна друга частка круга. Скільки других доль в цілому крузі? (2) . Покажіть їх. Візьміть квадрат. Як отримати одну другу частку або половину квадрата (розділити його на дві рівні частини і узяти одну таку частину)? Виконуйте.

Учні можуть зробити це різними способами, наприклад: розрізати квадрат по діагоналі і отримати два рівні трикутники або ж розрізати по середній лінії, тоді вийде два прямокутники. Долі записують за допомогою двох чисел. Одна друга частка круга, квадрата позначається так: 1/2. Число 2 показує, що круг, квадрат або інша фігура (предмет), розділена на 2 рівних частини, а число 1 показує, що узяли одну таку частину.

Учні записують на половині круга 1/2 і пояснюють, що показує в цьому записі кожне число. Так само утворюються долі 1/4, 1/8, 1/3, 1/6, 1/5, 1/10 і ін. При цьому учні повинні з'ясувати, що для отримання наприклад, 1/5 відрізка (прямокутника, паперової смужки і т.п.) треба даний відрізок (прямокутник, смужку і т.п.) розділити на 5 рівних частин і узяти одну таку частину, що в даному відрізку 5 п'ятих доль, що одна п'ята частка записується так: 1/5, що в цьому записі число 5 позначає, на скільки рівних частин розділений відрізок, а число 1, - що узята одна така частина.

Ефективною вправою для формування уявлень про долі є порівняння доль однієї і тієї ж величини, яке виконується чисто практично, за допомогою наочної допомоги.

У 2 класі розглядається тільки прості завдання, а в третьому класі вони включаються в складені.

Ознайомлення з дробами.

Утворення дробів, як і утворення доль розглядається за допомогою наочної допомоги.

Розділите круг на 4 рівних частини. Як назвати кожну таку частину? Запишіть. Покажіть три четверті частки. Ви отримали дробь- три четвертих. Хто зможе записати цей дріб? Що показує число 4 (на скільки рівних частин розділили круг)? Що показує число 3 (скільки таких частин узяли)? Аналогічним чином учні отримують і записують інші дроби, пояснюючи, що показує кожне число.

Для закріплення отриманих знань виконуються такі ж вправи як і при ознайомленні з долями: по даних ілюстраціях називають і записують, які дроби зображені, або ж зображають дріб за допомогою креслення, малюнка. З'ясуванню конкретного сенсу дробу допомагають вправи на порівняння дробів, а також рішення задач на знаходження дроби числа.

Для порівняння дробів зазвичай використовуються ілюстрації з рівними прямокутниками письмового вирішення. Різні вправи з дробами слідує частіше включати для усних і письмових робіт впродовж всього навчального року.