Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар. заняття (религ).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Додаткова література

Бабинов Ю.А. Государственно-церковные отношения в Украине: практика и особенности правового регулирования /Ю.А.Бабинов // Вісник СевДТУ. Вип.94: Філософія: зб.наук.пр. – Севастополь: Вид-во СевНТУ, 2009. – С.125-129.

Золотухин А. Церковь и государство // Бухгалтерия – 2007- №11(12мар). - С.61-63

Карпунова Н.Г. Правовое поле свободы совести /Н.Г.Карпунова //Вісник ЛДУВС ім. Е.О.Дідоренка. Спец.випуск № 7. – 2011. – С.125-135.

Лаврик Г.В. Відокремлення церкви від держави як конституційно правовий принцип свободи // Науковий вісник Київського національного університету ВС. 2006 - №6 – С.150-159. Львова О.Л. Взаємозв’язок права та релігії як чинник удосконалення механізму реалізації прав людини // Часопис Київ. Університету права. – 2006. - №1 – С.15-20.

Інформаційні ресурси

zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi? nreg=978-12

ua.textreferat.comх/referati- 5146

infoporn.org.ua/...scho_znachyt_svoboda_sovst_v_ ukrayin_

Основні поняття з курсу «релігієзнавство»

Тема №1

Релігія як суспільне явище. Ранні форми релігії.

Релігія - це духовний феномен, який виражає не лише віру людини в існування надприродного Начала, що є джерелом буття всього існуючого, а й виступає для неї засобом спілкування з ним, входження в його світ.

Монотеїзм – форма вірувань і культу, пов’язана з поклонінням єдиному Богу, що втілив у собі всі досконалості.

Політеїзм – форма вірувань і культу, пов’язана з поклонінням багатьом богам.

Культ релігійний – система релігійних дій, предметів і символів, пов’язана з релігійними уявленнями віруючих і спрямована на задоволення релігійних потреб.

Анімізм - форма найдавніших вірувань, пов’язана з уявленням про існування в тілі людини двійника її, душі, від якої залежить і життя людини, і його стан.

Тотемізм - форма найдавніших вірувань, пов’язана з уявленням про надприродні кровні зв’язки даного роду чи племені з певним видом рослин чи тварин, явищ природи.

Фетишизм - форма найдавніших вірувань, сутністю якої є уявно-фантазійне надання деяким предметам неживої природи надприродної могутності.

Магія - віра в можливість впливу на навколишній світ чаклунськими діями: за допомогою духів, фетишів тощо.

Шаманство - рання форма релігії, що спирається на віру в можливість спілкування людини з духом.

Тема №2

світові релігії

Буддизм – світова релігія, що виникла в 6 ст. до н.е. в Індії.

Сансара – кругообіг народжень і смертей.

Нірвана – це пасивний стан повного звільнення від усіх бажань та прихильностей

Карма – це сукупність добрих і злих справ, скоєних людиною в минулих життях і обумовлюючих втілення душі в наступному житті.

Дхарма у буддизмі поняття багатозначне. По-перше, воно означає "закон", "вчення", насамперед вчення самого Будди. По-друге, дхармою називають найменшу частинку свідомості. По-третє, моральні та духовні якості Будди.

Бодхісатва – людина, яка заслужила перехід в нірвану, але свідомо залишилася на землі, щоб власним прикладом допомагати людям в досягненні просвітлення.

Махаяна – «широка колісниця», «широкий шлях спасіння» - напрямок у буддизмі, який виник на кінець І століття н.е.

Хінаяна – напрямок у буддизмі, згідно з яким, досягти нірвани можуть лише монахи. Хінаяна аскетична, вона вимагає повної відмови від всіх земних радощів та задоволень.

Ваджраяна ("Алмазна колісниця") – течія, що склалася на основі махаяни в Тибеті у VІІ-XІV століттях. Ваджраяна сповідує ідею про можливість досягнення стану Будди в земному житті людини.

Чань - (дзен) буддизм був заснований у Китаї в VІ столітті індійським монахом Бодхідхармою. У дзен-буддизмі вважається, що Буддою можна стати за життя.

Християнство - одна з трьох світових релігій, найбільш численна за кількістю прихильників, виникла в І ст. н.е.

Іслам - одна зі світових релігій, виникла в 7 ст. в Аравії.

Коран – священне писання мусульман. Складається з 114 розділів(сур).

Сунна – священий Переказ ісламу, викладений у вигляді висловів Мухаммеда.

Джихад – зусилля в справі поширення мусульманської віри.

Намаз - щоденна п’ятиразова молитва.

Саум - дотримання поста у місяці рамадан. Протягом цього місяця від світанку до заходу сонця не можна їсти, пити, розважатись. Від поста звільняються мандрівники, воїни під час битв і походів, вагітні жінки, жінки, які годують немовлят, а також хворі.

Зак’ят - обов’язковий податок на користь бідних. Він становить 2,5 % прибутку від торгівлі й ремесла і 10 % прибутку від землеробства. Від заката відрізняється добровільна милостиня – "садака".

Хадж - паломництво до Мекки з принесенням жертви. Хадж вважається справою честі кожного мусульманина.

Релігійний фундаменталізм являє собою спробу певних соціальних груп не тільки повернутися до буквального прочитання заповідей релігійної традиції, але і змусити будь-якими методами, в тому числі й насильницькими, суспільство в цілому до такого повернення.

Тема № 3.

біблія як культурно-історичний феномен.

Біблія - священна книга християнства.

Апокриф – неканонічні релігійні книги, не визнані священними. Більшість з них не визнані церквою.

Євангелія - блага звістка – ранньохристиянські твори про життя Ісуса Христа.

Тема № 4.

Основні етапи релігійного життя в Україні в ХХ- на початку ХХІ ст.

Автокефалія - самостійність, адміністративна незалежність православної церкви.

Конфесія – спільність віруючих, яка має свою організацію, культ і віровчення.

Тема № 5.

Свобода совісті й правове регулювання відносин між державою та релігійними організаціями

Свобода совісті - це право означає свободу мати, приймати і змінювати релігію або переконання за своїм вибором і свободу одноособово чи колективно сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти релігійні культи й ритуальні обряди, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання.

Альтернативна служба – це служба, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством.

Тема № 6

НОВІТНІ релігійнІ РУХИ.

Неорелігії – релігійні течії, церкви, що сформувалися в другій половині ХХ ст., у появі яких відбилися процеси модернізації в релігійній сфері.