Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нрп.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
364.17 Кб
Скачать

1.5 Структура парку (відділи) Відділ науки та екологічної освіти

Головним завданням відділу є робота над "Літописом природи" у якому подаються основні дані про календар природи, фізико-географічні умови, рослинний і тваринний світ, режими їх охорони, антропогенний вплив на природно-заповідну територію, а також, проведення актуальних природничих досліджень із залученням фахівців інших наукових установ. Крім того, в організації звітності ПЗУ є заключні звіти за темами, щорічна інформація про підсумки науково-дослідної діяльності ПЗУ, а також щорічні індивідуальні та щоквартальні звіти наукових співробітників про виконання робочого плану.

Яворівський НПП є центром організації екологічної освіти та виховання, цілеспрямованого впливу на світогляд, поведінку і діяльність населення, учнівської та студентської молоді з метою формування екологічної свідомості та залучення людей до збереження природної спадщини.

Працівники відділу працюють в наступних напрямках:

> займаються природоохоронною пропагандою, підготовкою тематичних виступів в засобах масової інформації;

> виконують плани науково-дослідних бюджетних робіт;

> виконують роботи за госптемами та складають угоди про науково-творче співробітництво;

> видають монографії, збірники, наукові статті;

> розробляють природоохоронні рекомендації;

> формують наукові фонди;

> беруть участь у проведенні екологічних експертиз;

> здійснюють заходи щодо відновлення порушених екотопів, біоценозів, популяцій диких тварин і рослин;

> організовують природоохоронні акції;

> співпрацюють з громадськими та міжнародними еколого-освітніми організаціями;

> організовують проведення навчальних практик для студентів та учнів, написання курсових і дипломних робіт.

Відділ рекреації та туризму

Організовує роботу з питань якісного та ефективного рекреаційного облаштування місця масового відпочинку, зміцнення та вдосконалення рекреаційної інфраструктури, збереження охорони та їх раціонального використання. Веде облік відвідувачів рекреаційної території. Розробляє інструкції, правила поведінки відвідувачів. Організовуєроботу із залучення рекреантів. Розробляє впорядкування нових екскурсійних шляхів, готує тексти екскурсій. 

Відділ державної охорони природно-заповідного фонду

Здійснює загальне керівництво, організацію і проведення всіх технічних та виробничо-господарських заходів щодо використання, відтворення, охорони і захисту природних комплексів. Організовує і контролює виконання природоохоронних заходів, відпуску лісу на пні, забезпечення протипожежної профілактики.

Науково-дослідний розсадник

Організовує виробничо-господарську діяльність розсадника, розробляє перспективні і поточні плани виробничо-господарської діяльності розсадника. Організовує виконання робіт з догляду за саджанцями, вирощування саджанців та їх реалізація. Забезпечує відповідність продукції розсадника вимогам чинних стандартів. Організовує навчання та тренінгу коників-польських для участі в рекреаційно-туристичних атракціях. Здійснює організаційне забезпечення годівлі коней, інших тварин.

Природоохоронні науково-дослідні відділення Янівське та Млинківське

Здійснює керівництво науково-дослідною та господарською діяльністю відділення. Здійснює державний контроль за дотриманням режиму території, використанням, відтворенням, охороною і захистом природних екосистем у зоні розміщення відділення. Контролює за правильністю природокористування на землях, закріплених за іншими користувачами.

Відділ господарського забезпечення та рекреаційного облаштування

У своїй діяльності відділ керується законами України, указами Президента України, рішеннями та постановами КМУ, Міністерства екології та природних ресурсів України, а також положенням про Яворівський НПП.

Основні напрями роботи відділу:

> забезпечити господарське обслуговування будівель та приміщень ЯНПП;

> виготовлення ландшафтно-паркового устаткування;

> впорядкування території, встановлення огорож, оглядових майданчиків, інформаційних щитів, державних знаків тощо;

> облаштування малими архітектурними формами та знаками екскурсійні стежки та маршрути;

> забезпечення режиму охорони території, майна, будівель;

> контроль за правильним використанням автотранспорту.

1.3. Фізико-географічні і кліматичні умови регіону

Клімат, рельєф, геологічні та гідрологічні умови впливають на рослинний і тваринний світ, умови та засоби його збереження. Тому фізико-географічні і кліматичні умови регіону та на території Яворівського національного природного парку є одним із головних факторів як в природоохоронному так і в рекреаційно-туристичному напрямках.

Національний природний парк “Яворівський“ знаходиться на території Українського Розточчя. За фізико-географічним районуванням – це Розтоцький район Розтоцько-Опільської горбогірної області Західно-Української провінції Лісостепової зони. Українське Розточчя – це вузьке (до 15-40 км) горбогірне пасмо довжиною 75 км, що простягається від Львова на південному сході до кордону з Польщею на північному заході. На північному сході різко піднімається над Малим Поліссям. Розточчя є межовою областю Східно-Європейської платформи та Передкарпатського крайового прогину.