Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
knizhka-testi_2_biokhimiya.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Тести для ліцензійного іспиту крок – 1

56. (М,С,Ф) У чоловіка віком 45 років, який хворіє на подагру, в крові підвищена концентрація сечової кислоти. Для зниження вмісту сечової кислоти йому призначено алопуринол. Конкурентним інгібітором якого ензиму є алопуринол?

А. Ксантиноксидази

В. Аденозиндезамінази

С.Гіпоксантинфосфорибозилтрансферази

D. Гуаніндезамінази

E. Аденінфосфорибозилтрансферази

57. (М,С,Ф) Чоловік 65 років, який страждає на подагру, скаржиться на біль у ділянці нирок, біль у суглобах, які мають вигляд потовщених вузлів. У результаті біохімічних досліджень виявлений високий вміст уратів у сироватці крові. За умов ультразвукового обстеження виявлені ниркові камені. Наслідком порушення якого процесу є утворення ниркового каміння в даному випадку?

А. Розпаду пуринових нуклеотидів

В. Катаболізму амінокислот

С. Метаболізму цистеїну

D. Розпаду піримідинових нуклеотидів

E. Розпаду гема

58. (М,С,Ф) У дитини спостерігається затримка фізичного і психічного розвитку. Із сечею виділяється велика кількість оротової кислоти. Ця спадкова хвороба є наслідком порушення...

A. Синтезу піримідинових нуклеотидів

B. Розпаду піримідинових нуклеотидів

C. Синтезу пуринових нуклеотидів

D. Розпаду пуринових нуклеотидів

Е. Орнітинового циклу утворення сечовини

59. (М,С,Ф) Спадковий синдром Леша-Ніхана, що розвивається у хлопчиків, характеризується поєднанням симптомів подагри та нервово-психічних порушень. Хвороба є наслідком спадкового порушення...

A. Реутилізації гіпоксантину і гуаніну

B. Синтезу пуринових нуклеотидів із вільних азотових основ

C. Утворення нуклеозидтрифосфатів і нуклеозидмонофосфатів

D. Перетворення рибонуклеотидів у дезоксирибонуклеотиди

E. Розпаду пуринових нуклеотидів

60. (М,С,Ф) У сечі місячної дитини виявлено підвищений вміст оротової кислоти. Дитина погано набирає масу тіла. Які речовини потрібно використати для нормалізації метаболізму?

А. Уридин

B. Аденозин

C. Гуанозин

D.Тимідин

E. Гістидин

61. (М,С,Ф) Утворення тимідилових нуклеотидів, які використовуються для біосинтезу ДНК, відбувається з дУДФ, що спершу гідролізуються до дУМФ, а далі метилюються. Яка сполука слугує донором метильних груп?

A. Метилентетрагідрофолат

B. Холін

C. Лецитин

D. Метіонін

E. Карнітин

62. (М,С,Ф) У реакції перетворення рибози на дезоксирибозу під час утворення дезоксирибонуклеотидів, що використовуються для синтезу ДНК, бере участь низькомолекулярний білок тіоредоксин. Він містить дві SH-групи, що можуть переходити в окиснену форму. Який коензим використовується для відновлення тіоредоксину?

А. НАДФН

B. ПАЛФ

C. Коензим Q

D. НАДН

E. АМФ

63. (М,С,Ф) Чоловіка віком 60 років прооперували з приводу раку простати. Через 2 місяці йому призначили курс хіміотерапії. До комплексу лікарських препаратів входив 5-фтордезоксіуридин – інгібітор тимідилатсинтетази. Синтез насамперед якої речовини блокується під дією цього препарату?

А. ДНК

B. рРНК

C. тРНК

D. іРНК

E. Білка

64. (М,С,Ф) Для лікування урогенітальних інфекцій використовують хінолони – інгібітори ензима ДНК-гірази. Який процес порушується під дією хінолонів насамперед?

А. Реплікація

В. Ампліфікація генів

С. Зворотна транскрипція

D. Репарація

E. Рекомбінація генів

65. (М,С,Ф) РНК вірусу СНІДу, проникла всередину лейкоцита і за допомогою 6ензима ревертази спричинила синтез у клітині вірусної ДНК. В основі цього процесу лежить...

А. Зворотня транскрипція

B. Дерепресія оперону

C. Репресія оперону

D. Конваріантна реплікація

E. Зворотня трансляція

66. (М,С,Ф) Із нітратів, нітритів і нітрозамінів в організмі утворюється азотиста кислота, яка зумовлює окисне дезамінування азотистих основ нуклеотидів. Це може призвести до точкової мутації – заміни цитозину на...

А. Тимін

В. Урацил

С. Аденін

D. Гуанін

E. Інозин

67. (М,С,Ф) В організм людини потрапили іони ртуті. Це призвело до підвищення частоти транскрипції гена, потрібного для детоксикації важких металів. Ампліфікація гена якого білка лежить в основі цього процесу?

А. Металотіонеїну

B. Церулоплазміну

С. Інтерферону

D. Трансферину

E. Феритину

68. (М,С,Ф) У пацієнта діагностовано пігментну ксеродерму. Його шкіра надзвичайно чутлива до ушкоджувальної дії сонячного світла. Наслідком спадкового порушення синтезу якого УФ-специфічного ензиму є це захворювання?

A. Ендонуклеази

B. Екзонуклеази

C. Полімерази

D. Глікозидази

E. Лігази

69. (М,С,Ф) Онкологічному хворому було призначено протипухлинний препарат – метотрексат. Однак через деякий час клітини пухлини втратили чутливість до нього. Внаслідок ампліфікації якого гена це відбулося?

  1. Дигідрофолатредуктази

  2. Глутатіонредуктази

  3. Тіоредоксинредуктази

  4. Рибонуклеотидредуктази

  5. Метгемоглобінредуктази

70. (М,С,Ф) Застосування багатьох протипухлинних препаратів протягом тривалого часу спричиняє розвиток резистентності клітин-мішеней до їх дії. Який процес лежить в основі цього явища?

A. Ампліфікація генів

B. Рекомбінація генів

C. Модифікація генів

D. Експресія генів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]