Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЗ.DOC
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Основна література:

  1. Кримінально-процесуальний кодекс України.

  2. Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 р. № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 30 грудня 2004 р. № 144/5) зі змінами станом на 01 січня 2010 р.

  3. Експертизи у судовій практиці / За заг. ред. В.Г. Гончаренка. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

  4. Кобзарь С.И. Организация назначения криминалистических экспертиз и использования их результатов в расследовании преступлений: Учебное пособие / МВД Украины, Луган. гос. ун-т внутр. дел им. Э.А. Дидоренко. – Луганск: РИО ЛГУВД, 2007.

  5. Настільна книга слідчого: [Наук.–практ. видання для слідчих і дізнавачів] /Панов М.І., Шепітько В.Ю., Коновалова В.О. та ін. – К.: Виконавчий Дім „ІнЮре”, 2003.

Додаткова література:

  1. Вещественные доказательства: Информационные технологии процессуального доказывания / Под общ. ред. д.ю.н., проф. В. Я. Колдина. – М.: Издательство НОРМА, 2002.

  2. Криминалистическое исследование материалов, веществ и изделий : учебное пособие / Э.В. Сысоев, А.В. Селезнев, Е.В. Бурцева, И.П. Рак. – Тамбов : Изд-во Тамб. гос. техн. ун-та, 2007.

  3. Митричев, В.С. Основы криминалистического исследования материалов, веществ и изделий из них / В.С. Митричев, В.Н. Хрусталев. – СПб. : Питер, 2003.

  4. Вандер, М.Б. Криминалистическая экспертиза материалов, веществ, изделий / М.Б. Вандер. – СПб.: Питер, 2001.

  5. Основы криминалистической экспертизы материалов, веществ и изделий: Учебное пособие / Под ред. В.Г. Савенко. – М., 1993.

Практичне заняття

Тема 7. Особливості призначення експертизи відеозвукозапису

Тривалість: 2 години

Місце: учбова аудиторія

Мета: закріплення, поглиблення і конкретизація теоретичних знань з організації призначення експертизи відеозвукозапису; отримання вмінь та практичних навичок з аналізу ситуації, що склалася, з прийняття рішення про призначення експертизи, з підготовки матеріалів для експертного дослідження, з винесення постанови про призначення експертизи та оцінки висновку експерта.

Методи: пояснення, аналіз представленої ввідної, виконання практичних завдань, бесіда, дискусія.

Основні поняття: фонограма; відеофонограма; монтаж відеофонограми; технічне дослідження відеофонограм і засобів їх фіксації; фоноскопічна дослідження акустичних сигналів; лінгвістичне дослідження усного мовлення; ототожнення особи за фізичними параметрами голосу.

Хід заняття:

  1. Закріплення основних понять за темою.

  2. Аналіз інформації, викладеної у ввідній, визначення чи є необхідність призначення експертизи відеозвукозапису..

  3. Аналіз можливостей експертизи відеозвукозапису у пропонованій ввідній та питань, які можна вирішити під час проведення такої експертизи.

  4. Розбір матеріалів, які необхідно зібрати та надіслати для проведення такої експертизи в зазначеній ситуації, правил їх отримання.

  5. Складання постанови про призначення даної експертизи.

  6. Вивчення зразків висновків експертиз відеозвукозапису, їх оцінка та визначення напрямків використання в розслідуванні.

ВВІДНА:

5 березня 2011 до чергової частини Ленінського РВ ЛМУ УМВС України в Луганській області зателефонував невідомий чоловік і повідомив, що в будівлі поліклініки міської лікарні № 9 м. Луганська закладено вибуховий пристрій і він приведе його в дію, якщо не будуть виконані його вимоги. При перевірці повідомлення даний факт підтвердився, вибуховий пристрій було знешкоджено. За цим фактом було порушено кримінальну справу № 205/02/2011, аудіозапис телефонного дзвінка до чергової частини був вилучений та приєднаний до кримінальної справи.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами було встановлено особу підозрюваного, який імовірно повідомив про вибуховий пристрій, ним виявився Єремєєв Володимир Олексійович 1982 р.н.