Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_VDM.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.3 Mб
Скачать

11.2 Вишукування доріг місцевого значення

Вишукування діляться на економічні та технічні. Мета економічних вишукувань: визначити розміри перспективних вантажопасажиропотоків, вантажонапруженості, інтенсивності і складу руху автомобілів на окремій дорозі; на підставі цього визначають ефективність і строки окупності капітальних вкладень. В процесі економічних вишукувань проводять безпосередній облік розміру і складу руху на існуючих дорогах.

Після обробки матеріалів економічних вишукувань виконують технічні вишукування. Вишукування доріг місцевого значення в більшості випадків повинні виконуватись в одну стадію для розробки техноробочого проекту. Вишукування проводять в два періоди: підготовчий і польовий.

В підготовчий період отримують від замовника затверджене технічне завдання на проектування: в камеральних умовах трасують на крупномасштабних картах (М 1:10000 – 1:25000 ) напрямки декількох варіантів дороги, використовують перспективні плани районного планування, сівозміни і таке інше. Враховують також перспективу розвитку прилеглих сіл, сільськогосподарських угідь різної цінності, генеральні схеми розвитку місцевої автомережі, погоджуючи їх з усіма зацікавленими організаціями.

По завершенню всіх робіт підготовчого періоду переходять до технічних вишукувань, які проводять з урахуванням чинних нормативних документів.

В процесі технічних вишукувань виносять в натуру трасу основного напрямку й інших конкурсних варіантів, погоджених із зацікавленими організаціями в підготовчий період.

Трасу основного напрямку і конкурсних варіантів, визначених за картами, коректують з урахуванням місцевих умов, існуючого і перспективного розміщення виробничих сил району.

Основні принципи трасування доріг місцевого значення: суміщення траси зі співпадаючими напрямками найважливіших існуючих і проектованих сільськогосподарських і внутрішньогосподарських доріг, а також з польовими дорогами. Не допускається суміщення траси дороги місцевого значення з трасами доріг I і II категорій загальної мережі.

Напрямки траси і конкурсних варіантів необхідно вибирати, всесторонньо враховуючи народногосподарські інтереси і, в першу чергу, інтереси сільськогосподарського виробництва. З цією метою трасу прокладають, як правило, обходячи цінні сільськогосподарські угіддя, по межах полів сівозміни або по малоцінних полях, не допускаючи порушень сівозмін фермерських господарств, КСП і т. ін. Прокладати трасу по цінних сільськогосподарських угіддях дозволяється у виключних випадках при погодженні з землекористувачами і чітким техніко-економічним обґрунтуванням.

Трасу автомобільних доріг місцевого значення необхідно прокладати по вулицях сільських населених пунктів з урахуванням їх максимального благоустрою.

Якщо населені пункти мають вузькі і хвилясті вулиці, трасу прокладають в обхід з найменшим віддаленням від них. При цьому до кожного населеного пункту обов’язково проектують під’їзд.

Трасу прокладають із всебічним урахуванням місцевих природних умов, щоб максимально скоротити об’єм і вартість будівельних робіт і забезпечити стійкість земляного полотна, штучних споруд і дорожнього одягу.

Необхідно уникати прокладання траси по ділянках, де після будівництва дороги можуть виникнути умови, що можуть призвести до заболочення або довготривалого підтоплення місцевості, виникненню ярів і ерозії ґрунту.

При трасуванні доріг в межах гірських долин необхідно віддавати перевагу прокладання траси по південних схилах як найбільш стійких.

Трасу дороги в районах розповсюдження сильних заметіль і хуртовин слід прокладати по навітряних схилах, на яких відбувається менше відкладання снігу без утворення сніжних навісів у гребенів підвищень.

В районах зрошуваних земель траса автомобільних доріг місцевого значення повинна, як правило, прокладатись вздовж магістральних каналів з навітряної сторони по відношенню до панівних літніх вітрів, уникаючи, по можливості, перетинання каналів.

Дорогу місцевого значення в усіх випадках необхідно прокладати вздовж лісозахисних смуг з підвітряної сторони на необхідному віддаленні, щоб використати смуги як снігозахист. Залізниці і автомобільні дороги вищих категорій (I-Ш) необхідно перетинати в місцях існуючих переїздів, а середні водотоки – з використанням мостів, переправ і бродів.

Трасу необхідно прокладати з максимально вигідним приближенням до крупних родовищ місцевих дорожньо-будівельних матеріалів: каменю, гравійно-піщаного матеріалу, природного щебеню, дресви, піску, ракушняка і до відвалів шлаків та горілих порід, що скоротить відстань і вартість перевезення цих матеріалів при будівництві й експлуатаційному ремонті доріг.

При проходженні траси по населених пунктах необхідно враховувати їх розвиток у відповідності з планом перспективного планування; забезпечувати видимість і безпеку руху; розглядати варіанти з мінімальним зносом житлових будинків, надвірних будов, ферм і будівель виробничого призначення; враховувати архітектурні вимоги, що ставляться районною архітектурою у відповідності з планами перспективної районної забудови; розміщувати автобусні зупинки, будівлі і споруди експлуатаційної і автотранспортної служб за узгодженням з обласними автотранспортними управліннями і дорожньо-експлуатаційною службою.

Одночасно з трасуванням і виконанням повного комплексу топографо-геодезичних робіт і геологічних обстежень траси після попереднього узгодження з землекористувачами обстежують родовища місцевих дорожньо-будівельних матеріалів; враховують розміри і склад руху як в період сільськогосподарських робіт (посів, збір урожаю), так і між ними; остаточно узгоджують трасу з зацікавленими організаціями, а також виконують весь необхідний комплекс робіт, характерних для даної місцевості.

При прокладанні траси дороги перевагу слід віддавати прокладанню дороги по насипу, тому що при цьому полотно швидше просихає і менше заноситься снігом, ніж у виїмці. Висоту насипу визначають з таким розрахунком, щоб низ дорожнього одягу підвищувався над поверхнею землі або над рівнем близько розташованих ґрунтових вод на величину, що залежить від типу ґрунту, умов зволоження і т. ін.

Окреслення і розміри земного полотна проектують за типовими профілями, розробленими на підставі досвіду будівництва й утримання автодоріг.

В межах населених пунктів поперечні профілі повинні забезпечувати необхідний благоустрій населеного пункту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]