Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системы технологий (учебник)Tretye_izd.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
6.06 Mб
Скачать

9.3. Використання нанотехнологій в машинобудуванні

Реалізація нанотехнологій в аерокосмічній галузі дозволить:

  1. Підвищити міцність літальних апаратів. Нині ставиться завдання довести можливість їх здійснення до 70-90 тисяч польотів, що вимагає підвищення міцності, яку забезпечують нові наноматеріали.

  2. Домогтися “живучості” і зниження ваги за рахунок нанома­теріалів.

  3. Переходячи на нанотехнології, можна досягти зниження тертя.

  4. Вирішити завдання боротьби з обмерзанням і присипанням до зовнішньої сторони конструкції літальних апаратів різної „біологічної живності” за допомогою відшаровуючи лусочок.

  5. Знизити помітність літальних апаратів.

Космічні апарати майбутнього будуть вже не просто машинами для перевезення живих істот, але живими організмами. Вони зможуть навчатися, діагностувати і ремонтувати себе.Застосування нанотехнологій в аерокосмічній техніці здатне також забезпечити зниження енергоспоживання, вібрації і шуму, підвищення швидкості, надійності, стійкості до радіації, стійкості до перевантажень.

Впровадження нанотехнологій в автомобільну промисловість дозволить зробити автомобілі:

1. Доступними (нанотехнологічні методи виробництва дозволяють створювати товари і послуги з низькою собівартістю; в автомобілях майбутнього основної складової ціни буде „бренд”);

2. Комфортними (більш досконала робота механічних частин, поліпшення шумо-та вібро-ізоляції на основі наноструктурованих матеріалів, ергономічний салон);

3. Ефективними (підвищення середньої швидкості руху автомобілів, підвищення ККД використання енергії, необхідної для перевезення людей і вантажів);

4. Інтелектуальними (широке впровадження інформаційних систем в усі вузли та компоненти автомобілів, прийняття автомобілем все більших функцій водія на себе);

5. Безпечними для людини та навколишнього середовища (нові, екологічно чисті силові установки, у тому числі широке використання в конструкції автомобіля наноматеріалів і можливість 100% утилізації застарілих автомобілів). При цьому ресурс виробів різного призначення, виготовлених за новою методологією для галузей машинобудування підвищується від 200 до 500%. У цілому ж, розробка і застосування нанотехнологій в галузі машинобудування дозволять досягти таких основних цілей:

1. Зміна структури валового внутрішнього продукту в бік збільшення частки наукомісткої продукції.

2. Підвищення ефективності виробництва.

3. Переорієнтація експорту України, в основному сировинних ресурсів на кінцеву високотехнологічну продукцію і послуги шляхом впровадження наноматеріалів і нанотехнологій в технологічні процеси українських підприємств.

4. Створення нових робочих місць для висококваліфікованого персоналу інноваційних підприємств, що створюють продукцію з використанням нанотехнологій.

5. Розвиток фундаментальних уявлень про нові явища, структуру і властивості наноматеріалів.

6. Формування наукового співтовариства, підготовка і перепідготовка кадрів, націлених на вирішення наукових, технологічних і виробничих проблем нанотехнологій, створення наноматеріалів і наносистемної техніки, з досягненням на цій основі світового рівня у фундаментальній і прикладній науках.