Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прокурнагляд.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

20.Повноваження Генерального прокурора України;

Генеральний прокурор України:

1) спрямовує роботу органiв прокуратури i здiйснює контроль за їх дiяльнiстю;

2) призначає першого заступника, заступникiв Генерального прокурора України, керiвникiв структурних пiдроздiлiв, головного бухгалтера, iнших працiвникiв Генеральної прокуратури України;

3) затверджує структуру i штатну чисельнiсть пiдпорядкованих органiв прокуратури, розподiляє кошти на їх утримання;

4) призначає за погодженням з Верховною Радою Республiки Крим прокурора Республiки Крим;

5) призначає заступникiв прокурора Республiки Крим, прокурорiв областей, мiст Києва i Севастополя, їх заступникiв, мiських, районних, мiжрайонних, а також прирiвняних до них iнших прокурорiв;

6) вiдповiдно до законодавства визначає порядок прийняття, перемiщення та звiльнення прокурорiв, слiдчих прокуратури та iнших спецiалiстiв за винятком осiб, призначення яких передбачено цим Законом;

7) вiдповiдно до законiв України видає обов'язковi для всiх органiв прокуратури накази, розпорядження, затверджує положення та iнструкцiї;

8) присвоює класнi чини згiдно з Положенням про класнi чини працiвникiв прокуратури. Вносить подання Президенту України про присвоєння класних чинiв державного радника юстицiї 1, 2 i 3 класiв.

Вказiвки Генерального прокурора України з питань розслiдування є обов'язкiвими для виконання всiма органами дiзнання i попереднього слiдства.

Накази та iншi акти Генерального прокурора України нормативного характера в разi невiдповiдностi їх Конституцiї або iншим законам України можуть бути скасованi як Верховною Радою України або вiдповiдним судом у порядку, передбаченому законом, так i самим Генеральним прокурором України.

21.Мета і завдання організації роботи та діяльності прокуратури;

Міські, районні прокуратури займають особливе місце в системі органів прокуратури України. Це основна ланка прокурорської системи, яка налічує майже 70 % усіх працівників органів прокуратури України.

Організація роботи в органах прокуратури України, у тому числі в міських (районних) прокуратурах, завжди була в центрі уваги Генерального прокурора України, про що свідчать накази, які регламентують діяльність прокуратури на всіх напрямках при виконанні покладених на них функцій.

Повноваження прокурорів, організація, принципи, функції та порядок діяльності чітко визначено Конституцією України, Законом України "Про прокуратуру", іншими законодавчими актами.

Органи прокуратури у встановленому порядку, у межах своєї компетенції також вирішують питання, що випливають із загальновизнаних норм міжнародного права й укладених Україною міждержавних договорів.

Прокуратура України становить єдину централізовану систему, яка відповідно до наведених правових актів виконує такі функції:

1) нагляд за додержанням і застосуванням законів усіма органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами;

2) підтримання державного обвинувачення в суді;

3) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, передбачених законом;

4) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

5) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

6) координація діяльності щодо боротьби зі злочинністю органів внутрішніх справ, служби безпеки, податкової міліції, митної служби та інших правоохоронних органів;

7) розслідування кримінальних справ про злочини, які визначені Кримінально-процесуальним кодексом;

8) ужиття заходів, спрямованих на попередження злочинності та правопорушень, участь у розробленні органами державної влади заходів запобігання злочинам та іншим правопорушенням;

9) участь у роботі щодо вдосконалення законодавства;

10) роз'яснення законодавства та висвітлення діяльності органів прокуратури в засобах масової інформації;

11) здійснення повноважень у галузі міжнародного співробітництва та правової допомоги.

Реалізація перелічених функцій має забезпечити виконання основного завдання органів прокуратури - ствердження верховенства закону, зміцнення правопорядку та захисту від неправомірних посягань: 1) закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень; 2) гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина; 3) основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих рад, органів самоорганізації населення (ст. 4 Закону України "Про прокуратуру").

Форми й методи реалізації повноважень прокурорів міст, районів з виконання функцій прокуратури в межах встановленого Конституцією України та законами України порядку регламентуються також наказами та розпорядженнями Генерального прокурора України, прокурорів обласного рівня, рішеннями колегій і оперативних нарад, інструкцією з діловодства в органах прокуратури України.

Характерною особливістю відомчих нормативних актів є їх спрямування на створення оптимального організаційного порядку діяльності, який би забезпечував повноту і своєчасність використання прокурорами наданих їм повноважень, оперативне та реальне усунення порушень закону, зміцнення правопорядку, поновлення порушених конституційних прав і свобод громадян, притягнення винних до встановленої законом відповідальності.

Для забезпечення успішного виконання завдань, що вирішує прокуратура, законодавством Гарантується її незалежність у здійсненні повноважень. Органам державної влади й органам місцевого самоврядування, посадовим особам забороняється втручатися в діяльність прокуратури з нагляду за додержанням законів або розслідування злочинів.

Працівники прокуратури не можуть належати до будь-яких політичних партій чи рухів. На прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не визначених Конституцією та Законом України "Про прокуратуру". Вимоги, що відповідають чинному законодавству, є обов'язковими для всіх підприємств, установ, організацій, посадових осіб та громадян і виконуються невідкладно або в передбачені законом чи визначені прокурором строки. Рішення прокурора міста (району) може бути оскаржене вищому прокурору або в суд.

Успішне виконання завдань, які визначені ст. 4 Закону України "Про прокуратуру", можливе за умови правильної організації роботи в прокуратурі міста, району.