Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет 2010 Яровицын М.М.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Класифікація складу працівників сільськогосподарського підприємства

Категорії працівників

Якісний склад працівників

Види виконуваних робіт

І

Спеціалісти, тваринники, механізатори, водії

Постійні види діяльності

ІІ

Сезонні працівники із зайнятістю до 6 місяців

Польові роботи

ІІІ

Тимчасові працівники із зайнятістю до 2 місяців

Польові роботи

ІV

Працюючі на погодинній системі оплати праці

Згідно трудового договору

Зокрема, при застосуванні погодинної оплати праці, на якій працюють жінки з малолітніми дітьми, молодь, що навчається, інваліди та пенсіонери, виплати робляться лише за виконання нормованих завдань, а мінімальний розмір годинної тарифної ставки такий же, як при відпрацюванні місячної норми часу при мінімальній заробітній платі. Класифікація складу трудових ресурсів в сільськогосподарських підприємствах створює умови для впровадження досконаліших систем стимулювання праці.

Зайнятість в особистому селянському го­сподарстві фактично дає змогу виживати певній частині сільського населення, але не забезпечує належної ефективності виробництва, запровадження сучасних технологій, не вимагає високої кваліфікації робочої сили. Необхідно зміцнювати існуючі особисті селянські господарства і формувати оптимальне середовище для поступової трансформації їх у більш ефективні агроформування (фермерські, кооперативні тощо). Поряд з цим на формування сільського ринку праці суттєво впливає сезонність і проблема зайнятості особливо загострюється в періоди міжсезонного виробництва.

Одним з факторів покращення використання трудових ресурсів у сільському господарстві є розвиток агропромислової форми виробництва шляхом формування кооперативного ведення господарства. Дослідженнями науковців встановлено, що в сільськогосподарських підприємствах, де діяльність здійснюється за схемою: виробництво – переробка – зберігання – торгівля – послуги – підсобні промисли, навіть за умов неврегульованості цінових паритетів для сільськогосподарського виробника, вона є прибутковою.

Інтегроване агропромислове виробництво сприяє комплексному багатопрофільному розвитку села, створенню нових робочих місць і підвищенню рівня життя сільського населення.

Підприємство може ефективно працювати за умови, коли воно має необхідний професійний і кваліфікаційний склад працівників, доцільну кадрову структуру. Відповідно до цього класифікатора усі працівники в господарстві за характером виконуваної роботи розподіляються на такі категорії: робітники, керівники, спеціалісти і службовці.

До робітників відносять тих працівників, які безпосередньо зайняті в процесі створення матеріальних благ, а також здійснюють ремонт, переміщення вантажів, транспортування пасажирів.

До керівників відносять працівників, які займають посади керівників підприємств і їх підрозділів.

 

2007

2008

2009

Відхилення, %

Числ.прац-чол

Структура, %

Числ. прац., чол

Структура, %

Числ. прац., чол

Структура, %

Зайняті в с-г виробництві

156

100

150

100

145

100

-3

У т.ч.працівники рослинництва

89

57

80

53

73

51

-9

тваринництва

67

43

70

47

72

49

3

Таблиця 2.8

Особливість і ефективність використання трудових ресурсів

Після проведення аналізу складу, структури і динаміки трудових ресурсів ВАТ «Племзавод імені Літвінова» бачимо, що у 2009 році, порівняно з 2008 роком, загальна чисельність працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві, майже не змінилася, зменшилася лише на 5 працівникыв. Кількість працівників зайнятих в галузі тваринництва збільшилася на 2 чоловіка, що становить 3%, а в рослинництві -зменшилася на 7 чоловік ( менше на 9%). З таблиці 2.8 видно що трудові ресурси ВАТ «Племзавод імені Літвінова» за останні три роки по троху зменшуються, а це є негативна тенденція.

Для повнішого аналізу трудових ресурсів необхідно проаналізувати ефективність використання трудових ресурсів ( Табл. 2.9).

Таблиця 2.9