Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юхххху последний вопрос 5 по курсачу.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
759.81 Кб
Скачать

3. Проектування робочого місця менеджерів та службовців (на прикладі тф ат «квбз») Проектування раціональних умов праці менеджерів та службовців на підприємстві

Умови праці - це сукупність елементів виробничого середовища, що впливають на функціональний стан людини (працездатність, всебічний розвиток, відношення до праці) та на ефективність виробництва. Умови праці визначаються розвитком виробництва та характером виробничих відносин.

Умови праці як для керівників, так і для спеціалістів регулюються єдиними законодавчими актами, нормативами та стандартами.

При створенні сприятливих умов праці для менеджерів та службовців слід особливу увагу приділяти освітленню робочих місць. У службових приміщеннях краще застосовувати комбіноване освітлення: освітлення зі стелі забезпечує рівномірне освітлення всього приміщення, а місцеве – підвищену освітленість в робочій зоні.

При встановленні освітлення слід враховувати діючі норми освітлення (таблиця 3.1).

Таблиця 3.1 - Норми освітлення на робочому місці керівника

Вид освітлення

При люмінесцентних лампах

При лампах накалювання

Поверхня, до якої відноситься норма освітлення

Освітлення зі стелі

200

75

0,8 від підлоги

Допоміжне, місцеве

200

75

в горизонтальній площині

Комбіноване освіт-лення робочого міс-ця

200

150

на столі

Покращення умов праці менеджерів пов’язане із здійсненням цілого ряду санітарно-гігієнічних заходів, направлених на оздоровлення працівників. У першу чергу це стосується підтримання санітарно-гігієнічних норм освітлення, температурного режиму, вологи, чистоти повітряного простору, рівня шумів та вібрації (таблиця 3.2). При цьому слід керуватися нормативними величинами основних параметрів, які характеризують умови праці у відповідності із санітарними нормами (СН-245-71).

Таблиця 3.2 - Загальнодержавні нормативи санітарно-гігієнічних умов роботи службовців

Показники

Значення показників

Мікроклімат (СН 245 - 71)

1. Температура (оС)

1.1. Теплий період року

22 - 25

1.2. Холодний період року

20 - 22

2. Відносна вогкість повітря (%)

60 - 90

3. Швидкість руху повітря (м/с)

до 0,3

4.Рівень освітленості (СНіП 11А.9 - 71)

4.1.Загальний

300 люкс

4.2.Всіма джерелами світла

750 люкс

5.Рівень шуму (звуку) (СН 245 - 71)

5.1.Нижній

60 дБ

5.2.Верхній

75 дБ

Спроектований робочий кабінет являє собою кімнату прямокутної форми з співвідношенням довжини стін 3:2:5, висота кімнати 3 м. Стіл керівника, розташований перпендикулярно до вікна, причому світло йде зі сторони електронно-обчислювальної машини, щоб уникнути негативного впливу на робітника тепла від приборів опалення, робоче місце розташоване як можна далі від них. При проектуванні даного робочого місця враховуються санітарно-гігієніні норми: температура, вологість, освітлення, рівень шуму, розпорядок робочого дня.

Внутрішній об'єм і форма кабінету. Залежно від рангу менеджера прийнятна площа буде від 20 до 50 м2 і висота кабінету мінімум 3,5 м. Форма кабінету також має велике значення, оскільки робочий кабінет менеджера не просто місце де він безпосередньо працює, але і як правило місце проведення планерок, зборів, нарад. Враховуючи це, найраціональнішою є прямокутна форма кабінету із співвідношенням сторін 1:2.

Оскільки робота керівника відноситься до категорії середньої тяжкості, тобто не вимагає переміщення вантажу, то: температура повинна бути в межах 17-23 градусів; відносна вологість не більше 70%; швидкість переміщення повітря не більше 0,3м/с. Раціональне освітлення підвищує продуктивність праці на 10-15%. Рівень шуму у робочому кабінеті повинен бути не більше 407 б. Ослаблення шуму, що попадає у приміщення, досягається за рахунок звукоізоляції зовнішніх огорож.

Слід зазначити, що для зниження шуму можна використовувати килимові покриття на підлогу, подвійні двері, шумоізоляційну оббивку і ін. Для підтримки нормального мікроклімату застосовуються кондиціонери, променисті джерела тепла. Для зниження сонячного світла можна повісити на вікна жалюзі.

Перш ніж перейти до розгляду організації робочого місця, необхідно з'ясувати, що є робочим місцем менеджера. Якщо розглядати робоче місце менеджера, то можна сказати, що це його робочий кабінет, в якому він проводить велику частину роботи. Від того, який це буде кабінет, залежить і то як працюватиме менеджер. Абсолютно очевидно, що чим краще пристосовано робоче місце для виконання функцій менеджера, тим більше буде продуктивна і ефективна робота менеджера.

Під плануванням робочого місця розуміється система розміщення на відповідній ділянці всіх елементів його оснащення та створення найбільш зручних та безпечних умов праці робітників. При раціональному плануванню робочого місця усуваються непотрібне ходіння, зайві руху, за рахунок цього знижується стомленість робітника, до мінімуму скорочується витрати робочого часу та підвищується ефективність праці.

Найкращий варіант організації робочого місця, може бути визначений лише за умови детального аналізу тієї роботи, яка виконується менеджером. В залежності від займаної посади, характеру робіт, виробничих зв’язків, інформації, що використовується для управління та інших умов робочі місця менеджерів мають свої особливості. Наприклад, робоче місце начальника Договірного бюро знаходиться разом з робочими місцями підлеглих, тоді воно повинно мати більшу площу і розміщуватися окремо. Для часткової зорової та звукової ізоляції можна використовувати шафи, збірно-розбірні екрани, декоративні рослини та ін. На рис. 3.1 показано розміщення робочих місць начальника та службовців Протокольного бюро Торгової фірми ВАТ «КВБЗ».

Рис.3.1 - План робочих місць в Протокольному бюро ТФ

де : 1 – робочий стіл начальника бюро; 2, 3, 4 – робочі столи службовців бюро;

5 – стілець; 6 – шафа для одежі; 7 – сейф для документів; 8, 9 – крісло;

10 – журнальний стіл; 11 – шафа для документів та книг.

Рівень організації робочого місця залежить від ролі керівника в системі управління. Директору ТФ відведена окрема кімната площею 20 м. На рис. 3.2 приведено план робочого місця директора ТФ. Кабінет директора ділиться на три функціональні зони: робочу, нарад та відпочинку. Кожній з них відповідає окрема обстановка.

4

3

Рис.3.2 - План робочого місця директора ТФ

де: 1 – стіл письмовий; 2 – стіл для нарад; 3 – стіл для технічного оснащення;

4 – робоче крісло; 5 – стілець; 6 – сейф; 7 – шафа для документів; 8 –шафа для книг; 9 – шафа для одежі; 10 – журнальний столик; 11 – крісло; 12 – лоток для документів; 13 –корзина для паперу; 14 – комп’ютер; 15 –телефон міський; 16 –комутатор оперативного зв’язку.

Набір меблів робочої зони складається із 2-х тумбових столів, під’ємно-поворотного крісла, шафи для книг, столу-приставки для технічного оснащення, сейфу для документів, технічних засобів, що використовуються в процесі роботи. При цьому робочий стіл повинен бути більше звичайних столів, а його поверхня повинна бути твердою і гладкою, переважно з дерева. Не слід покривати стіл склом, оскільки його блискуча поверхня шкідливо діє на зір. На приставці (зліва) можна розмістити комп'ютер, телефони і інші предмети, які можуть займати багато місце на робочому столі. Приставка спереду робочого столу потрібна для офіційного прийому відвідувачів.

Зона нарад поєднується з робочою зоною, для цього стіл для нарад стоїть перпендикулярно до робочого столу. Стіл для нарад повинен бути розрахований на певну кількість людей (як правило, кількість учасників конференцій, планерок (5 -7 чоловік) + 2 вільні місця). Стільці навкруги столу для конференцій не повинні бути дуже комфортабельними або незручними. Оптимально - звичайні стільці з м'яким сидінням.

Зона відпочинку знаходиться збоку від робочого столу, її обладнано кріслами для відпочинку та журнальним столиком. Вона призначена для неофіційних прийомів та відпочинку керівника.

Робочий кабінет можна також доповнити стендом, де розташовуватимуться зразки вироблюваної продукції. Також необхідний великий настінний годинник, який би був видний з будь-якої точки кабінету. Живі квіти, штори, продумане колірне оформлення, все це створює комфорт і затишок, а значить, допомагає в роботі.

Меблі та все обладнання кабінету повинно відповідати санітарним нормам, розміщуватися з врахуванням взаємозв’язків з підлеглими, послідовності виконуємих робіт, бути підібрані за смаком,забезпечувати комфортні умови праці.

Такі особливості роботи службовців та менеджерів, як постійна необхідність отримання достовірної інформації про результати діяльності, якісна та швидка обробка в цілях своєчасного прийняття обгрунтованих організаційно-управлінських рішень, висувають додаткові вимоги до організації робочих місць, особливо в часті їх оснащення сучасними засобами інформаційно-обчислювальної техніки, зв’язку та сигналізації.

До них відноситься телефона апаратура, комутатори оперативного (директивного) зв’язку, комп’ютер, диктофон, пишучі машини. Треба мати два телефони. Один телефон повинен бути внутрішній (мається на увазі телефон для зв'язку усередині організації), а інший для виходу за межі організації. Причому другий телефон (для виходу за межі організації) по можливості повинен бути таким, що на дзвінок по ньому повинен відповідати спочатку секретар, а якщо необхідно перемикати дзвінок на менеджера. Це дозволить менше відволікати менеджера.

На даний час без комп'ютера не можна представити нормальної роботи менеджера. По-перше, комп'ютер дозволяє зробити роботу практично безпаперовою, по-друге, за допомогою комп'ютера можна швидко одержувати інформацію про положення справ на ринку, по-третє, він дозволяє бути в курсі справ на підприємстві і багато що інше. Але тут необхідно враховувати, що повністю скористатися можливістю комп'ютера можна тільки за наявності: доброго програмного забезпечення, виходу на комп'ютерні сіті і що найголовніше наявність комп'ютерної сіті усередині організації.

В ролі засобів зберігання та пошуку документів може використовуватися обладнання для картотек, бокси для документів, папки та ін. Для виконання технічних операцій при обробці документів використовується прилади для скріплення та склеювання, ручні зшивачі.

Таблиця 3.3 - Перелік обладнання для оснащення робочого місця директора ТФ

Найменування оснащення та технічних приладів

Кількість

Тип, марка

Вартість, грн.

1

2

3

4

Меблі

1. Стіл робочий

1

ПД-344-С

500

2. Стіл для засідання

1

ПД-605-С

600

3. Стіл для засобів зв’язку

1

ОН-043-03В

150

4. Стіл журнальний

1

ПД-111-С

200

5. Крісло робоче

1

662-2

190

6.Крісло для відвідувачів

2

664

100

7. Стілець

4

662

50

8. Шафа для книг

1

ПД-040-С

410

9. Бокс для документів

1

-

50

10. Шафа для одежі

1

ОН-040-01А

350

Інвентар

11. Лампа

1

НБ-Б05-60

35

12. Сейф

1

КПП-03-06

250

13. Корзина для паперу

1

-

15

14. Папка для документів

10

-

3,5

15. Папка для пошти

2

-

3,5

16. Підставка для ручок

1

-

10

17. Лоток для документів

1

-

25

Засоби для обробки інформації

18. Комп’ютер

1

ІВМ РС АТ 386-SX

3500

19. Диктофон

1

«Дон»

150

Засоби для розмноження інформації

20. Принтер

1

EPSON LX 1020

600

Продовження таблиці 3.3

1

2

3

4

Обчислювальна техніка

21. Калькулятор

1

CITEZEN SDC-435

45

Засоби зв’язку та сигналізації

22. Комутатор оперативно-го зв’язку

1

НОС-116

200

23. Телефон міський

1

«Русь-17»

70

24. Телефонний комплекс місцевого зв’язку

1

-

150

Робоче місце менеджера повинно бути укомплектоване також необхідними засобами настільної оргтехніки і канцелярськими приладами. До них відносяться: картотечні ящики, лотки для документів, канцприладів, електронні годинники, мікрокалькулятори, фломастери, лінійки, скріпки, папір для записів та ін. При вивчені технічного оснащення робочого місця директора ТФ була заповнена таблиця 3.3 для визначення чи достатньо забезпечено необхідною технікою та приладами робоче місце керівника.

Робочі місця характеризуються системою техніко-економічних показників, які застосовуються у практиці господарської діяльності для аналізу та оцінки ефективності використання робочих місць. Одним із основних серед них виступає коефіцієнт технічної оснащеності (К) який характеризує ступінь фактичної оснащеності робочого місця технологічною осна­сткою, інструментами, засобами, документацією тощо у порівнянні з вимогами, передбаченими технологічним процесом або проектом і розраховується за формулою:

К=, (3.1)

де: В- фактична вартість технологічної оснастки інструментів, засобів тощо,

що використовується на робочих місцях (грн.);

П- фактична кількість працівників (приймається за 1, тому що розрахунок ведеться для директора ТФ);

Н- норматив технічної оснащеності (грн.).

Цей показник характеризує також рівень організації робочих місць. Організація робочих місць — це підпорядкована цілям виробництва система заходів з їх оснащення засобами і предметами праці, плануванню, розміщенню їх в певному порядку, обслуговуванню і атестації. Конкретний зміст цих заходів визначається характером і спеціалізацією робочого місця, його видом і значенням у виробничому процесі. Трудовий процес — це матеріально і технічно обумовлений, організований процес прикладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату. Раціоналізація трудового процесу передбачає послідовне проведення таких етапів: виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування та освоєння раціональних прийомів та методів праці. Організація робочих місць тісно пов'язана із організацією праці і, в першу чергу, із робочою позою, правильний вибір якої запобігає швидкій втомлюваності та шкідливому впливу на організм, підвищує продуктивність праці.

Таблиця 3.4 - Нормативи технічної оснащеності

Вид оснащення

Величина нормативу, грн.

1. Меблі

500

2. Спеціальний інвентар

400

3. Засоби розмноження документації

400

4. Засоби обчислювальної техніки

100

5. Засоби обробки документації

700

6. Засоби зв’язку та сигналізації

600

Коефіцієнт технічної оснащеності робочого місця розраховується для кожного виду оснащення окремо:

  1. Меблі:

К=2850/(1  500) = 5,75;

  1. Спеціальний інвентар:

К=377/(1  400) = 0,94;

  1. Засоби розмноження документації:

К=600/(1  400) = 1,5;

  1. Засоби обчислювальної техніки:

К=45/(1  100)  0,5;

  1. Засоби складання документації:

К=3650/(1  700) = 5,21;

6. Засоби зв’язку та сигналізації:

К=420/(1  600) = 0,7.

Проаналізувавши технічну оснащеність робочого місця директора ТФ можна зробити висновок, що оснащеність знаходиться на високому рівні та створенні всіх умов для ефективної праці менеджера, так як робоче місце є атестованим. Атестованим робоче місце вважається, якщо повністю відсутня оцінка з нульовим значенням, серед групи чинників не має більше ніж однієї оцінки 0,5 і середній коефіцієнт оснащеності не менше 0,9.

Також не останнє місце в плануванні робочого місця відіграє колірне оформлення кабінету. Колірні тони повинні бути не різкими, м'якими. Кольори краще вибирати з світлих тонів (ніжно-зелений, жовтий, бежевий), світлі тони не тільки сприяють зниженню стомлюваності, але і збільшують об'єм кабінету. Важливо також, щоб всі поверхні були матовими, оскільки блискучі поверхні шкідливі для здоров'я.

При проектуванні робочих місць менеджерів та службовців необхідно додержуватися таких вимог:

  • врахування антропометричних показників при виборі форми меблів, обладнання та габаритів;

  • забезпечення зручного корпусу працівника в процесі роботи;

  • максимально можлива ступінь типізації засобів оргтехніки для оснащення робочих місць менеджерів та службовців;

  • врахування технології різних видів робіт розміщення меблів та обладнання.

При проектуванні робочих місць велика увага приділяється умовам праці. Це сукупність елементів виробничої середи (хімічних, фізичних, біологічних) і трудового процесу (психофізичних), що впливають на стан організму людини – його здоров’я, роботоспроможність, задоволеність працею, процес відтворення робочої сили та ефективність праці.

Стан умов праці на робочих місцях усіх робітників, в тому числі і менеджерів, регулюються законодавчими актами, нормативами та стандартами.

При проектуванні організації робочих місць менеджерів та службовців також необхідно дотримуватися усіх вимог наукової організації праці, керуватися типовими проектами, що розробляються науково-дослідницькими та проектними організаціями.