Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кредит у ринковій економіці).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
99.84 Кб
Скачать

3. Теорії кредиту

3.1. Натуралістична теорія кредиту

Натуралістична теорія кредиту сформувалась і досягла найбільшого розвитку в епоху домонополістичного капіталізму. Представники цієї теорії розглядали кредит як форму руху виробничого капіталу. Суть натуралістичної теорії кредиту зводиться до таких положень:

• об’єктом кредиту є тимчасово вільний капітал, тобто сукупність натуральних речових благ, які можуть бути позичені одним економічним суб’єктом іншому;

• позичковий капітал – це дійсний капітал (у речовій формі), його рух співпадає з рухом виробничого капіталу;

• роль кредиту полягає у переході матеріальних благ від одного суб’єкта до іншого, тобто їх перерозподілі у суспільстві;

• банки виступають як пасивні посередники у кредиті;

• пасивні операції банків є первинними у порівнянні з активними.

Основоположниками натуралістичної теорії кредиту були класики політичної економії А.Сміт, Д.Рікардо, А.Тюрго, Дж.С.Міль.

А.Сміт і Д.Рікардо вважали, що об’єктом кредиту є не позичковий капітал, а капітал у його речовій формі. Гроші, які позичаються – це лише технічний засіб перенесення реального капталу від одного економічного суб’єкта до іншого. Д.Рікардо, зокрема, писав, що кредит є засобом, який по черзі переноситься від однієї особи до іншої для використання фактично наявного капіталу; він не створює капітал, він тільки визначає, як цей капітал буде застосований.

А.Сміт вбачав роль банків у сприянні розвитку виробничої діяльності в країні не у тому, що вони збільшують капітал, проводячи активні операції, а у перетворенні більшої частини існуючого капіталу в активний продуктивний капітал. Погляди класиків політичної економії на кредит підтримували Ж.Б.Сей, Д.Р. Мак-Кулох, А.Вагнер, А.Маршалл та ін.

Зростання у кінці XIX ст. та у XX ст. ролі кредиту і значення банків у розвитку виробництва та державному регулюванні економіки послабили передумови для подальшого розвитку натуралістичної теорії кредиту. На зміну їй прийшла капіталотворча теорія кредиту, яка полягає в тому, що кредит має вирішальну силу впливу на виробництво та економічний розвиток.ЇЇ змінила капіталотворча теорія

3.2. Капіталотворча теорія кредиту

Основоположником капіталотворчої теорії кредиту вважають шотландця Дж.Ло (1671–1729). Він був міністром фінансів за часів правління короля Франції Людовіка XV. Саме Дж.Ло висунув ідею про те, що кредит має силу приносити дохід, а банки виступають при цьому не просто як фінансові посередники, а як установи, які створюють капітал.

Дж.Ло вважав, що кредит – це гроші і багатство, і він спроможний привести в рух всі невикористані виробничі ресурси. Кредиту належить провідна роль у розвитку економіки.

Свою ідею він спробував втілити в життя. Із бюджету Франції був виданий кредит, який планувалося погасити за рахунок прибутків від французьких колоній на Міссісіпі і в Луїзіані. Проте проект тоді зазнав невдачі.

Згодом ідеї Дж.Ло розвинув англійський економіст Г.Маклеод (1821-1902). У Г.Маклеода кредит і гроші – це купівельна сила, а все, що має купівельну силу – це багатство. І оскільки кредит приносить прибуток, то він є виробничим капіталом. Банки, на думку Г. Маклеода, - це «фабрики кредиту». Вони створюють кредит, а, відповідно, і капітал. Свої погляди на підтримку капіталотворчої теорії кредиту Г. Маклеод висвітлив у наукових працях «Основи політичної економії» та «Теорія і практика банківської справи».

Популярність капіталотворчої теорії зросла у кінці XIX на початку XX ст., що було зумовлено значним посиленням ролі банків в економіці. Про це свідчили дослідження проведені Дж.А.Гобсоном, Р.Гільфердингом і іншими вченими.

На початку XX століття значний внесок у розвиток капіталотворчої теорії кредиту зробили: німецький банкір А.Ган (1889–1968), австрійський вчений Й.Шумпетер (1883 – 1950), англійські економісти Дж.М.Кейнс і Р.Хоутрі., американський економіст Е. Хансен. Вони розглядали кредит як засіб створення капіталу. Й.Шумпетер у своїй книзі „Теорія економічного розвитку“ (1911р.) наголошував на тому, що економічний розвиток країни неможливий без кредиту. Він, як і А.Ган вважав, що банки всесильні. Вони не просто перерозподіляють вже існуючі в економіці капітали, а надаючи кредити, сприяють постійному економічному зростанню і розвитку. На їх думку, кредит створює депозити і, відповідно, капітал. Кредит безмежний, активи є первинними по відношенню до пасивів.

А.Ган спробував пояснити механізм дії капіталотворчої функції кредиту на основі надання банками контокорентного кредиту, який може збільшити «купівельну силу» підприємства і сприяти збільшенню виробництва. Вчений радив широко використовувати кредитну політику, спрямовану на розширення кредитування для підтримки економічної кон’юнктури. Ця теорія дістала назву «експансіоністська теорія кредиту». Проте гіперінфляція у Німеччині у 20-х роках XX століття та світова економічна криза 29-33 рр. показала помилковість поглядів А.Гана про кредитну експансію як єдину умову високої економічної кон’юнктури. Тому А.Ган та його послідовники замість постійної кредитної експансії почали радити періодично проводити кредитну рестрикцію.

Ідеї А.Гана розвинув Дж.М.Кейнс (1883—1946) і його наукові наступники. Використовуючи «раціональні зерна» капіталотворчої теорії, вони обґрунтували принципи кредитного регулювання економіки, у відповідності до яких кредит визначає економічний розвиток, а кризи і безробіття можуть бути ліквідовані втручанням емісійного банку та уряду в економічні процеси.

Дж.М.Кейнс встановив залежність економічної активності і зайнятості від зниження позичкового проценту у своїй праці „Загальна теорія зайнятості, процента і грошей“. Високий рівень відсотка, на думку Дж.М.Кейнса, стимулює суб’єктів грошового ринку віддавати перевагу купівлі цінних паперів а не інвестувати у фізичний капітал, тобто вкладати у розширення виробництва чи споживання. Причиною зростання відсотка, на думку вченого, є недостатня кількість грошей в обігу, наслідком чого є обмеження пропозиції капіталу у порівнянні з попитом. Збільшуючи кредитну експансію, можна розширити масу грошей в обігу і пропозицію позичкового капіталу. При цьому ставка відсотка буде знижуватись і зростатимуть інвестиції, що, в кінцевому підсумку, збільшить виробничий капітал і споживчий попит, знизить рівень безробіття. Тобто, у відповідності до концепції, гроші впливають на процент, процент – на інвестиції, інвестиції – на виробництво, виробництво – на дохід, дохід – на ціни. Разом з тим, згодом вчений дійшов висновку, що вплив кредитної експансії на рівень відсотка є відчутним лише в певних межах, після виходу за які процент перестає реагувати на збільшення кількості грошей в обігу, а розширення кредитної експансії набирає інфляційного характеру («ліквідна пастка»). Тому Дж.М.Кейнс після світової економічної кризи 1929-1933 рр. відмовився від ідеї своїх попередників щодо безмежних капіталотворчих можливостей кредиту і банків та радив, поряд з кредитними інструментами, широко використовувати інші заходи регулювання економіки, зокрема, витрати держави. Проте це не означало, що Дж.М.Кейнс повністю відступив від ідей капіталотворчої теорії кредиту. Його послідовники Л.Лернет, П.Самуельсон, Е.Хансен, С.Харріс та ін. розвинули ідеї про необхідність втручання держави в економічні процеси, в тому числі використовуючи кредит. Вони пропонували формувати грошово-кредитну політику шляхом зміни облікової ставки центрального банку.

Подальший розвиток капіталотворча теорія кредиту отримала в теорії монетаризму, представниками якої є М.Фрідман, Р.Рос, А.Бернс, Ж.Рюефф, О.Файт і ін.