Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Islam.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
66.35 Кб
Скачать

4. Іслам і мистецтво

Уся середньовічна арабська культура, повсякденний побут і життя людей, норми моралі у суспільстві розвивалися під впливом Ісламської релігії. Виникнувши умовах фольклорній культури арабських племен, іслам насамперед прагнув сформулювати основні соціальні принципи, навколо яких можна було б об'єднати всіх мусульман. Тому ранній іслам обмаль приділяв уваги проблемам культури й мистецтв. Найбільший розквіт арабської культури припав на 8–11 ст.

У структурі мусульманської віри абсолютно були відсутні будь-які елементи, схожі на людині про красу «тлінного» світу, про щодо його власної до краси і досконало. Загальна світоглядна концепції ісламу – боротьба проти зображення світу і оздоровлення людини. Тому, слову в ісламі надавалося велике значення, ніж живопису та скульптурі. У офіційної поезії вплив ісламу було явним і наочним, в ліричної – як світовідчуття, котрій була властива ідея релігійного приречення. У середньовічної арабській культурі поезія та прозу між собою тісно переплетені: вірші найприроднішим чином включалися й у любовні розповіді, й у медичні трактати, й у героїчні історії, й у філософські й історичні твори, і навіть у офіційні послання середньовічних правителів. І ось усе арабська література об'єднана мусульманської вірою і Кораном: цитати обороти звідти зустрічалися повсюдно. Найважливішим принципом функціонування мистецтва слова в ісламі стала арабська каліграфія, скрепившая все елементи мусульманської культури. Саме каліграфічне лист набуло важливе естетичне і емоційне значення. Лист порівнювався з об'єктами вроди й емоційної привабливості, такі як коштовності, квіти, сади і тканини.

Треба сказати, що середньовічна арабська архітектура розвивалася з урахуванням переробки арабами, передусім, грецьких, римських і іранських художніх традицій. Найвідоміші пам'ятники архітектури на той час мечетьАмра вФустате і соборна мечеть в Куфі, створені о 7-й в. тоді само було побудований знаменитий храм «купол скелі» в Дамаску, отделанний мозаїкою і різнобарвним мармуром. З 7–8 ст. мечеті мали прямокутний двір, оточений галереями, многоколонний молитовний зал. З 10 століття будинку починають прикрашати витонченими рослинними і геометричними орнаментами, у яких було включено стилізовані написи – арабська в'язь. Такий орнамент, європейці його ще називали арабеску, побудували за принципом нескінченного розвитку та ритмічного повторення візерунка. З 12 в. почав розвиватися мистецтво мініатюр, зокрема книжкової. А образотворче мистецтво пішов уковровость, його характерними рисами стали барвистість іузорчатость. Поєднання яскравих барв, однак було завжди суворогеометрично і підпорядковане мусульманської символіці.

Музика, особливо інструментальна, було прийнято ісламом як мистецтво, цілком відповідна кількість його релігійно-філософської концепції.

5. Вплив ісламської цивілізації

Загальне вплив ісламу на політику, соціальну структуру, право, етику, мистецтво, літературу було таким великим, що дозволяє говорити про ісламі непросто як одному з елементів Східної цивілізації, бо як її який визначає чинник.

Ніщо, крім релігії, не пов'язує такі різні як не глянь народи, як, наприклад, курди і індонезійці, марокканці і афганці. Весь спосіб життя мусульман грунтується на релігії настільки, які самі терміни «іслам» і «ісламська цивілізація» можуть звучати майже синоніми. Належність до мусульманського співтовариству породжує особливу солідарність, що спирається як на єдине віросповідання, а й у що з самих устоїв ісламу світовідчуття, ставлення, як до окремим людям, і до суспільства загалом, до ідей, речам та природі. Саме ця, а чи не як така релігія, дозволяє говорити про існування ісламської цивілізації.

Більшість європейців не може в належним чином оцінити усю важливість вкладу, отриманого ними від ісламської цивілізації. Історія вочевидь встановила, що грецька наука і філософія сягнули європейців через мусульманських посередників. Інакше висловлюючись, духовну спадщину еллінів сприйняли Європою лише по тому, як він дуже серйозно вивчили і засвоїли на Близькому Сході; якби ісламських вчених і філософів, європейці ще довго перебували у повне незнання цієї спадщини, і може бути, так ніколи, і познайомилися із нею.

>Обширное вплив ісламської цивілізації виразно відчувалося у всіх галузях життя, у науці, мистецтво, філософії тощо. Візьмемо проблему наук – як природних, і математичних. Можна упевнено сказати, що з природних галузей знання був у обсязі запозичені Європою в ісламської цивілізації. Хімія, наприклад, досі зберегла своє арабське найменування. Або астрономія. Відповідні їй технічні терміни переважають у всіх мовами по більшу частину засвідчують їх арабському походження; назви більшості небесних тіл теж звучать арабською у вустах астрологів усього світу. Так само легко можна довести, більшість географічних знань, що стосуються Азії чи Африки, довгий час видобувало виключно арабськими мандрівниками, відвідували ті краї.

Перейшовши від наук до мистецтв, зауважимо, що з ідей, породжених мусульманськими письменниками й поетами, розвивалися свого часу й у європейської літературі, причому дехто з західних авторів не гребували простим наслідуванням. Сліди ісламського впливу можна простежити й у архітектурі,

причому особливо чітко вони виявляється у Середньовіччі; так стрілчастий, чи готичний звід, дав назва цілому архітектурному стилю, безсумнівно, бере початок з арабської архітектури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]