Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_VDM.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.3 Mб
Скачать

8 Штучні споруди на автошляхах

8.1 Види штучних споруд

До штучних споруд відносяться: мости, шляхопроводи, віадуки, естакади, труби, тунелі і т. ін.

Мости і труби, як правило, призначені для пропуску води, інші – для пропуску певних інженерних комунікацій, деякі (тунелі) – для спрямлення автомобільних доріг, що проходять в гірській місцевості.

У відповідності з вимогами ДБН .2.3.-4-2000, мости і тунелі на автомобільних дорогах, а також ділянки підходів до них необхідно проектувати з дотриманням вимог однорідності умов руху на дорогах.

На ділянках підходу до тунелів проїзну частину необхідно виділяти розміткою у вигляді суцільної лінії на відстані не менше 250 м від їх порталів, що виконується по кромці (краю) проїзної частини.

Для автодорожніх тунелів перспективний період необхідно приймати не менше 30 років.

Всі штучні інженерні споруди, які проектуються і зводяться на автомобільних шляхах повинні проектуватися у відповідності з вимогами тих чи інших нормативних документів (ДБН, ГОСТ і ін.).

8.2 Штучні інженерні споруди для пропуску води

До них належать труби і мости.

Для виконання гідравлічного розрахунку таких споруд в першу чергу необхідно визначити максимальні витрати води, які необхідно відвести:

- від зливового стоку

3/сек.) (8.1)

де агод – середня інтенсивність зливи тривалістю 1 год., мм/хв., залежить від району (за спеціальною картою) та ймовірності перевищення повені (за спеціальними таблицями); Кt – коефіцієнт переходу від інтенсивності зливи тривалістю 1 год. до розрахункової інтенсивності (за спеціальною таблицею в функції від ухилу поверхні); F – площа водозбору, км2 (по карті з горизонталями); α – коефіцієнт витрати стоку, який залежить від виду ґрунту на поверхні водозбору (за спеціальною таблицею); φ – коефіцієнт редукції, що враховує неповноту стоку (в функції від F км2 – за спеціальною таблицею).

Для врахування акумуляції води перед спорудою потрібно знати об’єм стоку W, м3:

. (8.2)

- від сніготанення.

Максимальну витрату води від сніготанення визначають за формулою

, (8.3)

де Ко – коефіцієнт дружності повені; n – показник ступені (за спец. табл. в залежності від зони будівництва: лісостеп, степ, гірські райони і т. ін.); F – площа водозбору, км2; hрозр – розрахунковий шар сумарного стоку, мм:

, (8.4)

тут: h – середній багаторічний шар стоку води від сніготанення, мм (за спец. даними багаторічних спостережень); Кр – модульний коефіцієнт перевищення стоку – залежить від ймовірності перевищення повені, коефіцієнта варіації шару стоку повені та коефіцієнту асиметрії (за спец. графіками);

δ1, δ2 – коефіцієнти зменшення стоку при наявності озер (δ1), лісів (δ2) та боліт (за таблицями).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]