Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
knizhka-testi_2_biokhimiya.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Е. Тироксину

51. (М,С,Ф) Оксид азоту за участю складної Са2+-залежної ферментної системи, що називається NО-синтазою, утворюється із амінокислоти:

А. Аргініну

В. Аланіну

С. Аспартату

D. Лізину

E. Лейцину

52. (М,С,Ф) У хворого з вродженою хронічною гіперамоніємією спостерігається відставання розумового розвитку, часте блювання, судоми. Назвіть процес, у результаті якого утворюється аміак в організмі людини.

  1. Непряме дезамінування амінокислот

  2. Відновне амінування a-кетокислот

  3. Пентозофосфатний цикл

  4. Глюконеогенез

  5. Орнітиновий цикл

53. (М,С,Ф) У хворого з вродженою хронічною гіперамоніємією спостерігається відставання розумового розвитку, часте блювання, судоми. Яка реакція веде до утворення аміаку в організмі людини?

  1. Глутаматдегідрогеназна реакція

  2. Реакція рацемізації амінокислот

  3. Трансамінування

  4. Декарбоксилювання амінокислот

  5. Реакція відновного амінування

54. (М,С,Ф) Спадкова хвороба лейциноз характеризується затримкою фізичного розвитку, важкими психічними зрушеннями. Сеча хворих має специфічний запах кленового сиропу. Ця ознака є результатом нагромадження у крові і виведення з сечею:

  1. α - Кетокислот

  2. α – Амінокислот

  3. Кетонових тіл

  4. Фенілпірувату

  5. Гомогентизинової кислоти

55. (М,С,Ф) Для біосинтезу креатину – азотистої сполуки, яка у вигляді креатинфосфату має важливе значення в енергозабезпеченні м’язів, необхідні амінокислоти

  1. Гліцин, аргінін, метіонін

  2. Фенілаланін, тирозин, триптофан

  3. Валін, лейцин, ізолейцин

  4. Лізин, аргінін, гістидин

  5. Цистин, цистеїн, метіонін

Відповіді до ситуаційних задач

22. За добу з сечею пацієнта виділилося сечовини менше від норми (у нормі 20-35 г/добу). Це може бути наслідком порушення функції печінки, нирок, наслідком ацидозу.

23. У сечі хворого підвищений вміст сечовини може бути наслідком від’ємного азотистого балансу при нестачі білків у харчовій дієті, при патологіях, що супроводжуються інтенсивним розпадом білків.

24. Переведення концентрації креатиніну крові

мг% · 10 0, 678 · 10

--------------- = ---------------- = 0,06 ммоль/л або 0,06 ·10-3 моль креатиніну/л

М 113

Переведення концентрації сечовини крові

мг% · 10 90 · 10

--------------- = ---------------- = 15 ммоль/л або 0,015 моль сечовини /л.

М 60

Оскільки вміст сечовини становить 15 ммоль/л при нормі 3,3-6,6 ммоль/л, а креатиніну 0,06 ммоль/л при нормі 0,06-0,10 ммоль/л, отримані результати можуть свідчити про посилення в організмі синтезу сечовини внаслідок інтенсивного розпаду білків. Такі зміни метаболізму спостерігаються при важких інфекційних захворюваннях, опіках, некротичних процесах, гангренах тощо.

25. Нормалізація вмісту білків у плазмі крові спричинює зростання онкотичного тиску, що в свою чергу зумовлює виведення зайвої рідини з організму. Це пояснює тимчасову втрату ваги дітей, хворих на квашіоркор.

26. Поява у сечі фенілаланіну та його похідних свідчить про порушення окиснення фенілаланіну до тирозину внаслідок ензимопатії фенілаланін-4-монооксигенази. Дитину, що хворіє на фенілкетонурію потрібно перевести на дієту зі зниженим вмістом фенілаланіну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]