Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЗ.DOC
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Основна література:

  1. Кримінально-процесуальний кодекс України.

  2. Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 р. № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 30 грудня 2004 р. № 144/5) зі змінами станом на 01 січня 2010 р.

  3. Експертизи у судовій практиці / За заг. ред. В.Г. Гончаренка. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

  4. Кобзарь С.И. Организация назначения криминалистических экспертиз и использования их результатов в расследовании преступлений: Учебное пособие / МВД Украины, Луган. гос. ун-т внутр. дел им. Э.А. Дидоренко. – Луганск: РИО ЛГУВД, 2007.

  5. Настільна книга слідчого: [Наук.–практ. видання для слідчих і дізнавачів] /Панов М.І., Шепітько В.Ю., Коновалова В.О. та ін. – К.: Виконавчий Дім „ІнЮре”, 2003.

Додаткова література:

  1. Андрейченко В.Е., Богодулов Е.Д. Судебно-техническая экспертиза документов. Вып. 1. - М., 1989.

  2. Бирюков В.В., Коваленко В.В. Криминалистическое исследование документов. – Луганск, 1999.

  3. Буринский Е. Ф. Судебная экспертиза документов, производство и пользование ею. – М.: ЛексЭст, 2002.

  4. Криминалистическое исследование документов, изготовленных полиграфическими способами. - М., 2006.

  5. Лисиченко В.К. Криминалистическое иссле­дование документов. К., 1971.

  6. Поташник Д.П. Технико-криминалистическая экспертиза документов и ее роль в судебном доказывании: Учебное пособие. – М.: ЛексЭкст, 2004.

  7. Соклакова Н.А., Хрусталев В.Н. Криминалистическое исследование материалов документов. 2-е изд. – СПб.: Питер, 2005.

  8. Газизов В.А., Лютов В.П., Мишаков И.Е., Проткин А.А. Криминалистическое исследование документов. Учебное пособие. 2-ое изд., перераб. и доп. – М.: Изд-во Моск. ун-та МВД России., 2003.

Практичне заняття

Тема 4.2. Організація призначення почеркознавчої та авторознавчої експертизи

Тривалість: 2 години

Місце: учбова аудиторія

Мета: закріплення, поглиблення і конкретизація теоретичних знань з організації призначення експертизи ; отримання вмінь та практичних навичок з аналізу ситуації, що склалася, з прийняття рішення про призначення експертизи, з підготовки матеріалів для експертного дослідження, з винесення постанови про призначення експертизи та оцінки висновку експерта.

Методи: пояснення, аналіз представленої ввідної, виконання практичних завдань, бесіда, дискусія.

Основні поняття: почерк; письмова мова; загальні і приватні ознаки почерку і письмової мови; варіація почерку; почеркознавча експертиза; вільні, експериментальні, умовно-вільні зразки почерку; авторознавча експертиза; автор тексту, виконавець тексту.

Хід заняття:

  1. Закріплення основних понять за темою.

  2. Аналіз інформації, викладеної у ввідній, огляд отриманого зразка посвідчення водія та визначення питань, які можна вирішити під час почеркознавчої експертизи зазначеного документа.

  3. Розбір матеріалів, які необхідно зібрати та надіслати для проведення зазначеної експертизи, вимог до них.

  4. Складання постанови про призначення почеркознавчої експертизи.

  5. Підготовка матеріалів для експертизи згідно з запропонованою ввідною та отриманим зразком посвідчення водія: відібрання зразків для порівняльного дослідження з дотриманням відповідних вимог.

ВВІДНА:

22.09.2011 р. на в’їзді у м. Луганськ в районі с. Ювілейне при перевірці посвідчення водія у гр. … (П.І.Б. водія згідно з отриманим зразком підробленого посвідчення водія) інспектор ДПС знайшов ознаки підробки. Під час опитування … (П.І.Б. водія) пояснив, що в квітні 2011 р., будучи на рибалці на р. Сіверський Донець в районі села Хрестове, він знайшов посвідчення водія на ім'я Вітренко Михайла Григоровича і вирішив його підробити, змінивши позначення П.І.Б. Свій задум він реалізував, знищивши записи шляхом травлення перекисом водню і подальшого внесення своїх даних та підпису.