Скачиваний:
13
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
476.16 Кб
Скачать

Навчальні завдання

Вправи на обчислення теперішньої вартості.

1. Обчисліть суму, яка буде отримана на кінець 5-го року після інвестування 10000 грн. під 5% річних.

2. Інвестор збирається інвестувати 10000 грн. щороку протягом п’яти років наприкінці кожного року. Обчисліть нараховану суму наприкінці 5-го року, якщо щорічно нараховуватиметься по 11%.

3. Повернемося до умов вправи 2. Припустимо, що після 5-го року інвестор не перераховуватиме додаткових коштів до цього фонду, але на цей фонд нараховуватимуться проценти ще протягом десяти років, по 12% на рік. Скільки всього коштів буде нагромаджено на кінець цього періоду?

4. Банк засновує пенсійний фонд для своїх працівників. Очікується, що кожний з його працівників працюватиме до досягнення пенсійного віку ще 10 років. Після виходу на пенсію кожний працівник отримуватиме пенсійні виплати протягом 20 років у розмірі 1000 грн. на рік. Банк прагне створити такий фонд, коштів якого на момент виходу працівника на пенсію було б достатньо для забезпечення запланованих виплат всіх майбутніх пенсій. Беручи до уваги, що банк може інвестувати свої кошти під 12% на рік, визначити, скільки коштів банк повинен мати на депозиті на момент виходу працівника на пенсію?

5. Повернемося до умов вправи 4. Банк планує сплачувати однакову суму грошей до пенсійного фонду наприкінці кожного з наступних десяти років, аби через 10 років на момент виходу працівників на пенсію отримати суму, необхідну для здійснення майбутніх пенсійних платежів. Визначити, яку саме суму має вносити банк щороку протягом 10 років, якщо нарахування на ці кошти здійснюються за умов 12% на рік?

6. Клієнт винен банку 10 000 грн., термін повернення яких закінчується сьогодні. Клієнт не може сплатити ці кошти. Банк запропонував реструктурувати цю позику на таких альтернативних умовах.

1) клієнт має заплатити 2000 грн. сьогодні та 9200 грн. через рік;

2) клієнт має заплатити 1000 грн. сьогодні та 3747 грн. наприкінці кожного з наступних трьох років.

Чому дорівнюватиме ефективна процентна ставка в кожному з цих альтернативних варіантів?

7. Відкривається депозитний рахунок під 12% річних при щорічному нарахуванні процентів. Обчисліть теперішню вартість суми в 1500 грн. за умови, що ця сума буде отримана наприкінці кожного з чотирьох років.

12. Бухгалтерський облік операцій з цінними паперами установ комерційних банків

Активна діяльність комерційних банків на фондовому ринку (ринку цінних паперів) є вагомим аргументом підвищення авторитету банку.

В умовах конкуренції банки змушені вишукувати ефективні шляхи збільшення прибутку, а відтак, і обсягів капіталу. Операції з цінними паперами за умови вигідних фінансових вкладень є досить прибутковими.

Відповідно до Законів України «Про банки і банківську діяльність» та «Про цінні папери та фондову біржу» банкам надано право проводити широкий обсяг операцій з цінними паперами.

Насамперед виокремлюються операцій з випуску та обігу цінних паперів. Досить поширеною є комісійна та комерційна діяльність з цінними паперами, як, скажімо, торгівля ними за рахунок третіх осіб; розміщення цінних паперів третіх осіб. За останні роки значно розширено обсяги надання послуг клієнтам за операціями з цінними паперами. Суттєвого поширення набули такі види послуг, як купівля та продаж муніципальних та корпоративних зобов’язань, векселів, купівля-продаж ощадних сертифікатів. Окремі банки, отримавши дозвіл Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, виконують функції зберігача цінних паперів юридичних та фізичних осіб, тобто надають такі послуги, як відкриття рахунків депо, приймають на зберігання всі види цінних паперів у документарній формі та у вигляді записів за рахунками депо, ведуть облік застави цінних паперів, реєструють перехід права власності на цінні папери, обіг яких банк-зберігач обслуговує на підставі розпорядження клієнта.

Бухгалтерський облік операцій з цінними паперами установи комерційних банків України здійснюють за Інструкцією, затверд­женою постановою Правління Національного банку України від 30.12.97 № 466.

Інструкція визначає порядок обліку банками операцій з придбання, продажу, рефінансування, розміщення та випуску цінних паперів.

За формою випуску цінні папери поділяють на такі види:

  • цінні папери в документарній (паперовій) формі;

  • цінні папери у вигляді електронних записів на депо-рахунках (бездокументарна форма).

За видами сплати доходу цінні папери поділяють на дві категорії:

  • цінні папери з визначеним прибутком, які:

а) дають процентний дохід (купонні цінні папери);

б) не дають процентного доходу (цінні папери з нульовим купоном);

  • цінні папери з невизначеним прибутком (акції та цінні папери, що засвідчують право на паї).

Відповідно до Закону України «Про цінні папери та фондову біржу» в Україні можуть випускатися та обертатися такі види цінних паперів: акції; облігації внутрішніх державних і місцевих позик; облігації підприємств, казначейські зобов’язання, ощадні сертифікати, векселі, приватизаційні папери.

Облік прав власності за цінними паперами, що випущені у формі записів на рахунках у системі електронного обігу цінних паперів, здійснюється у кількісному вираженні на спеціальних рахунках депо поза балансом.

Порядок обліку прав власності за державними цінними паперами, що знаходяться у депозитарії Національного банку України, визначений Положенням «Про порядок бухгалтерського та депозитарного обліку розміщення, обігу, сплати процентів та погашення облігацій внутрішньої державної позики в банківських установах», що затверджене постановою Правління Національного банку України від 26.01.96 (внесено ряд змін та доповнень).

Розділ охоплює перелічені далі питання.

  • Облік вкладень банку в акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком з метою продажу.

  • Облік вкладень банку в боргові цінні папери з метою продажу.

  • Облік довгострокових вкладень банку в акції та вкладень в асоційовані й дочірні компанії.

  • Облік вкладень банку в боргові цінні папери на інвестиції.

  • Облік власних боргових зобов’язань банку.

  • Облік операцій зі списання безнадійних заборгованостей за операціями з цінними паперами.

Соседние файлы в папке Киндрацька_Бухгалтерський обл_к _ прийняття р_шень в банках