Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda_SAPR_labs.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Зміст звіту

  1. Найменування і мета лабораторної роботи.

  2. Отримане у викладача завдання.

  3. Опис виконання кожного пункту завдання.

  4. Письмові відповіді на контрольні запитання.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  1. Можливості створення технічної документації в системі OrCAD 9.2. Які основні компоненти входять до її складу?

  2. Як здійснюється підготовка до створення таблиці з'єднань схеми? Які основні операції виконуються при цьому?

  3. Яким чином нумеруються схемні сторінки?

  4. Яким чином виконується перевірка проекту на предмет правильності введення схеми? Які пункти включає перевірка? Які види повідомлень видаються за результатами перевірки?

  5. Яким чином здійснюється перевірка правильності розстановки міжсторінкових з'єднувачів?

  6. Як здійснюється створення таблиць з'єднань?

  7. Як задається перестановка контактів?

  8. Як здійснюється створення звітів? Які бувають види звітів?

  9. Яким чином здійснюється створення списку позиційних позначень елементів?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6

ТЕМА Вивчення процесу створення посадочних місць елементів та їх бібліотек засобами редактораLayoutPlus

МЕТА: отримати практичних навичок створення за допомогою редактора LayoutPlusпосадочних місць схемних елементів та їх бібліотек.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Створення та ведення бібліотек радіоелементів є дуже важливим етапом освоєння роботи з пакетом OrCAD. Від їх якості прямо залежить не лише зручність роботи з системою, але й ефективність її використання. Не випадково у пакетіOrCADстворений набір спеціальних інструментів, що мають специфічні можливості. РедакторLayout Plusдає проектувальнику можливість користуватися готовими, а також створювати бібліотеки корпусів

У пакеті OrCADбібліотеки компонентів є інтегрованими, тобто в одній бібліотеці міститься графічне зображення корпусу, який розміщується на печатну плату, посадочного місця і опису упаковки символу елемента в корпус. Корпус складається з трьох типів об'єктів:PADSTACKS(представлення контактів компоненту),OBSTACLES(що включає фізичний контур компонента,SILKSCREENS,KEEPOUTS/KEEPINSта дані складального креслення), а також текстові написи.

Для створення власне компонента й ведення бібліотек використовується сервісна програма - менеджер бібліотек (Library Manager), яка є складовою частиною редактораLayout Plus(рис. 6.1). РедакторLayout Plusзапускається або з головного менюWindows, або шляхом подвійного клацання лівою кнопкою миші на ярличку, розташованому на робочому століWindows. Запуск менеджера бібліотек здійснюється шляхом вибору командиLibrary Managerз менюToolsредактораLayout Plus. Менеджер бібліотек дозволяє створювати нові бібліотеки, зберігаючи новий або існуючий корпус у створюваній бібліотеці, додавати інші посадочні місця до існуючих корпусів, проглядати вміст бібліотек.

Рисунок 6.1 - Вікно менеджера бібліотек редактора Layout Plus

ПРОГРАМА РОБОТИ

Робота з менеджером бібліотек.

Вибір/видалення бібліотек.

Для додавання існуючої бібліотеки до списку необхідно, виконавши команду ADD, вибрати із списку необхідну бібліотеку, для видалення – виконати командуREMOVE(рис. 6.1).

Перегляд посадочних місць.

У вікні Librariesвибирають потрібну бібліотеку. Список посадочних місць буде відображатися у вікніFootprints. Графічне зображення посадочного місця, на якому розташований курсор виділення, з'явиться у вікні редактораFootprint(рис. 6.2).

Створення бібліотек посадочних місць.

У вікні Footprintsвибирають посадочне місце, потім для вибору імені та розміщення вибирають командуSave As. У вікні, що з'явилося, вибираютьCreate New Library, в якому вводять ім'я і місце розташування створюваної бібліотеки.

Рисунок 6.2 - Вікно перегляду існуючих посадочних місць редактора Footprint

Створення посадочного місця (Creating а footprint).

Footprint– фізичний опис компонента, що складається з елементівPadstacks, тобто контактних площадок,Obstacles, тобто контуру розміщення і текстового опису властивостей компонента. УLayout Plusможна створювати необхідні посадочні місця з урахуванням потреб проектувальника.

Створення корпусу.

Для того, щоб створити новий корпус, необхідно у вікні менеджера бібліотек вибрати команду Create new footprint(рис. 6.2), з’явиться вікно створення нового корпусу компонента (рис. 6.3), у ньому потрібно ввести ім'я створюваного корпусуName of footprintі вказати одиниці вимірюванняUnits(MetricабоEnglish) (рис. 6.3).

За замовчанням на екрані графічного редактора корпусів з’являється початок корпусу, один контакт і текстові об'єкти. У діалоговому вікні Options/System settings(Ctrl+G) можна встановлювати сітку розміщення, визначати інтервал контактної площадки посадочного місця (рис. 6.4).

Рисунок 6.3 - Вікно завдання властивостей створюваного фізичного корпусу

Рисунок 6.4 - Панель настройки менеджера бібліотек

Додавання контакту до корпусу.

Для додавання нового контакту до створюваного посадочного місця в редакторі корпусів потрібно вибрати Pin Tool на панелі інструментів. У контекстному меню вибрати командуNew, помістити покажчик миші в потрібне місце, натиснути ліву кнопку миші, новий контакт буде додано до корпусу. Розміщення цього контакту встановлюється Pin-to-pin інтервалом на поточному боці корпусу.

Призначення однакового типу контактних площадок (Padstack) для всіх контактів корпусу.

Виділити на панелі інструментів кнопку View Spreadsheets, вибрати з меню, що розкривається, пунктFootprints. У таблиці посадочних місць двічі клацнути на потрібному корпусі. У вікні, що з'явилося, у властивостіPadstackNameвиберітьPadstack(рис. 6.5).

Рисунок 6.5 - Панель установки типу посадочного місця

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]