Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
614.91 Кб
Скачать

Історія

Полінезійці почали заселяти острови Тонга ще в XIII столітті до н. е. Острови Тонга стали відправною точкою для подальшого освоєння Океанії. Тонганці ходили в далекі плавання, нападаючи на мешканців багатьох островів Океанії та збираючи з них данину.

Починаючи з X століття на островах Тонга, Самоа та частині Фіджі була встановлена влада «св'ящених» вождів туі-тонга, засновником династії якої став Ахоеіту.

В 1773, 1774, 1777 роках острови відвідав британський мандрівник Джеймс Кук, який дав їм назву «острови дружби». З 1797 року на Тонга почали прибувати християнськімісіонери, але тільки в 1828 році їм вдалось утвердитись на архіпелазі та почати навернення тонганців в християнство.

В 1845 році помер останній тридцять дев'ятий туі-тонга Луафілітонга та не залишив після себе спадкоємців. Скориставшись цим, туі-канокуполу Онеоу Джордж Тупоу I зосередив владу в одних руках і проголосив себе королем Тонга. Маючи підтримку християнських місіонерів, він провів ряд реформ, що закріпили феодальний устрій і королівську владу, а також заклав основи державного устрою і суспільних відносин, які в дечому збереглись до сьогодні. В 1870-1880-х роках Франція, Німеччина,Великобританія та США уклали з Тонга договори, що визнавали незалежність королівства.

В період з 1900 по 1970 роки Королівство Тонга знаходилось під протекторатом Великобританії. При цьому місцеві королі зберегли свою владу. В 1970 році острови Тонга отримали незалежність.

Адміністративний поділ

Докладніше: Населені пункти Тонги

Адміністративно Королівство Тонга розділене на п'ять адміністративних округів: Вавау, Ніуас, Тонгатапу, Хаапай та Еуа.[13] Округи в свою чергу поділяються на райони та селища.[14]

Округ

Назва на англійській мові

Площа (км²)

Населення (2006 рік)

Адміністративний центр

Вавау

Vava'u

119

15 485

Неіафу

Ніуас

Niuas

72

1652

Хіхіфо

Тонгатапу

Tongatapu

261

71 260

Нукуалофа

Хаапай

Ha'apai

110

7572

Пангаі

Еуа

'Eua

87

5165

Охонуа

До складу округу Вавау входять 6 районів: Неіафу, Леіматуа, Хахаке, Пангаімоту, Хіхіфо та Моту.[15] До складу округу Ніуас входять 2 райони: Ніуатопутапу і Ніуафооу.[16] До складу округу Тонгатапу входять 7 районів: Колофооу, Коломотуа, Ваіні, Татакамотонга, Лапаха, Нукунуку та Коловаі.[17] До складу округу Хаапай входять 6 районів: Ліфука, Фоа, Уіха, Лулунга, Кауваи-Хаано и Муомуа.[18] До складу округу Еуа входять 2 райони: Еуа-Мотуа і Еуа-Фооу.[19]

Політичний устрій Загальна характеристика

Тонга — конституційна монархія.[20] Діюча Конституція країни була дарована королем Джорджем Тупоу I 4 листопада 1875 року. Її поява стала важливим етапом в державному розвитку Королівства та кульмінаційним моментом в політичній діяльності Тупоу I з модернізації тонганського суспільства і забезпечення внутрішньої стабільності і єдності країни. Частково завдяки Конституції Королівство протягом всього XIX століття залишалось єдиною незалежною державою Океанії.[21]

Конституція Тонги складається з 3 розділів та 115 статей і відноситься до числа «жорстких» конституцій, тобто для її зміни потрібне виконання ряду умов. Право вносити зміни в основний закон держави має Законодавча Асамблея. Для цього поправка повинна пройти через три читання в асамблеї, а після цього передана на розгляд королю. Якщо Таємна рада Тонги і Кабінет одностайно виступають в підтримку конституційної поправки, вона повинна бути схвалена королем. Після підписання королем поправка вступає в силу.[22] Однак зміні не підлягають статті, які присвячені «закону про свободу» (мається на увазі «Декларація прав», з якої починається Конституція), принципу успадкування престолу і титулам/спадковим маєткам місцевих перів.

Тепер у Тонга проводиться поетапна політична реформа. Спеціально з цією метою в 2008 році була скликана Конституційна та виборча комісія в складі 5 чоловік.,[23]основною ціллю якої є розробка пропозицій з внесення змін в розділи Конституції, присвячені виконавчій, виборчій владі, принципам взаємовідносин між ними, а також змін у виборчий закон Тонги.[24]

Соседние файлы в папке Країнознавство