Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нрп.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
364.17 Кб
Скачать

Землі надані у постійне користування нпп “Яворівський“:

  • заповідна зона - 661,6 га

  • зона регульованої рекреації - 1254,1 га

  • зона стаціонарної рекреації - 30,2 га

  • господарська зона - 969,1 га

Землі надані без вилучення у користувачів

  • господарська зона - 4193 га.

В адміністративному відношенні національний природний парк знаходиться у південно – східній частині Яворівського району Львівської області і тільки незначна частина у межах Жовківського району. У природному відношенні Яворівський національний природний парк знаходиться у межах височини Розточчя.

Яворівський парк простягається із заходу на схід на 12-13 км., а з півночі на південь від 2,5 до 12 км.

На даний час межують і розташовані поблизу території парку наступні населенні пункти:

  • на заході, с. Верещиця, смт. Шкло, м. Новояворівськ;

  • на півдні і південному сході с. Лелехівка;

  • на сході с. Паморня;

  • на півночі с. Корунька та Крехів.

Національний природний парк "Яворівський " межує із державним заповідником "Розточчя".

НПП“ Яворівський“ підпорядкований Міністерству охорони навколишнього природного середовища України. Організаційна структура включає 8 підрозділів: адміністрацію, відділ бухобліку та економіки, відділ охорони та збереження природних екосистем, науковий відділ, відділ рекреації та екологічної освіти, відділ рекреаційного облаштування та господарського забезпечення, два природоохоронних науково-дослідних відділення. Всього в парку по штату налічується 64 працівники.

1.2. Призначення і функції парку

В своїй діяльності національний природний парк “Яворівський“ керується Законом України “Про природно-заповідний фонд“, згідно якого він є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення, створена з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об'єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

На національний природний парк “Яворівський“ покладається виконання таких основних завдань:

• збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів;

• створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об'єктів;

• проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та ефективного використання природних ресурсів;

• проведення екологічної освітньо-виховної роботи .

Національний ПП володіє значним рекреаційним потенціалом для розвитку еколого-пізнавального, культурологічного, сакрального туризму, а також спортивного (кінного, велосипедного та лижного) туризму, а на прилеглих територіях – кваліфікованого туризму ( мисливство, рибальство). У парку вже функціонує чотири автобусно-пішохідних маршрути, 7 еколого-пізнавальних стежок, обладнано 4 стаціонарні зони для відпочинку. В навколишніх населених пунктах існують сприятливі умови для розвитку агротуризму. Прикордонно-приміське положення посилює цінність рекреаційних ресурсів. Вже протягом 100 років Розточчя є головним регіоном відпочинку для жителів Львова і околиць. Парк знаходиться поблизу кордону з Польщею, тому відіграватиме значну роль для міжнародного туризму.

Природно-заповідні установи є центром організації екологічної освіти та виховання, цілеспрямованого впливу на світогляд, поведінку і діяльність населення з метою формування екологічної свідомості та залучення людей до збереження природної спадщини.

У НПП “Яворівський“ склалася система еколого-пропагандистських заходів, яка спрямована на подачу екологічної інформації та екологічно важливих знань, що ведуть до формування екологічної свідомості та екологічної свідомості та екологічного мислення.

Природоохоронна діяльність на базі НПП “Яворівський“ включає:

  • екологічне виховання, навчання відвідувачів;

  • популяризація науково-практичних розробок;

  • пояснення значення наукового парку, підняття його престижу на місцевому рівні;

  • розповсюдження та продаж буклетів, путівників, проведення платних екскурсій з метою збільшення доходів парку;

  • боротьба з браконьєрством;

  • профілактика порушень заповідного режиму.

Національний парк є установою, яка повинна вести природоохоронну пропаганду, екологічне виховання, відродження народних традицій, тобто бути центром організації даної діяльності у регіоні. Інформування населення відбувається з допомогою візуального словесного і методів:

  • словесний метод – включає бесіди, екоуроки, розповіді, виступи по радіо, конференції, лекції, масові акції, конкурси, вікторини;

  • візуальний метод – включає виготовлення буклетів та встановлення аншлагів, вказівників, інформаційних стендів, публікації статей і заміток.

Метою еколого-освітньої діяльності НПП “Яворівський“ є формування у місцевого населення позитивного ставлення до НПП, розуміння населенням його проблем, формування природоохоронного світогляду підростаючого покоління.

Розроблена система еколого-пропагандистських заходів розрахована на широку аудиторію: учнів шкіл з міст та сіл регіону, відпочиваючих санаторію “Шкло”, рекреантів та місцеве населення.

Робота організована та ведеться у таких напрямках:

  • створення екологічних стежок та маршрутів на території НПП “Яворівський“ та облаштування їх оглядовими майданчиками, маркуванням, інформаційними щитами;

  • облаштування в’їздів до НПП “Яворівський“ інформаційними стендами та аншлагами;

  • організація та проведення екологічних екскурсій маршрутами НПП “Яворівський”;

  • проведення тематичних лекцій та екологічних уроків у школах району на екологічну тематику та з питань функціонування національного природного парку “Яворівський“;

  • підтримка екологічної діяльності шкільних гуртків у школах району;

- підготовка тематичних виступів в обласній і місцевій пресі, по радіо і телебаченню;

  • залучення шкільної молоді та дорослих різних соціальних категорій до екологічних кампаній, таких як "Марш парків";

  • формування фото-, відеобібліотеки.

Спільно з вчителями та учнями шкіл району проводяться різноманітні конкурси, екологічні уроки в рамках тижня географії та біології і протягом навчального року, тематичні вечори. Систематично застосовуються також і нестандартні форми поширення, узагальнення та закріплення екологічних знань: вікторини на різноманітну тематику, інтелектуальні головоломки.

Природа Розточчя - це багатий ресурс для пошуку, польова лабораторія як для базових, так і для прикладних наукових досліджень. Це еталон для моніторингу. Тому на базі Яворівського НПП проходять навчальні практики та беруть дані для написання курсових робіт студенти географічного факультету ЛНУ імені І.Франка, ДЛТУ, екологічного політехнікуму ЛНАУ, Західно-Українського колегіуму. Крім того, укладено кілька угод на проведення досліджень з науковцями львівських вузів.

Щоб звести до мінімуму втручання відвідувачів у природні процеси, створюють мережу еколого- та науково-пізнавальних стежок. Вони з'єднують найцікавіші в науковому, природоохоронному та естетичному аспектах об'єкти природи, характеризуються інформативністю та оригінальне подають необхідний для кожного відвідувача стежки мінімум знань про природу.