Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системы технологий (учебник)Tretye_izd.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Основні поняття

Шахта Потужність пласта

Рудник Турбобур

Драга Електробур

Кероген Поклад нафти

Життєвий цикл підприємства Танкер

Марки вугілля Ерліфтний метод

Лава Штанговий насос

Скребковий конвеєр Зріджений газ

Питання для обговорення

1. Як здійснюється промислова класифікація мінеральної сировини?

2. Які особливості видобувних підприємств?

3. Охарактеризуйте марки вугілля.

4. Які технології використовуються для виймання вугілля?

5. Розкрийте сутність буріння нафтових свердловин.

6. В чому сутність засобів підняття нафти на поверхню?

Змістовий модуль 4. Система технологій металургії

4.1. Поняття про металургійний завод і комбінат

Металургія – це галузь науки і техніки і галузь промисловості, що охоплює процеси одержання металів із руд та інших матеріалів, а також процеси, пов’язані зі зміною хімічного складу, структури і властивостей металевих сплавів. До металургії належать: видобуток руд із надр Землі; попередня підготовка й обробка цих руд; процеси одержання і рафінування металів і металевих сплавів; надання їм визначеної форми шляхом одержання зливків, заготівок при відливці, обробка металів тиском; термічна, термомеханічна, хіміко-термічна й інші види обробки металів і сплавів для надання їм відповідних властивостей.

Чорна металургія – це галузь важкої промисловості, що скла­дається з ряду взаємозалежних підгалузей: видобуток, підготовка залізоруд­ної сировини, безпосередньо металургійне виробництво (доменне, сталеплавильне, прокатне, ферросплавне), трубне, метизне, коксохімічне, виробництво вогнетривів і ряд інших підгалузей.

Чавун, сталеві зливки, прокат (рейки, балки, швелери, кутки, труби, плити, листова і рулонна сталь, сталеві канати, дріт), метизи – ось стислий перелік продукції металургійного виробництва.

Сучасний металургійний завод – складне розгалужене господарство з великою концентрацією виробництва. Його основна продукція – чавун, металеві сплави. Металургійний комбінат працює за повним замкнутим циклом, тобто має у своєму складі усі види металургійного виробництва, включаючи прокатне. Його виробнича потужність – від 6 до 15 млн тонн сталі на рік. У той же час існують заводи неповного металургійного циклу, у складі яких відсутні цехи підготовки рудної шихти, доменні цехи, наприклад, московські заводи “Серп і молот”, “Електросталь”, а в Україні – “Істіл” (м. Донецьк).

Метали належать до числа найпоширеніших матеріалів, використовуваних людиною. Майбутнє людства також пов’язане із застосуванням нових сплавів і матеріалів на металевій основі. Це стосується освоєння космічного простору, прямого одержання електроенергії шляхом використання високотемпературної плазми і т.д.

На сьогодні відомо біля 80 металів, серед них головні - залізо, хром, нікель, мідь, алюміній. Залізо і його сплави є основними конструкційними матеріалами в сучасній техніці.