Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кредит у ринковій економіці).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
99.84 Кб
Скачать

2. Функції кредиту

Сутність кредиту як економічної категорії виявляється в його функціях. Питання про функції кредиту та їхню кількість є дискусійним. Дослідженням функцій кредиту займалися відомі українські та зарубіжні вчені: А.С.Гальчинський, Б.С.Івасів, О.І.Лаврушин, А.М.Мороз, М.І.Савлук, В.І.Тарасов та ін.

Провідні науковці до основних економічних функцій кредиту відносять такі:

• перерозподільну;

• емісійну (антиципаційну);

• функцію заміщення дійсних грошей кредитними операціями;

• контрольно-стимулюючу;

• регулюючу (забезпечення сприятливих умов для ефективного регулювання обороту грошей);

• капіталізації вільних грошових доходів.

Перерозподільна функція полягає в тому, що завдяки кредиту відбувається перерозподіл коштів в економіці. Перерозподіл здійснюється на основі повернення, платності, строковості, забезпечення. Тимчасово вільні кошти домашніх господарств, господарюючих суб’єктів, держави, які акумулюються фінансовими установами, використовуються для задоволення тимчасової потреби в таких коштах різних суб’єктів економіки. Перерозподіл коштів здійснюється через ринкові механізми, а також шляхом реалізації державних цільових програм. У першому випадку позиковий капітал спрямовується у ті сфери економіки, які характеризуються найвищою дохідністю. Виконання цільових державних програм дає можливість спрямовувати грошові потоки в пріоритетні галузі національного господарства, забезпечувати вирівнювання економічного розвитку окремих регіонів, сприяти науково-технічному та інноваційному розвитку країни і підвищенню рівня життя населення.

Емісійна функція кредиту базується на функції грошей як засобу платежу, тобто коли гроші використовуються для погашення боргових зобов’язань при продажу товарів в кредит. На основі кредиту відбувається емісія грошей як платіжних засобів. Центральні банки за допомогою розширення кредиту (кредитної експансії) або звуження кредиту (кредитної рестрикції) регулюють кількість грошей в обігу. Надання кредиту збільшує грошову масу в обігу і, навпаки, погашення – зменшує. Емісійна функція кредиту знаходить свій прояв як у банківському, так і в комерційному кредиті. Вона тісно пов’язана з перерозподільною функцією.

У сучасному господарстві дійсні гроші (золоті монети) в обігу не функціонують. У ньому перебувають грошові знаки, які випускаються на основі кредитних відносин. Функція заміщення дійсних грошей кредитними операціями передбачає можливість перерахування грошей з одного рахунку на інший при використанні безготівкових розрахунків за товари і послуги, заліку взаємної заборгованості тощо. Дані операції дозволяють покращити структуру грошового обороту, скоротити готівкові грошові платежі, широко використовувати кредитні картки.

Контрольно-стимулююча функція кредиту проявляється у контролі кредитора за ефективністю використання коштів позичальником, дотримання ним умов кредитного договору. У свою чергу, позичальник зацікавлений у раціональному використанні отриманих коштів, щоб повернути кредит, сплатити відсотки, а також отримати бажаний прибуток.

Регулююча функція кредиту полягає у тому, що за допомогою кредитного механізму можна у разі потреби швидко розширити обсяг платіжних засобів в обороті. Це досягається збільшенням кількості комерційних векселів, розмірів банківських депозитів, розширенням рефінансування комерційних банків центральним банком, збільшенням грошового мультиплікатора.

Функція капіталізації вільних грошових доходів полягає у трансформації грошових нагромаджень та заощаджень юридичних і фізичних осіб у позичковий капітал, який передається у позику на умовах зворотності та платності.