Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Екокультура_особистості

.pdf
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
928.79 Кб
Скачать

Учасники висловлюють власні думки стосовно розуміння слова "емпатія", його значення у спілкуванні людей.

ЕМПАТІЯ (від грец. empatheia — співчуття, співпереживання) визначається як розуміння емоційного стану, проник- нення-вчування в переживання іншої людини. У психології емпатія розглядається як здатність розуміти внутрішній стан іншої людини, або як уміння перейматися переживанням іншого, відтворюючи модальність емоційного стану співрозмовника.

Люди, які мають високий рівень емпатії емоційні, оптимістичні, зацікавлені іншими, пластичні, легко будують взаємини з людьми. Ті, хто має низький рівень емпатії ригідні, інтроверти, стримані, егоцентричні. Особистості такого типу завжди відчувають труднощі під час спілкування з іншими, важко ідуть на контакт. Співпереживання це перенесення себе на місце іншого, вміння уявити й відчути емоційний стан іншої людини. Співпереживання дарує людині почуття, які переживає співбесідник, це збагачує її внутрішній світ.

3. Рольова ситуаційна гра "Коло"

Мета: сприяти розумінню ролі емпатійного реагування у спілкуванні.

Час 20 хв.

Хід проведення

Тренер пропонує 5-ом учасникам вийти за двері і кожному пропонує продемонструвати прояв якогось почуття чи емоційного стану за допомогою міміки і жестів (ситуація записана на аркуші паперу).

Ситуації:

Ти сумуєш, тому що поїхала твоя подруга. Ти щаслива від того, що здала екзамен.

Ти здивований, побачивши чудову картину. Ти боїшся зайти в кабінет до стоматолога.

Ти закоханий в одногрупницю (одногрупника).

Ведучий всім іншим учасникам дає завдання стати у коло і при демонстрації емоційних станів того учасника, що зайде в кімнату, ніяк не реагувати, — ні словами, ні мімікою, ні жестами.

Далі один із учасників заходить у кімнату і демонструє емоційний стан (як правило, з надією побачити реакцію оточення і бажанням, щоб учасники скоріше відгадали емоцію, яку він демонструє).

Витримавши паузу, ведучий дає сигнал, плеснувши в долоні. Лише тоді всі учасники вгадують, яка була продемонстрована емоція.

Коли вгадали емоцію, учасник приєднується до всіх і стає в коло. Так вправа продовжується, доки всі п'ять учасників не продемонструють свої емоційні стани.

Запитання для обговорення:

1.До кожного із п'яти учасників: Як ви почувалися, коли, демонструючи емоційний стан, ви не відчували підтримки чи якоїсь реакції від інших учасників?

1.Опишіть ваші почуття, коли нарешті ви побачили реакцію оточення на ваш емоційний стан.

2.До всієї групи: Які висновки можна зробити після виконання даної вправи?

Ведучий підсумовує, що розіграні ситуації показують, яке значення має у спілкуванні емпатійне реагування. Коли, спілкуючись з людьми, ми зустрічаємо байдужість і нерозуміння, нас опановує роздратування, розгубленість і небажання далі контактувати з цією людиною. Навпаки, коли ми бачимо прийняття, співчуття, включеність у розмову, розуміння наших переживань, нам хочеться в подальшому продовжувати стосунки з цією людиною і так само розуміти і підтримувати її.

4. Вправа на активізацію "Коли я... "

Мета: визначити різні емоційні стани людини, сприяти створенню позитивного психологічного мікроклімату в групі, активізувати увагу учасників.

Час: 10 хв. Ресурси: м'яч.

Хід проведення

І етап. Учасники стають у коло. По черзі називають будь-яку емоцію, почуття (напр. роздратування, радість, хвилюван-

ня, страх, відчай, щастя, агресія, здивування і т.д.).

ІІ етап. Ведучий промовляє слова: "Коли я ...(називає будь-яку ситуацію), то відчуваю...‖ і кидає м'яч комусь із учасників. Той учасник, який піймав м'яч, називає свою емоцію. Таким чином, виходить завершене речення. (Наприклад: „Коли я зранку прокидаюся, то відчуваю... радість".

5. Групова дискусія "Емоції людини"

Мета: сприяти усвідомленню і розумінню складного емоційного світу дитини та недоцільності оцінювального ставлення до різних дитячих емоційних реакцій.

Ресурси: картки з позначеннями назв різних емоцій.

Хід проведення

I етап. Тренер пропонує учасникам подумати і дати відповідь на запитання: Чи є хороші і погані почуття?

Після того як учасники висловляться, тренер підсумовує відповіді і пропонує розглянути картки трьох кольорів (рожевого, жовтого та зеленого), на яких записані різні емоції (див. Додаток 22). Далі звертається до слухачів з проханням розділити картки із записаними на них емоціями на дві купки: на одну — картки з ―хорошими‖ емоціями, а на другу — з ―поганими‖.

Слухачі, зазвичай, активно дискутують, проте розділяють усі картки приблизно на дві однакові купки.

II етап. Ведучий, підсумовуючи, відзначає неоднозначність і відносність поділу усіх емоцій і почуттів на ―хороші‖ та ―погані‖.

Насправді, ми дуже часто керуємося стереотипними настановами щодо тих чи інших емоцій, які переживають наші діти. Нам хочеться, щоб наші діти переживали ―позитивні‖ емоції і не проявляли ―негативних‖.

Проте емоції лише вказують на те, що у даний час важливо для дитини, які потреби у неї задоволені, а які потребують цього. Це своєрідні сигнали для нас про те, що відбувається у внутрішньому світі дитини. Усі емоційні переживання - це природні реакції на різні життєві ситуації, які значущі для неї. Тому усі почуття дитини можна схвалити. Проте схвалення почуттівне означає схвалення поведінки! Усі почуття можна схвалити, але поведінку треба формувати або модифікувати.

III етап. Далі тренер звертає увагу учасників на колір карток, на яких написані емоції і пропонує відповісти на запитання:

Як Ви думаєте, чому саме ці емоції написані на картках рожевого кольору?

Як Ви думаєте, чому саме ці емоції написані на жовтого кольору?

Як Ви думаєте, чому саме ці емоції написані на картках зеленого кольору?

Узагальнюючи відповіді, тренер звертає увагу на те, що емоційна сфера людини розвивається і ускладнюється, починаючи від народження. З деякими емоційними реакціями дитина народжується (емоції, які записані на картках рожевого кольору), у ранньому онтогенезі формуються складніші емоційні переживання (емоції, які записані на картках жовтого кольору), пізніше, з досягненням зрілого віку - вищі почуття (моральні, інтелектуальні, естетичні, патріотичні тощо) (емоції, які записані на картках зеленого кольору).

Запитання для коментування:

• Які думки, коментарі хотіли б Ви висловити з приводу даної інформації?

6. Рольова гра "Ситуації"

Мета: сприяти розвитку в учасників навичок емпатійного реагування. Ресурси: картки із ситуаціями

Хід проведення

Тренер об'єднує учасників у чотири групи за допомогою 4 розрізаних листівок. Об'єднуючись, учасники повинні з різних частин скласти цілу листівку з відповідним зображенням. Дає кожній групі завдання програти ситуацію, використовуючи алгоритм емпатійного реагування, пропонуючи описані на картках ситуації.

Після підготовки (15 хв.) учасники програють ситуації по черзі. Далі тренер проводить обговорення у загальному колі.

Запитання для коментування :

Як почувалася дитина, коли бачила таку реакцію батьків?

Чи легко було батькам застосовувати алгоритм емпатійного реагування?

Чому важливіше говорити дитині про ті почуття, які вона зараз переживає, ніж їх придушувати?

7. Модельована ситуація "Дитина повернулася зі школи"

Мета: показати вплив неемпатійного реагування батьків на поведінку дитини.

Час: 5 хв.

Хід проведення

Тренери розігрують модельовану ситуацію. Один тренер грає роль мами, що порається на кухні, а інший — семирічної доньки, котра повернулася зі школи.

-Мамо, мамо, я повернулася зі школи, - щасливо повідомляє Оленка.

-Добре, доню, мий руки і сідай обідати, — говорить, не обертаючись і не відриваючись від своєї роботи мама.

-Мамо, я тобі хочу стільки розповісти! Що сьогодні у школі було!!! Підстрибує дівча, бажаючи привернути увагу мами.

-Добре, добре, сідай, зараз будемо обідати, — мама зосереджено далі займається господарськими справами, залишаючи доньку на самоті зі своїми переживаннями.

Після декількох спроб привернути увагу мами, донька повертається і йде геть...

Запитання для коментування :

• Поділіться враженнями від побаченого.

• Чи проявляє мама свою любов до дитини, як саме?

• Про задоволення яких потреб дитини вона більше всього піклується?

• Що для дитини в даний момент є найважливішим?

Тренер підводить підсумок: "Для дитини дуже важливе піклування мами та її турбота, і насправді таким чином мама проявляє свою любов. Але на даний момент мама не враховує важливої для дитини потреби — бути почутою. А мама до-

ньку не тільки не чує, не бачить, не може спільно порадіти хай навіть незначним, але таким важливим для дитини подіям! Ось Вам типова сімейна ситуація. Дитина знайшла жабку. Таку зелену, з плямками, а як вона кумедно стрибає! Радості

дитини немає меж! "Негайно викинь, забруднишся!" — з огидою кричить мама. Ось вам і ―емпатійне реагування‖.

Або ще приклад: п'ятнадцятилітній підліток страждає від нерозділеного кохання до однокласниці. А мама йому: "Не забивай голову дурницями! Краще про уроки думай!‖ Якраз, тепер він так і зробить — піде і сяде за уроки. Саме так і буде. Адже мама «вміє переконувати..."

8. МІНІ-ЛЕКЦІЯ "АЛГОРИТМ ЕМПАТІЙНОГО РЕАГУВАННЯ"

Активне слухання це навичка, на якій базуються всі без виключення уміння, що дозволяють будувати діалог зі світом і самим собою.

Компетентність у спілкуванні з іншою особою полягає в тому, щоб навчатися різним методам комунікації і ведення бесіди, таким як, наприклад, активне, емпатійне слухання.

Активне слухання необхідне, коли вам потрібно зрозуміти думку іншого, тому вчіться ставити уточнюючі запитання, перефразовувати думку своїми словами.

Активне слухання включає в себе: візуальний контакт зі співбесідником, відкрита, обличчя до обличчя, позиція до нього. Повторення суті твердження опонента краще починати зі слів "Ти вважаєш, що...”.

Щоб не викликати агресію з боку співбесідника, потрібно уникати не тільки критики і образ, але й прямих команд, порад. Висловлювання своєї точки зору краще починати займенниками "я", "мені", "мене" ("Мені подобається...”, "Я не люблю...”), інакше Ваш співбесідник не буде сприймати висловлювання, які стосуються особисто Вас.

Важливим є вміння емпатійно реагувати на емоційний стан особи при спілкуванні. Емпатія — це здібність щиро відповідати на її почуття.

Функцію емпатійного слухання добре передає метафора дзеркала: "Я повертаю тобі самого себе для того, щоб, поба-

чивши себе в мені, ти краще зрозумів, що ж з тобою відбувається”. Не потрібно ніяких порад, ніяких маніпуляцій. Ви відо-

бражаєте почуття дитини, називаючи їх по імені: "Ти засмучений цим?‖, "У твоїх словах я відчуваю біль‖, "Тобі, напевно, було дуже незручно?‖

Як навчитися розуміти іншого? Почніть з простого: пригадайте, як називаються емоції і почуття та їх відтінки.

Як правило, негативні почуття втрачають свою інтенсивність і гостроту, коли слухач приймає їх зі співчуттям і розумінням. Намагайтеся менше повчати чи з'ясовувати подробиці конфлікту, краще дайте можливість іншому висловитися.

Відображення почуттів — це важлива навичка спілкування один з одним. Але ця навичка не може використовуватися механічно. Вона може допомогти лише тоді, коли ви спілкуєтеся щиро. У комунікативній взаємодії діючою силою ніколи не може бути просто прийом. Найважливішою у спілкуванні є людина, яка його використовує. Без співпереживання і щирості ніякі прийоми не діють. Щоб особа могла дати собі раду зі складними почуттями у складних ситуаціях, і щоб вона могла переживати повноту радості, успіху, щастя, вона потребує нашого розуміння та прийняття всіх її почуттів.

Тому, замість:

- заперечення почуттів — "Не бійся... ", "Не соромся... ", "Не злись..","Це не привід для радості…"

- повчання та моралізування — "Ти повинна зрозуміти, що так не робиться... ", "Ти поводишся як... "

- сарказму — "Ну, чудово, чудово, роби так далі... ", "Ніхто краще за тебе не здатний так зіпсувати свято...", - готових порад — "Йди на цю вечірку... "

- випитування — "Чому ти це зробила?", "Ти був чемний у школі?"

- захисту іншої особи — "Якби ти йому не докучав, то він, напевне, тебе б не вдарив... " - жалю — "Моє ти горечко...", "Чому ж тобі завжди так не щастить!".

Алгоритм емпатійного реагування реалізується через такі стадії:

Встановіть з особою візуальний контакт (тобто, коли вона сидить, краще присісти коло неї, щоб Ваші очі були на одному рівні).

Активно слухайте.

Вербалізуйте емоційний стан особи ( наприклад: ‖Ти боїшся‖).

Якщо потрібно, зверніться до фантазії (наприклад: „А покажи, як тобі страшно‖, - разом міцно закривають очі і починають труситися „від страху‖, така гра не тільки допомагає співрозмовнику краще усвідомити свій емоційний стан, але й знімає напругу, допомагає зняти емоційну напругу та отримати насолоду від веселої гри.

9. Творче завдання "Вірш про себе"

Мета: розвивати позитивне ставлення до себе, почуття власної гідності.

Час: 20 хв.

Ресурси: бланки з незакінченими реченнями.

Хід проведення

Тренер роздає кожному учаснику бланк із незакінченими реченнями і просить написати "Вірш про себе", продовжуючи перші його рядки.

По завершенні роботи учасники за бажанням читають свої вірші та обмінюються враженнями щодо почуттів, думок стосовно виконання даного завдання.

Вірш про себе

Я, ніби пташка, тому що.....................................................

Яперетворююсь на тигра, коли.........................................

Яможу бути вітерцем, тому що.......................................

Я, ніби мурашка, коли...........................................................

Ясклянка води.......................................................................

Япочуваю, що я шматочок танучого льоду.......................

Я- прекрасна квітка.............................................................

Япочуваю, що я скала...........................................................

Я- стежка.............................................................................

Я, ніби риба.............................................................................

Я- цікава книжка

Я- пісенька.....................................

Я- миша...............................................................................................................................................................................................

Я, ніби буква „О”...................................................................

Я- світлячок...........................................................................

Явідчуваю, що я смачний сніданок.......................................

Невже це, насправді, Я!!!

Тема для самостійного опрацювання

"ЕКОКУЛЬТУРА ОСОБИСТОСТІ" ЯК НАУКОВА ГАЛУЗЬ ДОСЛІДЖЕНЬ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ

Мета: навчати студентів самостійно знаходити потрібну інформацію, використовуючи основи наукової організації розумової праці під час опрацювання теми; уміти застосовувати під час самостійного опрацювання матеріалу теми розумові операції (аналіз, синтез, узагальнення, класифікування тощо); розвивати відповідальність.

Професійне спрямування: тема є особливо важливою у структурі підготовки студентів до наукових досліджень у просторі екокультури освітнього простору, сприяє формуванню професійної компетентності.

Завдання для самостійного опрацювання:

1.Виконати тестові завдання.

2.Вибрати тему для реферату. Написати реферат, дотримуючись вимог до даного виду наукових робіт, підготувати презентацію за змістом реферату.

Тестові завдання

1. Первинний зміст цієї гри розкриває явище протиборс-

2. Іменини Землі-матері святкуються:

а зимових і літніх хмар весняної пори. Це гра:

а) 8 листопада;

а) ″Огірочки″;

б) 7 квітня;

б) ″Ходить жучок по долині″;

в) 6 травня;

в) ″А ми просо сіяли″;

г) 23 травня.

г) ″Подоляночка″.

 

3. В основу народного аграрного календаря українців пок-

4. Дослідник української етнокультури Х. Вовк зазначає,

ладено:

що огорожа двору чи садиби — предмет особливої ста-

а) знання про особливості впливу Місяця на розвиток ро-

ранності українських господарів, відсутність якої — це

слинності;

ознака:

б) культ сонячного божества;

а) останньої розпусти та недбальства у господарстві;

в) уявлення народу про світобудову й розташування не-

б) останньої розпусти;

бесних світил;

в) недбальства у господарстві;

г) емпірична народна мудрість щодо ставлення до Землі

г) бездуховності господарів садиби.

як живої істоти.

 

5. Наші предки урочисто ″запрошували″ від Сонця вогонь

6. У давні часи був на нашій українській землі такий закон

до осель і гуртували родинне життя біля ″хатнього вог-

― квітами-травами, тобто зелом, усіх рідних своїх обси-

нища″, доки знову не народиться небесне Сонце, на свя-

пати, а в першу чергу дітей та майбутніх воїнів-

то:

солдатів:

а) Семена;

а) у день Семена-травника;

б) Спаса;

б) на весняного Миколая;

в) Іллі;

в) на весняного Юрія;

г) Дмитра.

г) на Зелене свято.

7. За народними прикметами, літо починається тоді,

8. Від часів Трипільської культури збереглися зображення

коли:

обрядових сцен на кераміці, де дівчата, уквітчані гілками

а) на дубах з’являється листя;

зелені, виконують:

б) зав’язалися ягоди калини;

а) ритуальні рухи з посудинами;

в) птахи вивели нове потомство;

б) танцювальні рухи, звертаючи погляд на небо;

г) зацвіла ожина.

в) танець, присвячений Сонцю;

 

г) священний танець дощу.

9. Відповідно до мудрості предків у галузі будівництва

10. Світовій науці відоме поняття "скіфський квадрат" —

житла (помешкання для тіла людини) вхід у кожну оселю,

рівнобічний чотирикутник, що:

поселення повинен бути зі:

а) є найпростішою моделлю організованого (гармонійного)

а) сходу;

світу;

б) заходу;

б) символізує чотири сторони світу;

в) півночі;

в) чотири пори у житті кожної людини;

г) півдня.

г) символізує єдність частини і цілого.

11. У давні часи огорожа в українців виконувала роль ма-

12. Дослідники дитячого фольклору українців (Н. Еліаш,

гічного оберега:

А. Мартинова, В. Єлатов) генезу колискової пісні виво-

а) це було замкнене коло, куди не могла проникнути зла

дять від:

сила, аби порушити лад та спокій;

а) обрядових пісень;

б) рівнобічний чотирикутник, що є символом гармонії світу;

б) давніх замовлянь;

в) трикутник, що творить єдність трьох оберігаючи стихій;

в) прадавніх молитв;

г) овал, що оперізує оселю.

г) дитячих речитативів.

13. За звичаєвим правом справжній господар має чекати

14. В українській міфології домінуючою темою є:

гостя:

 

 

 

 

а) органічна єдність людини з природою;

 

а) сидячи за столом;

 

 

 

б) родинні цінності;

 

б) біля воріт садиби;

 

 

 

в) природа;

 

 

в) на порозі своєї хати;

 

 

 

г) макрокосмос.

 

г) за воротами садиби.

 

 

 

 

 

 

15. Поріг хати в етнокультурі має сакральне значення,

16. Дослідниця

народного дитинознавства

Н. Сивачук

оскільки:

 

 

 

 

зазначає: "Вiдредагований вiками пiдтекст

колискових

а) регулює потік енергії;

 

 

 

пiсень є:

 

 

б) є початком усього;

 

 

 

а) виявом досконалості;

 

в) захищає від зовнішнього;

 

 

 

б) прагненням до гармонії з природою;

 

г) регулює потоки енергії Землі, не дає проникнути негати-

 

в) проявом високої духовності;

 

вній енергії в оселю та кожну кімнату

 

 

г) дословесним дiалогом людини з Космосом.

 

17. Екофільність українського етносу як риса його етно-

18. Екофільні традиції етнокультури є неоціненним ев-

культури орієнтує на:

 

 

 

ристичним полем для виявлення:

 

а) знання про природу особистості;

 

 

а) методологічних засад освітнього простору;

 

б) дотримання законів природи, інтуїтивне проникнення в її

б) форм людської життєдіяльності;

 

глибинну суть;

 

 

 

в) світоглядних і методологічних засад природонеруйнів-

в) принцип природовідповідності;

 

 

них форм людської життєдіяльності;

 

г) ментальне поле особистості.

 

 

г) сутнісних сил людини.

 

19. За висновками експертів ВООЗ, культурно-етнічною

20. Шведські учені в процесі дослідження встановили, що

суперечністю, що перешкоджає досягненню належного

користування мобільним телефоном у період з

стану здоров’я людей, є:

 

 

 

_____________________ підвищує ризик розвитку злоякі-

а) культурна деградація;

 

 

 

сних новоутворень головного мозку у 5 разів.

 

б) космополітизм;

 

 

 

а) 5 до 15 років;

 

в) невідповідність етнічного походження етнічній культурі

б) 6 до 18 років;

 

середовища, в якому мешкають родини і здійснюється

в) 8 до 20 років;

 

виховання дітей;

 

 

 

г) 8-12 років до 21 року.

 

г) втрата родинних стосунків.

 

 

 

 

 

21. Під час спорудження нового будинку, відповідно до

22. Раннє задоволення різноманітних природних потреб

давніх

будівничих

традицій

українців,

у

ембріона і ненародженого іще малюка є необхідною умо-

___________________куті хатини закопували найдорожчу

вою:

 

 

для цієї родини річ, щоби жилося у злагоді та достатку.

 

а) адаптації до природного середовища;

 

а) східному;

 

 

 

 

б) взаємодії зі своїм поколінням;

 

б) західному;

 

 

 

в) становлення в людині людського, її гармонійної взаємо-

в) південному;

 

 

 

дії з навколишнім світом;

 

г) північному.

 

 

 

г) формування позитивних якостей.

 

23. Родова Травма" можлива завдяки дії механізму імпри-

24. Науковці

Федерального медичного біофізичного

нтингу, що означає:

 

 

 

центру Росії встановили, що мобільний телефон викли-

а) рання фіксація на підсвідомому рівні;

 

 

кає досить інтенсивне електромагнітне випромінювання

б) адаптація до події;

 

 

 

мозку:

 

 

в) сприймання імпульсів матері;

 

 

а) якщо розмова триває більше 15 хвилин;

 

г) психоемоційний стан.

 

 

 

б) якщо розмовляти більше 10 хвилин;

 

 

 

 

 

 

в) протягом усієї розмови;

 

 

 

 

 

 

г) якщо розмова триває більше 30 хвилин.

 

25. Російські радіобіологи рекомендують населенню роз-

26. Дослідження учених у галузі екології інформаційного

мовляти по мобільному телефону не більше:

 

простору показали, що занепокоєння, неуважність, вто-

а) 2 годин на добу;

 

 

 

ма починають виявлятися вже на ___________ хвилині

б) 45 хвилин на добу;

 

 

 

роботи дитини на комп'ютері.

 

в) 15 хвилин на добу з обов’язковим використанням гарні-

а) 10-ій;

 

 

тури;

 

 

 

 

б) 14-ій;

 

 

г) 30 хвилин на добу з використанням навушників.

 

в) 30-ій;

 

 

 

 

 

 

 

г) 45-ій.

 

 

27. Як показали спостереження екологів інформаційного

28. Екологія дитинства "Травму Раннього Дитинства"

простору, після ___________роботи з комп’ютером у

визначає як результат фіксації немовлям негативних

25% дітей були зафіксовані неприємні явища як з боку

переживань і думок своєї матері щодо нього і "засвоєння"

центральної нервової системи, так і з боку зорового

на цій основі:

 

 

апарату.

 

 

 

 

а) механізму моделювання життя;

 

а) 30 хвилин;

 

 

 

б) передчуття постійної небезпеки відносно свого стану та

б) однієї години;

 

 

 

почуття безпорадності;

 

в) 45 хвилин;

 

 

 

в) психічних станів;

 

г) 20 хвилин.

 

 

 

г) специфіки впливу зовнішніх чинників.

 

29. Завдяки явищу імпринтингу відбувається формуван-

30. Напруга, створена людиною в певному оточенні із-за

ня підсвідомих структур,

що є основою особистісних

відсутності у її життєвому просторі гармонії з Приро-

характеристик, які впливають на:

дою, найбільшим чином відображається на:

а) особливості буття;

а) людях, що потрапили у життєвий простір цієї особи на

б) специфіку задоволення природних потреб;

досить короткий проміжок часу;

в) адаптацію до соціуму;

б) самій людині;

г) світоглядні установки і творчий потенціал людини.

в) найближчому оточенні;

 

г) кровній рідні.

Підготувати реферат.

СПИСОК ТЕМ РЕФЕРАТІВ З КУРСУ ″ЕКОКУЛЬТУРА ОСОБИСТОСТІ″

1."Культурна екологія" як наука про адаптацію певної етнокультури до навколишнього середовища.

2.Архетип Світового Дерева як основа екокультури етноспільноти.

3.Астральний культ і культ предків в обрядодіях Масляного тижня.

4.Вияв прагнення особи бути здоровою у різних формах етнокультури (звичаї, традиції, календарна обрядовість, мова тощо).

5.Вияв шанобливого ставлення до води в етнокультурі українців.

6.Відображення особливостей свiтобачення та свiтосприймання у колискових мелодiях українців (або етноспільноти, представником якої є студент / студентка).

7.Відображення уявлень про навколишній світ у календарній обрядовості українців.

8.Відображення уявлень про навколишній світ у календарній обрядовості поліщуків.

9.Вплив Місяця на психічний стан, фізичну силу та розумову працездатність дітей і підлітків.

10.Гармонія людини і природи в образах української міфології.

11.Дитячий фольклор у контексті зимової календарної обрядовості українців.

12.Дім — дзеркало душі родини.

13.Екокультура українського народу (або спільноти, одиницею якої є студент / студентка).

14.Екокультурні основи народного свята українців ″Громниця(Зимобор, Стрітення). Викладіть власні думки щодо застосування основ звичаїв зазначеного свята у формуванні екокультури соціального педагога.

15.Екологічна культура українського народу.

16.Екологічна культура як підґрунтя для відтворення неруйнівних форм природоставлення.

17.Екологія житла в етнокультурі українців (або тієї спільноти, одиницею якої є студент / студентка).

18.Екологія Інтернет-простору.

19.Екологія традиційного та сучасного житла.

20.Екопсихологія про цілісність матеріального і духовного бутя.

21.Екотрадиції весняного календарно обрядового циклу українців (або тієї спільноти, одиницею якої є студент / студентка).

22.Екотрадиції зимового календарно обрядового циклу українців (або тієї спільноти, одиницею якої є студент / студентка).

23.Екотрадиції літнього календарно обрядового циклу українців (або тієї спільноти, одиницею якої є студент / студентка).

24.Екотрадиції осіннього календарно обрядового циклу українців (або тієї спільноти, одиницею якої є студент / студентка).

25.Екофільні орієнтації в бутті українського етносу.

26.Емоції і почуття в структурі екокультури особистості.

27.Етнічна екологія у дослідженнях В. Козлова.

28.Етнічні символи як система уявлень етносу про навколишній світ і самого себе.

29.Етнозвичаї попередження порушень ладу в людині, суспільстві, природному довкіллі.

30.Етнокультура як механізм адаптації етноспільноти до навколишнього середовища.

31.Етнокультурні особливості відображення прагнень індивіда бути здоровим (на прикладах звичаїв, традицій, календарної та родинної обрядовості, мови тощо).

32.Житло — дзеркало душі осіб, котрі в ньому проживають.

33.Зв’язок етнічного буття і специфіки ландшафтів в концепції Л.Гумильова.

34.Звичаї попередження у порушенні ладу в самій людині, суспільстві, природному довкіллі.

35.Значення дерев в обрядовості українців з позицій екології буття: традиції і сучасність.

36.Ідеї М. Бейтса про взаємовплив природного середовища і етнокультури (екологічна антропологія).

37.Категорія ″здоров’я″ у структурі екокультури особистості.

38.Класифікація етнічних символів.

39.Класифікація етносимволів гармонії індивіда з природним і соціальним довкіллям.

40.Концепція господарсько-культурних типів у працях М. Левіна, М. Чебоксарова, Б. Андріанова.

41.Культ пам’яті предків і культ роду у весняному календарі.

42.Культ пам’яті предків і культ роду у весняному календарі.

43.Магія образів святкових дійств народного календаря.

44.Місце жінки і чоловіка в етноспільноті, їхні права і обов’язки. Зображення на гілках Дерева роду чоловічої та жіночої ліній.

45.Народний прогностик як віддзеркалення гармонії людини з природою.

46.Образ навколишнього світу у колисковій пісні.

47.Образи природного довкілля у дитячих іграх та забавах.

48.Органічний зв’язок циклу весняних свят зі стародавніми міфами, віруваннями.

49.Основні аспекти формування культури здоров’я дітей у сім’ї.

50.Особливості духовності українського етносу дохристиянської доби.

51.Педагогіко-валеологічні аспекти захисту здоров’я учнів і студентської молоді від негативного впливу комп’ютерної техніки.

52.Передбачення майбутнього в обрядодіях зимової пори.

53.Предмет та методологічні засади етноекології.

54.Природна детермінація розвитку етносу.

55.Проблеми ставлення до природи в історії української культури.

56.Ритуально-міфологічна сутність весняних забав.

57.Родове дерево. Символіка чисел, їх зв'язок із вертикальною та горизонтальною структурами Світового Дерева.

58.Роль свят в очищенні, акумуляції, утвердженні і возвеличенні духовності індивіда і громади в цілому.

59.Роль традиційного житла у становленні екокультури особистості.

60.Символіка образів колисанок у формуванні екокультури одиниці етноспільноти.

61.Символіка образів у міфах народів світу (за вибором студента / студентки).

62.Символіка рослин народного календаря літнього циклу.

63.Символіка рослин народного календаря літнього циклу.

64.Сонце – умова життя на Землі, чинник здоров’я і нездоров’я дітей і дорослих.

65.Стреси як програма конфліктів людини з самою собою, своїм «Я». Антистресова програма.

66.Тваринна символіка в календарно-обрядовому колі українців.

67.Традиції природокористування в українській етнокультурі.

68.Традиційні ентоекологічні форми природоставлення як шлях до покращення сучасної екологічної ситуації.

69.Традиційно-символічні моделі культури здоров’я у різних народів.

70.Традиційно-символічні моделі культури здоров’я у різних народів.

71.Фен-шуй — китайська наука про гармонію з довкіллям і вміння облаштувати свій побут відповідно до законів природи.

Підготувати презентацію реферату

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1.Андреєва Т. Т. Становлення етичних аспектів відношення ― людина – природа‖: Автореф. дис. канд. філос. наук. К.: Інститут філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, 2002. — 21 с.

2.Атфилд Р. Этика экологической ответственности // Глобальные проблемы и общечеловеческие ценности. — М.: Прогресс, 1990. —

С.203-258.

3.Ахмедова А. М. Формирование экологической культуры подростков в полиэтнической среде: Автореф. канд. пед. наук. — Махачкала: ГОУВПО "Дагестанский государственный педагогический университет", 2008. — 19 с.

4.Балушок В. Концепція етногенетичних ніш та її значення для вивчення походження народів світу // Народна творчість та етнографія. —

2003. — ғ1-21. — С. 29-35.

5.Баранова В. И. Отношение к природе нравственно активной личности // Екологія, культура, образование. — М., 1989. — С. 76-80.

6.Белик А.А. Культурология: Учебник для вузов /Под ред. В.И.Бахмина, Я.М.Бергера, Е.Ю.Гениевой, Г.Г.Дилигенского, В.Д.Шадрикова. —

М.: Российский государственный гуманитарный университет, 1999 // http // ufalaw. narod. ru / 2 / kult / ycheb. Htm # 16 # 16.

7.Болтівець С. І. Педагогічна психогігієна: теорія та методика: Монографія. — К.: Редакція "Бюлетеня Вищої атестаційної комісії України",

2000. — 302 с.

8.Борейко В.Е. Прорыв в экологическую этику. – К.: Логос, 2001. – 202с.

9.Борейко В.Е., Подобайло А.В. Екологічна етика. Навчальний посібник. — Київ: Фітосоціоцентр, 2004. — 116 с.

10.Бурова О.Г. Культура здоровья – составной компонент общей культуры личности // Материалы всеукраинской научно-методической конференции "Здоровье и образование: проблемы и перспективы" / Гл. ред. А.Г. Рыбковский – Донецк: ДонГУ. - 2000. – 416 с.

11.Вишневський О. І. Теоретичні основи сучасної української педагогіки: Навч. посіб. — 3-тє вид., доопрац. і доп. — К.: Знання, 2008. —

566 с. — С. 338-373.

12.Войнович В. Міфи та легенди давньої України. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2005. — 392 с.

13.Грабовська І. М. Формування екологічної культури особистості (українознавчий контекст): Автореферат дис. …канд.. пед. наук:

13.00.01. — К., 1994. — 17 с.

14.Дежникова Н. С. Экологическое воспитание в контексте социокультурной динимики // Педагогика. — 2002. — ғ10. — С. 51-56.

15.Кармаев Н. А. Современные проблемы экологии человека / Отчуждение человека в перспективе глобализации мира. Сб. статей. Выпуск I / Под ред. Маркова Б.В., Солонина Ю.Н., Парцвания В.В. — Санкт-Петербург: Издательство "Петрополис",, 2001. С. 87-99.

16.Кафарський В. І., Савчук Б. П. Етнологія. Підручник. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 432 с. — С. 345-362.

17.Кисельов М.Екологічна свідомість українців: традиція та сьогодення. // Вісник НАН України. ─ 1998. ─ ғ7-8.

18.Кисельов М.М., Канак Ф.М. Національне буття серед екологічних реалій. – К.: Тандем, 2000. – 320с.

19.Козлов В.И. Жизнеобеспечение этноса: содержание понятия и его этнологические аспекты // Этническая экология: теория и практика. Сборник научных работ. — М.: Наука, 1991.

20.Козлов В.И. Основные проблемы этнической экологии // Этнографическое обозрение. — 1983. - ғ 1. — С. 8.

21.Комунацька М. Калинова сопілка. — Чернівці: Народознавчо-просвітницький центр "Факел пам’яті Марії", 2007. — 324 с.

22.Костомаров М.І. Слов’янська міфологія. — К., 1994. — 384 с.

23.Кривошеєва Г.Л. Формування культури здоров’я студентів університету: Автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.04 / ЛДПУ. — Луганськ,

2001. — 20 с.

24.Крижко В., Малихін А., Ткач В. Народні педагогічні традиції весняного календарно обрядового циклу в етногенезі українців // Рідна школа. — 2006. — ғ 4. — С. 44-47.

25.Крижко В., Малихін А., Ткач В. Народні педагогічні традиції зимового календарно обрядового циклу в етногенезі українців // Рідна школа. — 2007. — ғ1. — С. 34-37.

26.Крижко В., Малихін А., Ткач В. Народні педагогічні традиції літнього календарно обрядового циклу в етногенезі українців // Рідна школа. — 2006. — ғ7. — С. 58-62.

27.Крижко В., Малихін А., Ткач В. Народні педагогічні традиції осіннього календарно обрядового циклу в етногенезі українців // Рідна школа. — 2006. — ғ9. — С. 59-6237.

28.Крисаченко В. С. Екологічна культура: теорія і практика: Навч. посіб. / В. Крисаченко. – К.: Заповіт, 1996. – 352 с.

29.Кропачов О., Мулява В., Мулява Я. Актуалізація традицій і досвіду будівництва житла та поселень українців // Українознавство. —

2009. — ғ1. — С. 225-236.

30.Кропачов О., Мулява Я. Роль традиційного помешкання у розвитку цілісної особистості українця (Ведична спадщина України) // Українознавство. — 2007. — ғ2. — С. 270-279.

31.Кузнєцов Е. Новая Валеология Нового Времени. 1999 — 224 с.

32.Купцова С. А. Дидактическая модель развития экологической культуры студентов в процессе гуманитарной подготовки в вузе (на примере изучения курса "Психология"): Автореф. дисс.канд. пед.наук. — Великий Новгород: Новгородский государственный университет имени Ярослава Мудрого, 2007. — 26 с.

33.Купцова С. А. Дидактическая модель развития экологической культуры студентов в процессе гуманитарной подготовки в вузе (на примере изучения курса "Психология"): Автореф. дисс.канд. пед.наук. — Великий Новгород: Новгородский государственный университет имени Ярослава Мудрого, 2007. — 26 с.

34.Латышева Т. В., Тарапата Н. И. Б.Г. Попов Б. Г. , Середенко Л. П. , Антонов В А. Медико-педагогическая оптимизация учебновоспитательной деятельности в учебных заведениях нового типа // Вестник гигиены и эпидемиологии. - Том 5, ғ 2, Донецк —- 2001,

С. 216 — 219.

35.Лебідь С.Г. Формування екологічної культури в учнів 7-11 класів у процесі вивчення курсу екології [Текст]: автореф. дис. канд. пед. наук. за спец. 13.00.07 / С. Г. Лебідь; Інститут проблем виховання АПН України. — Київ, 2001. — 19 с.

36.Ленский В.В. Путь в трансцендентальные миры. – Таллин,1992. – 161с.

37.Лихачев Б.Т. Философия воспитания. – М., 1995. – 234с.

38.Ліпич І. І. Екологічна діяльність як складова соціокультурного процесу [Текст]: автореф. дис. канд. філософ. наук. за спец. 09.00.03 / І. І. Ліпич; Київський національний університет імені Тараса Шевченка. — Київ, 2008. — 17 с.

39.Ліпич І.І. Освіта та виховання в системі екологічних знань / І.І.Ліпич // Вісник Харківського університету. – ғ400/5, 1998. – С.38-43. – (Буття людини, природа та соціум: соціально-філософські виміри).

40.Маєвська Л. Етнокультура як механізм адаптації індивіда до навколишнього середовища: історичні аспекти та сучасні виховні моделі / Особистісно-орієнтовані педагогічні технології у початковій освіті: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, Тернопіль,

4-5 травня 2006 року. — Тернопіль, 2006. — 132с. — С.52-56.

41.Маєвська Л. Формування культури взаємодії індивіда з природою як один із аспектів етнокультурного виховання / Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка. — 2006. — Вип.29. — С.144-147.

42.Маковій Г. П. Очі згори // Народознавчі новели. — К.: Ґенеза, 1996. — 496 с.

43.Маковій Г. П. У світі рослин (Видання друге). — Чернівці: Народознавчо-просвітницький центр "Факел пам’яті Марії", 2006. — 336 с.

44.Манжелеев Г.Н., Латышева Т.В., Тарапата Н.И., Попов Б.Г., Антонов В.А., Заведея Т.Л. Культура здоровья молодежи как проблема социальной педагогики / Педагогiка, психологiя та медико-бiологiчнi проблеми фiзичного виховання i спорту: Наукова монографія за редакцією Єрмакова С. С. — Харкiв: ХДАДМ (ХХПI), 2006. — ғ10. 251 с. — С. 207-211.

45.Маркарян Э. С. Культура как способ социальной организации. — Пущино: НЦБИ АН СССР, 1982. — С. 9.

46.Маркарян Э.С. Культурная традиция и задача дифференциации ее общих и локальных проявлений // Методологические проблемы этнических культур. Материалы симпозиума. — Ереван: Изд-во АН Арм. ССР,1978. — С. 86.

47.Маркарян Э.С. Узловые проблемы теории культурной традиции // Советская этнография/ — 1981/ — ғ 2. — С. 81.

48.Медведев В.В., Алдашева А.А. Экологическое сознание. – М.: Логос, 2001. – 376с.

49.Неаполитанский С. М., Матвеев С. А. Сакральная геометрия. — СПб.: Издательство "Святослав", 2003. — 632 с., илл.

50.Неліна Т. І віра наших предків ожива ... // Освіта України. — 1997. — ғ1. — С.7-8.

51.Нечепоренко Л. С. Методологія і ідеологія онто-інвайронментальної педагогіки (Педагогіка гармонізації і злагоди особистості з довкіллям): Моногр. / Нечепоренко Л. С. — Х.: ХНУ, 2003. — 206 с.

52.Нечепоренко Л. С. Онто-інвайронментальна педагогіка як основа формування особистісно-індивідуальної культури педагога / Вісник Харківського національного університету. Серія "Наукові записки кафедри педагогіки". — 2008. — Вип. 20/21 // Електронна версія: ре-

сурс доступу: http://www.nbuv.gov.ua/Portal/natural/vkhnu/Nzkp/2008_20/21.htm

53.Нечуй-Левицький І. Світогляд українського народу. — К: Обереги, 1992. — 86 с.

54.Образи та символи міфів. Міфи у сучасному житті // Людина і світ. — 2002. — ғ10. — С. 51-59.

55.Образи української міфології як засіб народної педагогіки // Початкова школа. — 1999. — ғ2. — С. 46-47.

56.Огієнко І. Дохристиянські вірування українського народу. — Вінніпег, Канада: Волинь, 1965. — 424с.

57.От педагогики жизни к педагогике эволюции жизни ((по выступлениям автора теории ―Педагогики Эволюции‖ Т.Ф.Акбашева): Учебное пособие. Часть первая / Составитель: А.А.Шендорович. — М., 1995. — 37 с. // Электронный вариан доступа: www.genofund3000.ukrmed.info.

58.От педагогики жизни к педагогике эволюции жизни ((по выступлениям автора теории ―Педагогики Эволюции‖ Т.Ф.Акбашева): Учебное пособие. Часть первая / Составитель: А.А.Шендорович. — М., 1995. — 37 с. // Электронный вариан доступа: www.genofund3000.ukrmed.info.

59.Отрошко Л. Символіка міфологем // Українознавство. — 2007. — ғ1. — С. 286-291.

60.Панчук О. Із спостережень над структурою щедрівок Волині // Народна творчість та етнографія. — 2005. — ғ1. — С. 69-75.

61.Перова О.Є. Аксіологічні орієнтації постнекласичної біології//Практична філософія. — 2003. — ғІ. — С. 82-88.

62.Петрук В.Г. Основи екології. – Вінниця: ВНТУ, 2007. – 133 с.

63.Подобреев А.М. Культура здоровья и валеология в педагогическом процессе // Материалы всеукраинской научно-методической конференции "Здоровье и образование: проблемы и перспективы" / Гл. ред. А.Г. Рыбковский — Донецк: ДонГУ, 2000. — 416 с.

64.Пономарьова Г. Ф. Педагогічні умови формування екологічної культури студентів педколеджу: Дис… канд.. пед. наук: 13.00.01. — Х.,

1997. — 175 с.

65.Психология здоровья: Учебник для вузов / Под ред. Г. С. Никифорова. — СПб: Питер, 2006. — 607 с.: ил. — (Серия "Учебник для вузов").

66. Роговая О. Г. Становление эколого-педагогической компетентности специалиста в области образования: Автореф. дисс. док. пед. наук. — Санкт Петербург: Российский государственный педагогический университет им.А.И.Герцена, 2008. — 40 с.

67.Романенко М.І. Освіта як об'єкт соціально-філософського аналізу. Наукова монографія. — Дніпропетровськ: Дніпропетровський інститут освіти, 1998.

68.Рослинна і тваринна символіка в календарно-обрядовому колі українців // Рідні джерела. — 2001. — ғ3.

69.Савчук Б. Українська етнологія: Навчальний посібник Ғ Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2004. Ғ 560 с.

70.Сивачук Н. Виховний потенціал народних колискових пісень // Початкова школа. — 2005. — ғ2. — С. 51-55.

71.Сивачук Н. Дитячий фольклор у контексті зимової календарної обрядовості українців // Рідна школа. — 2007. — ғ1. — С. 38-41.

72.Сивачук Н. Скарбничка фольклорної пам’яті // Рідна школа. — 2006. — ғ4. — С. 36-41.

73.Сидоренко Л.І. Сучасна екологія. Наукові, етичні та філософські ракурси. — К.: Вид. Парапан, 2002. — 152 с.

74.Ситаров В.А., Пустовойтов В.В. Социальная экология: Учеб. пособ. для студ. высш. пед. учеб. заведений. – М., 2000. – 280 с.

75.Скрипник Г.А. Традиційні уявлення і вірування українців // Радянська школа. — 1991. — ғ3. — С. 25-31.

76.Скуратівський В.Т. Русалії. — К.: Довіра, 1996. — 734 с.

77.Ставлення до природи у дітей східних слов`ян // Шлях освіти. — 2002. — ғ3. — С.49-53.

78.Тагліна Ю. С. Екологічна культура українського етносу: ментальні джерела та техногенні перспективи: Автореф. дис... канд. філософ. наук. — Харків: Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна, 2005. — 19 с. — укp.

79.Тарасенко Н.Ф. Природа, технология, культура. – К., 1985. – 374с.

80.Теорії і методи соціальної роботи: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. Т. В. Семигіної, І. І. Миговича. ─ К.: Академвидав, 2005. ─ 328 с. (Альма-матер). ─ С. 62-72.

81.Ткач М. Весняне відродження // Людина і світ. — 1993. — ғ4-5. — С. 11-13.

82.Товстуха Є. Криниця здоров’я // Київ. — 1999. — ғ1-2.

83.Товстуха Є.С. Українська народна медицина. 1000 унікальних авторських рецептів. — Київ: Рось, 1994. — 349 с.

84.Трунов М., Китаев Л. Экология младенчества. Первый год. — М.: Центр "ЭКОЛОГИЯ СЕМЬИ" фирмы СОЦИННОВАЦИЯ, 1993. —

208 с. + 32 вкл.

85.Українська минувшина: Ілюстрований етнографічний довідник. — 2-е видання / А.П.Пономарьов, Л.Ф.Артюх, Т.В.Косміна та ін. — К.:

Либідь, 1994. — 256с.

86.Українська міфологія. Світове дерево // Людина і світ. — 2001. — ғ7. — С. 52-56.

87.Українське народознавство: Навч. посібник / За ред.. С. П. Павлюка; Передмова М. Г. Жулинського. — 3-є вид., випр. — К.: Знання,

2006. — 568 с. — С. 78-94, 96-101, 164-177.

88.Фольклорна символіка як засіб відображення національного світобачення // Мовознавство. — 1997. — ғ2/3. — С.67-71.

89.Хесле В. Философия и экология. – М.: Ками, 1994. – 192с.

90.Чешко В.Ф. Генетика, біоетика, політика: коеволюція культурно-психологічних парадигм сучасної цивілізації // Практична філософія. —

2001. ғ3. — С. 44-71.

91. Чикильдина Н. А. Формирование экологической культуры школьников в условиях учебно-производственного комбината: Дисс… канд. пед. наук. — Ставрополь: Ставропольский государственный университет, 2004. — 192 .

92.Швидка С. О. Культурна взаємодія як складова екокультури особистості майбутнього соціального педагога // Електронна версія: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Vchu/N123/N123p154-158

93.Шишкина Е. А. Социальное конструирование экологической культуры на региональном уровне глобализации: Автореф. дисс. доктора социол. наук. — Саратов: ГОУ ВПО "Саратовский государственный технический университет", 2009. — 40 с.

94.Якименко О. Г. Формування екологічної культури студентів лісотехнічних вузів / Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія ғ11. Соціологія. Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Управління: збірник наукових праць. — Випуск 8. — К.: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2008. — 170 с. — С. 95-100.

95.Ярмак О. В. Фактори формування екологічної культури особистості в умовах суспільства ризику [Текст]: автореф. дис. канд. соціол. наук. / О.В. Ярмак; Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. — Х., 2004. — 20 с.

96.Ясінська Н. В. Розвиток екологічної культури вчителя в системі післядипломної освіти [Текст]: автореф. дис. канд. пед. наук. за спец.

13.00.04/ Н. В. Ясінська; Тернопільський державний університет імені Володимира Гнатюка. — Тернопіль, 2001. — 19 с.

97.Ясінська Н.В. Екологічна культура і освіта // Рідна школа. — К., 2001. — ғ8. (859). — С. 24-26.

98.Ятченко Про розвиток духовності українського етносу дохристиянської доби. — К., 1998. — 200 с. — С. 12-14, 123-137, 144-150.

ПІДСУМКОВА МОДУЛЬНА РОБОТА (аудиторна)

Підсумкова модульна робота складається з 3 типів завдань: теоретичне завдання, тестові завдання закритого типу, творче (профе- сійно-орієнтоване) завдання.

Теоретичне завдання потребує обґрунтованого і повного розкриття поставленого питання. За виконання завдання студент може отримати від 0 до 35 балів (правильна відповідь зі змістовним обґрунтуванням – 35 балів; правильна відповідь з недостатнім обґрунтуванням – 20-30 балів; правильна відповідь та неправильне або відсутнє її обґрунтування – 15-20 балів; відсутність відповіді або неправильна відповідь за будь-якого обґрунтування – 0 балів).

Тестові завдання закритого типу з вибором однієї правильної відповіді. Для кожного завдання запропоновано чотири варіанти ві-

дповіді, з яких лише один варіант відповіді правильний. Завдання з вибором відповіді вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей позначена тільки одна правильна літера — правильна відповідь. За виконання тестових завдань студент може одержати від 0 до 20 балів.

Творче (професійно-орієнтоване) завдання передбачає використання теоретичних знань з педагогіки сімейного виховання та умінь і навичок, набутих на практичних заняттях. Цей вид завдань оцінюється від 0 до 45 балів.

Перелік завдань Теоретичні завдання. Дайте обґрунтовану відповідь на питання:

1.Екокультура особистості" як навчальна дисципліна у структурі професійної підготовки соціального педагога в умовах вузу.

2.Екокультура особистості" як галузь наукових досліджень майбутніх соціальних педагогів.

3.Характеристика змістового компонента курсу "Екокультура особистості".

4.Теоретико-методологічні основи "Екокультури особистості" як навчальної дисципліни у структурі фахової підготовки за спеціальністю "Соціальна педагогіка" (предмет, мета, головні завдання, базові категорії та поняття).

5.Валеологія в структурі курсу "Екокультура особистості".

6.Культура емоцій та почуттів у структурі екокультури майбутнього соціального педагога.

Тестові завдання. Знайдіть правильну відповідь (орієнтовні приклади тестових завдань):

1. Екокультура особистості:

а) особистісна якість індивіда; б) якість особистості, що характеризує її діяльність;

в) властивість індивіда, що виявляє його поведінку в природному середовищі; г) інтегративна особистісна якість індивіда, що характеризує його діяльність і поведінку в соціоприродному середо-

вищі.

2.Наукова дисципліна, що вивчає особливості традиційних систем життєзабезпечення етноспільнот, вплив сформованих екосистем на здоров’я людей і етнокультур на екологічний баланс у природі:

а) антропологія; б) етнічна екологія;

в) екологія людини; г) екологія соціуму.

3.Цицерон характеризує здоров’я як:

а) повний достаток за умови помірного задоволення всіх потреб; б) правильне співвідношення різних душевних станів; в) систему емоцій та почуттів; г) стан життєдіяльності людини.

4. Екокультура особистості виступає засобом:

а) самоусвідомлення у глобальному просторі; б) пізнання суспільного у природному;

в) самоорганізації її сутнісних сил в умовах конкретного природного середовища; г) виховання у конкретному природному середовищі.

5.У широкому розумінні поняття "екокультура" відображає уміння особистості:

а) налагоджувати гармонійні взаємовідносини у соціальному середовищі; б) управляти засобами діяльності без нанесення шкоди довкіллю; в) брати на себе відповідальність;

г) жити в гармонії з навколишнім природно-соціальним середовищем, передбачати наслідки своєї перетворювальної діяльності, брати на себе відповідальність за збереження всього живого на Землі.

6.Категоріальна упорядкованість екокультури визначається:

а) історично усталеними формами діяльності людини; б) засобами самоорганізації сутнісних сил людини в умовах конкретного природного середовища; в) діти навчають дорослих;

г) її спроможністю поєднувати два багатоаспектні світи – природний та соціальний.

7. Визначальним джерелом становлення екологічного світогляду та екокультури особистості є.

а) довкілля;