Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_vkazivky_kursovi_4_kurs.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
468.48 Кб
Скачать

2. Вибір теми і виконання курсової роботи

Тема курсової роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і практичне значення, відповідати сучасним тенденціям розвитку економічної системи держави. Шляхом аналізу та порівняння з відомим розв’язанням проблеми обґрунтовують актуальність та доцільність написання курсової роботи для розкриття механізму діяльності банків та підприємств і їх розвитку. Примірна тематика курсових робіт наведена в додатку А.

Вибір теми курсової роботи студент здійснює згідно із графіком, який встановлюється кафедрою. В ньому регламентуються строки вибору теми, погодження плану роботи, подання її на кафедру і терміни захисту.

Студент самостійно вибирає тему курсової роботи і складає список використаних джерел, необхідної для її виконання. При цьому він користується списком літератури, вказаним в навчальній і робочій програмах відповідного курсу. Опрацювання літератури необхідно починати з найновіших публікацій, в яких висвітлюються останні досягнення і зміни в теорії і практиці грошового обігу, фінансово-кредитній, банківській сферах тощо. Враховуючи динамічність розвитку економічних процесів сьогодення, особливу увагу треба звертати на діючу законодавчу і нормативну базу. Варто залучати також поточні матеріали, опубліковані в періодичних виданнях. На стадіях підбору літератури студент використовує алфавітні та систематизовані каталоги, новітні надходження літератури.

Після закінчення строку, встановленого для вибору тем, кафедра призначає наукових керівників з числа викладачів кафедри.

Робота над темою починається з погодження плану з науковим керівником. На основі вивчення нормативних і літературних джерел студент самостійно складає проект плану курсової роботи і разом із списком опрацьованих літературних джерел подає його науковому керівнику для погодження.

Для складання проекту плану доцільно, перш за все, уважно проглянути відповідні розділи програм з фахових дисциплін. Це дасть можливість студенту швидше визначити вузлові питання теми. Потім, розпочавши перегляд монографій, книг і брошур з цих питань, студент повинен остаточно визначитись з напрямками наукового дослідження, тобто скласти проект плану.

План роботи повинен складатися з декількох основних питань, які надалі конкретизуються. План містить декілька питань включаючи вступ і висновки. План курсової роботи містить розрахункову частину, яка виділяється у плані окремим питанням.

План курсової роботи не повинен бути перевантаженим питаннями (не більше 3-4 питань). Взірці планів курсових робіт наведені в додатку Б.

Науковий керівник разом із студентом детально переглядає проект плану і список наведених джерел, вносить, при необхідності, відповідні зміни і доповнення.

Після погодження плану студент приступає до роботи над темою. Вона складається з таких етапів:

I – поглиблене вивчення літературних джерел і теоретичне висвітлення питань у формі виписок;

II – складання переліку необхідного інформаційного забезпечення, погодження з науковим керівником його обсягів, методів збору, економічної обробки і оформлення матеріалів наукового аналізу;

III – збір і економічна обробка матеріалів інформаційного забезпечення на конкретному об’єкті;

IV – оформлення курсової роботи і подання її на кафедру для рецензування.

Перший і другий етапи роботи студент повинен виконати до проходження виробничої практики.

На першому етапі студент вивчає літературні джерела, робить виписки, необхідні для теоретичного обґрунтування питань, акцентує свою увагу на методах наукового аналізу проблемних питань теми. Виписки доцільно робити в розрізі питань у формі вільного викладу тексту, а не копіювання тексту авторів.

На другому етапі студент, після детального опрацювання літературних джерел, формує перелік інформаційного забезпечення теми, визначає методи збору і обробки економічної інформації, складає макети групових і комбінованих таблиць, форми розрахунків, необхідних показників тощо. Обсяг інформації, методи її обробки і порядок оформлення матеріалів обстеження студент погоджує з науковим керівником.

Третій і четвертий етапи роботи студент виконує безпосередньо у період проходження виробничої практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]