Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прокурнагляд.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

5.Правові основи функціонування прокуратури в Україні;

Ст. З Закону "Про прокуратуру" встановлює, що правові основи організації і діяльності прокуратури визначаються Конституцією України, цим законом, іншими вітчизняними законодавчими актами та нормами, що випливають із визнаних Україною міжнародних та міждержавних договорів. Статті 121 - 123 розділу 7 Конституції України визначають загальні питання організації прокурорської системи, її функції, порядок призначення і звільнення та строк повноважень Генерального прокурора, і встановлюють, що прокуратура - це єдина централізована система.

Безпосереднім і основним джерелом права про прокурорський нагляд є Закон "Про прокуратуру", який прийнятий Верховною Радою України 5 листопада 1991 р. і діє донині з чисельними змінами і доповненнями, останніми з яких є зміни від 12 липня 2001 року, обумовлені припиненням дії деяких перехідних положень Конституції.

Правову основу організації і діяльності прокуратури України доповнюють постанови Верховної Ради України, укази Президента і постанови Кабінету Міністрів України. Цими підзаконними актами також регулюються різноманітні питання прокурорської діяльності. Так Указом Президента від 12.02.2000 р. "Про вдосконалення коор­динації діяльності правоохоронних органів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю" визначається комплекс повноважень прокурорів у ході реалізації ними цієї (координаційної) функції та її зміст. Положення "Про класні чини працівників органів прокуратури України", затверджене постановою Верховної Ради України від 6.11.1991 р., встановлює порядок присвоєння класних чинів прокурорським працівникам і т.д.

Не менш важливе значення для впорядкування й удосконалення організації й діяльності прокурорських органів мають нормативні акти Генеральної прокуратури України. У відповідності із Законом "Про прокуратуру" (ч. 1 п.7 ст.15) Генеральний прокурор відповідно до законів України видає обов'язкові для всіх органів прокуратури накази, розпорядження, затверджує положення та інструкції. Ці нормативні акти Генерального прокурора конкретизують положення законів, визна­чають пріоритетні завдання і напрями у роботі органів прокуратури, розмежовують компетенцію територіальних і спеціалізованих прокуратур, визначають порядок (методику) прокурорських перевірок та регулюють безліч інших питань прокурорської діяльності.

6.Структура, значення і основні положення Закону України «Про прокуратуру»;

Закон України «Про прокуратуру» визначає завдання про курорського нагляду та іншої діяльності прокуратури, її ос новні функції, принципи її організації, діяльності, повноваження прокурорів. У Законі знайшли чітке відображення система, структура та організація діяльності органів прокуратури, в тому числі порядок призначення прокурорів і слідчих прокуратури, заохочення та притягнення до відповідальності її працівників. Належна увага в ньому приділена вимогам, що пред'являються до осіб, які призначаються на посади прокурорів і слідчих.

Послідовну структуру Закону про прокуратуру складають відповідні розділи: І — Загальні положення (ст. 1—12); II — Система, структура та організація діяльності органів прокуратури (ст. 13—18); III — Прокурорський нагляд: глава І — Загальний нагляд (ст. 19—28); глава 2—Нагляд за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу із злочинністю (ст. 2Э—33); глава 3 — Участь прокурора у розгляді справ у судах (ст. 34—43); глава 4 — Нагляд за додержанням законів в місцях застосування заходів примусового впливу (ст. 44—45); IV—Кадри органів прокуратури (ст'. 46—50); V —Інші питання організації та діяльності органів прокуратури (ст. 51—56).