Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrolnie_chast1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Вимоги щОдо оформлення роботи

Методичні вказівки з курсу «Математичні методи в обчисленнях на ЕОМ» передбачають виконання двох контрольних робіт для студентів заочної форми навчання скороченого терміну навчання (контрольна робота № 1 включає завдання № 1 - № 3; контрольна робота № 2 – завдання № 4 - № 7). Питання, що порушено для самостійного опрацьовування, спрямовані на отримання студентами практичних навичок з використання різноманітних методів розв’язання лінійних і нелінійних алґебраїчних рівнянь та їх систем.

Варіанти завдань видає викладач кожному студентові індивідуально.

Роботу оформлюють на аркушах форматом А4. Розрахунки, графіки, що виконують з використанням пакета Mathcad, необхідно наводити у відповідному завданні контрольної роботи (цього разу додають дискету (диск) з електронним варіантом проведених розрахунків та отриманих графіків).

Вимоги щодо оформлення контрольної роботи

  1. Титульна сторінка (див. додаток А).

  2. Тема завдання, короткі теоретичні відомості.

  3. Вихідні дані завдання відповідно до варіанта.

  4. Виконані розрахунки, графіки (див. приклади виконання контрольних завдань).

  5. Висновки.

Завдання № 1 Основи роботи у середовищі пакета МathCad Рекомендації щодо виконання

MathCAD є універсальним математичним пакетом. Він надає користувачеві одночасно оперативні можливості електронної таблиці й інтерфейс WYSIWYG текстового процесора. Уведення рівнянь у MathCAD повністю збігається зі звичним типографським математичним записом. Але рівняння MathCAD не тільки мають належний вигляд на екрані дисплея, але й дійсно зручні для математичних перетворень. Як в електронних таблицях, будь-яка зміна змісту робочого документа MathCAD викликає відновлення всіх пов’язаних з цим результатів і перерисовування графіків. MathCAD дозволяє легко читати дані з файлів і піддавати їх будь-якому математичному обробленню: від додавання стовпця чисел до обчислення інтеґралів і похідних, обертання матриць і т.д. Фактично MathCAD може виконати будь-які математичні операції.

Подібно до текстового процесора MathCAD має інтерфейс WYSIWYG, безліч різних шрифтів і здатність надрукувати те, що зображується на екрані дисплея на будь-якому принтері, підтримуваному Windows. Це якість разом з оперативними можливостями MathCAD дозволяє швидко робити технічну документацію й звіти типографської якості.

Завдання для розрахунку

Завдання № 1. Обчислити математичні вирази, наведені у додатку Б (таблиці Б1-Б3) за допомогою пакетаMathcad.

Завдання № 2.Побудувати графіки функцій,, де,,, які визначені на відрізку [а, b] для n точок (табл. Б.4, додаток Б). Графіки функцій зобразити в одній графічній області. Змінити розмір графічної області, тип з’єднання точок графіків.

Приклад виконання

Приклад 1. Обчислити a, якщо x=5, y=7, z=0.1; n=10 – натуральне число, ,.

Приклад 2. Побудувати графіки функцій ,, де,,, які визначені на відрізку [а, b] для n точок.

Примітка. Для виконання завдання необхідно мати уявлення про принципи роботи у середовищі пакета MathCAD, знати команди математичної панелі інструментів, загальної панелі та панелі редагування тексту; уміти проводити обчислення в автоматичному (Auto) та ручному (Manual) режимах, задавати ранжирування змінних і будувати графіки функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]