Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
knizhka-testi_2_biokhimiya.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.08 Mб
Скачать

E. Мутація генів

71. (М,С) При захворюванні на дифтерію спостерігається інгібування трансляції в клітинах людини внаслідок втрати фактором елонгації еEF-2 здатності здійснювати транслокацію пептидного залишку з А- на П-сайт рибосом. Дія якого ензиму є причиною блокування еEF-2?

A. АДФ-рибозилтрансферази

B. еIF-2 – Протеїнкінази

C. Пептидилтрансферази

D. Пептидилтранслокази

E.Гіпоксантингуанінфосфорибозилтрансферази

72. (М,С) До основних клінічних проявів порфірій, захворювань, пов’язаних із порушенням синтезу гема, належить підвищена світлочутливість. Активація яких процесів лежить в основі розвитку фотодерматитів при порфіріях?

А. Пероксидної оксидації

В. Мікросомного окиснення

C. Мітохондріального окиснення

D. β-Окиснення жирних кислот

Е. Окиснення гему

73. (М,С)Початок і припинення мітозу клітин є контрольованими. Який процес є необхідним для припинення клітиною реакцій, що реалізують мітоз?

A. Сполучення убіквітину з комплексом циклін-сdc2-кіназа

B. Утворення комплексу циклін-сdc2-кіназа

C. Фосфорилювання сdc2-кінази, сполученої з цикліном

D. Зменшення концентрації цикліну

E. Зростання концентрації цикліну

74. (М,С,Ф) Нітрозаміни належать до дезамінуючих мутагенів. З якої азотистої основи в результаті їх дії утворюється урацил?

A. Цитозину

B. Аденіну

C. Гуаніну

D. Тиміну

E. Метилурацилу

75. (Ф) Після тривалої, виснажливої хвороби й операційного втручання у пацієнта спостерігається різка втрата маси тіла і затримка процесу одужання. Лікар призначив йому анаболічний препарат. Який біохімічний процес стимулюють такі препарати?

A. Протеосинтез

B. Глікогеноліз

C. Протеоліз

D. Ліполіз

E. Гліколіз

76. (Ф) Для лікування інфекційних бактеріальних захворювань використовують антибіотики (стрептоміцин, неоміцин, каноміцин). Який єтап синтезу білків мікробної клітини вони інгібують?

A. Трансляцію

B. Транскрипцію

C. Реплікацію

D. Процесинг

E. Сплайсинг

77. (Ф) Хвора віком 72 роки скаржиться на біль у суглобах ніг і кистей рук, обмеження рухових функцій. Суглоби припухлі, мають вигляд потовщених вузлів. У крові та сечі виявлено підвищений вміст сечової кислоти. Для якого захворювання характерні такі ознаки?

A. Подагра

B. Пелагра

C. Алкаптонурія

D. Тирозиноз

E. Цироз

78. (Ф) Біосинтез пуринового кільця азотистих основ відбувається внаслідок поступового нарощування атомів азоту і вуглецю на рибозо-5-фосфаті та утворення кілець. Рибозо-5-фосфат може утворюватися під час...

А. Пентозофосфатного циклу

B. Глікогенолізу

C. Орнітинового циклу

D. Циклу трикарбонових кислот

E. Глюконеогенезу

79. (М,С,Ф) За отруєння α-аманітином (отрута блідої поганки) блокується РНК-полімераза В(ІІ). Який процес гальмується при цьому?

A. Синтез мРНК

B. Синтез тРНК

C. Синтез рРНК

D. Процесінг мРНК

E. Синтез праймерів

80. (М,С,Ф) Для лікування онкологічних захворювань використовують метотрексат – структурний аналог фолієвої кислоти, який є конкурентним інгібітором дигідрофолатредуктази. Який етап синтезу нуклеїнових кислот гальмує цей препарат?

A. Синтез мононуклеотидів

B. Транскрипцію

C. Процесінг

D. Сплайсінг

E. Реплікацію

81. (М,С,Ф) Унаслідок інтоксикації в епітеліальній клітині слизової оболонки порожнини рота не синтезуються ензими, що забезпечують сплайсинг. Яка причина припинення біосинтезу білка в цьому випадку?

А. Не утворюється зріла і-РНК

В. Порушено транспорт амінокислот

С. Не утворюється р-РНК

D. Не активуються амінокислоти

Е. Не синтезується АТФ

82. (М,С,Ф) У клітинах людини під дією ультрафіолетового випромінювання відбулося пошкодження молекули ДНК. Реалізувалася система відновлення пошкодженої ділянки молекули ДНК по непошкодженому ланцюгу за допомогою специфічного ензиму. Як називається це явище?

А. Репарація

В. Реплікація

С. Дуплікація

D. Термі нація

Е. Ініціація

83. (М,С,Ф) За допомогою якого ферменту здійснюється шлях синтезу різних генів з матричних РНК та ДНК в генній інженерії (цей фермент каталізує процес, відкритий у деяких РНК-вмісних вірусів)?

А. Ревертази

В. Ензонуклеази

С. Ендонуклеази

D. ДНК-лігази

Е. Хелікази

84. (М,С,Ф) Хворому на сечокам’яну хворобу після обстеження призначили алопуринол – конкурентний інгібітор ксантиноксидази. Підставою для цього був хімічний аналіз ниркових каменів, які складалися переважно з:

A. Урату кальцію

B. Дигідрату оксалату кальцію

C. Сульфату кальцію

D. Моногідрату оксалату кальцію

E. Фосфату кальцію

85. (М,С,Ф) У хворого в крові підвищений вміст сечової кислоти, що клінічно проявляється больовим синдромом внаслідок відкладення уратів у суглобах. У результаті якого процесу утворюється ця кислота?

A. Розпад пуринових нуклеотидів

B. Розпад піримідинових нуклеотидів

C. Катаболізм гему

D. Реутилізація пуринових основ

E. Розщеплення білків

86. (М,С,Ф) У загальному вигляді генетичний апарат еукаріот є таким: екзон-інтрон-екзон. Така структурно-функціональна організація гена зумовлює особливості транскрипції. Якою буде про-і-РНК відповідно до згаданої схеми?

A. Екзон-інтрон-екзон

B. Екзон-екзон

C. Екзон-екзон-інтрон

D. Інтрон-екзон

E. Екзон-інтрон

87. (М,С,Ф) Встановлено, що деякі сполуки, наприклад, токсини грибів та деякі антибіотики, можуть пригнічувати активність РНК-полімерази. Порушення якого процесу процесу відбувається в клітині у випадку пригнічування даного ферменту?

  1. Транскрипція

  2. Репарація

  3. Трансляція

  4. Процесінг

  5. Реплікація

88. (М,С,Ф) Було доведено, що молекула незрілої і-РНК (про-і-РНК) містить більше триплетів, ніж знайдено виявлено амінокислот у синтезованому білку. Це пояснюється тим, що трансляції у нормі передує:

  1. Процесінг

  2. Репарація

  3. Мутація

  4. Реплікація

  5. Ініціація

89. (М,С,Ф) Встановлено ураження вірусом ВІЛ Т-лімфоцитів. При цьому фермент вірусу зворотня транскриптаза (РНК-залежна ДНК-полімераза) каталізує синтез:

  1. ДНК на матриці вірусної і-РНК

  2. і-РНК на матриці вірусного білка

  3. ДНК на вірусній р-РНК

  4. Вірусна ДНК на матриці ДНК

  5. Вірусна і-РНК на матриці ДНК

90. (М,С,Ф) У хворого виявлено зниження вмісту іоеів магнію, які потрібні для прикріплення рибосом до гранулярної ендоплазматичної сітки. Відомо, що це призводить до порушення біосинтезу білка. Який саме етап біосинтезу білка буде порушено?

  1. Трансляція

  2. Термінація

  3. Транскрипція

  4. Реплікація

  5. Активація амінокислот.

91. (М,С,Ф) Хворий 46-ти років звернувся до лікаря зі скаргою на біль в суглобах, який посилюється напередодні зміни погоди. У крові виявлено підвищення концентрації сечової кислоти. Посилений розпад якої речовини є найвірогіднішою причиною захворювання?

  1. АМФ

  2. УМФ

  3. ЦМФ

  4. УТФ

  5. ТМФ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]