Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стажування_11.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
998.4 Кб
Скачать

Перелік індивідуальних завдань

Індивідуальні завдання мають за мету придбання студентами під час стажування уміння та навичок самостійного розв’язування виробничих, наукових або організаційних завдань. Виконання індивідуальних завдань активізує діяльність студентів, розширює їх світогляд, підвищує ініціативу і робить стажування конкретним і цілеспрямованим.

Індивідуальні завдання записуються у щоденник студента і остаточно формулюються після визначення місця стажування студента на відповідній базі стажування, зокрема вони можуть відповідати таким напрямкам:

удосконалення системи управління виробничими ресурсами підприємства (організації);

макроекономічної та фінансової стабільності, розвитку приватного сектору, удосконалення системи грошового обігу;

реалізації плану заходів щодо удосконалення системи захисту пенсійних активів;

удосконалення митного проходження товарів через кордон;

та напрями удосконалення методичного забезпечення та впровадження наукових результатів;

удосконалення правового поля з фінансових питань;

та проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в галузях діяльності споживчої кооперації;

удосконалення процедур реєстрації платником податків;

удосконалення порядку регулювання фондів оплати праці працівників підприємств – монополістів;

удосконалення системи валютного регулювання;

та напрями удосконалення готівкових грошових коштів підприємства;

адміністрування податків і шляхів їх удосконалення;

реорганізації банків та підприємств;

використання системного підходу в економіці тощо.

Вимоги до оформлення звіту зі стажування та іншої документації

Впродовж 3 днів студент зобов’язаний надати на кафедру повідомлення про прибуття та перебування на базі практики.

По закінченню практики студент зобов’язаний представити на кафедру наступні матеріали:

1. Повністю заповнений щоденник практики з відзивом керівника від бази практики, що завіряється відповідними печатками.

2. Звіт про практику, виконаний у відповідності з її програмою (календарним графіком) та завірений підписами керівників практики та печаткою бази практики.

3. Звіт про практику надається на кафедру у друкованому вигляді (перший примірник) в обсязі 40-60 сторінок разом з додатками.

Вимоги до оформлення звіту

ЗАГАЛЬНІ. Мова звіту зі стажування - державна, стиль - науковий, чіткий, без орфографічних i синтаксичних помилок; послідовність - логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів із літературних джерел є неприпустимим.

Робота має бути надрукована за допомогою текстового редактора на одному боці сторінок стандартного білого паперу формату А4 (210x297 мм) з використанням шрифту – Times New Roman, розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом до тридцяти рядків на сторінці.

Текст звіту розміщується на сторінках з дотриманням таких розмірів берегів: з лівого боку - 30 мм, з правого -15 мм, зверху – 20 мм, знизу - 20 мм.

Роздруковані на ЕОМ програмні документи мають відповідати формату А4, включатися до загальної нумерації сторінок звіту i розміщуватися, як правило, у додатках.

Заголовки структурних частин дипломної роботи „ЗМІСТ”, „ВСТУП”, „НАЗВА РОЗДІЛУ”, „ВИСНОВКИ” „СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ”, „ДОДАТКИ” друкуються великими літерами по центру сторінки. Заголовки пiдроздiлiв друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацу. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

СТРУКТУРА звіту зі стажування має складатися з таких частин:

титульний аркуш (дод. Д);

зміст;

вступ;

теоретична частина (у т.ч. індивідуальне завдання теоретичного змісту);

практична частина (у т.ч. індивідуальне завдання (у т.ч. пропозиції щодо удосконалення фінансових відносин на підприємстві (в організації, установі));

висновки;

список використаної літератури;

додатки.

Зміст звіту повинен включати назви всіх розділів, під­розділів роботи з вказівкою номера сторінок, на яких розмі­щується матеріал.

Обсяг вступу звіту зі стажування - 2-3 сторінки рукописного тексту.

У вступі звіту необхідно розкрити:

актуальність теми, що досліджується в умовах формування рин­кових відносин;

основні особливості порушення і вирішення питань теми стосовно до суб'єкта і об'єктів дослідження;

мету і завдання дослідження;

методи, що використовуються для виконання завдання дослідження;

матеріали, що використовуються для її написання;

новизну і практичну значущість.

Перший розділ є теоретичним, та повинен розкривати теоретичну сутність обраної для досліджування економічної категорії, її місце і роль у розвитку фінансово-економічних відносин держави. З цією метою треба уточнити джерело даної економічної категорії, навести і проаналізувати в роботі погляди різноманітних економістів з досліджуваної проблеми, дати їх аналіз, викласти застосовані засоби, рекомендації, положення, інструкції відповідно до поставленої у завданні проблеми.

Мета написання цього розділу - показати уміння бакалавра самостійно аналізувати теоретичні і практичні підходи до сутності проблеми, визначати шляхи її розв'язання.

При написанні першого розділу необхідно використовувати Кодекси і закони України, рішення Кабінету Міністрів України з фінансово-господарських питань, монографії, матеріали наукових конференцій, статті журналів з актуальних проблем розвитку фінансово-кредитних відносин. Перший розділ повинен включати три підрозділи.

Обсяг першого розділу звіту зі стажування не повинен перевищувати 40% від загального обсягу роботи.

Другий розділ звіту присвячується аналізу фінансово-господарської діяльності конкретного суб'єкта господарювання або установи із використанням різних методик аналізу фінансово-господарської діяльності об’єкту аналізу.

Фінансовий аналіз треба робити на базі даних бухгалтерського обліку, статистичної звітності та імовірності оцінки фінансово-господарської діяльності в майбутньому, для чого доцільно проаналізувати показники таких статистичних форм звітності, як "Баланс підприємства", "Звіт про фінансові результати", "Звіт про власний капітал", "Звіт про рух грошових коштів" тощо за ряд років. В аналізі може бути використана додаткова інформація про результати фінансово-господарської діяльності підприємства або фінансової діяльності установи, яка носить допоміжний характер.

Другий розділ повинен включати три підрозділи. Обсяг другого розділу звіту не повинен перевищувати 45% від загального обсягу роботи.

У першому та другому розділахзвіту (за специфікою виданого керівником практики від кафедри комплексу задач) слід виконати індивідуальне завдання з практики. В ньому також повинні бути розроблені пропозиції щодо удосконалення засобів розв’язання проблеми з можливою оцінкою економічної ефек­тивності цих пропозицій і можливих пропозицій з удосконалення тих чи інших аспектів фінансового менеджменту.

Висновки являють собою стисле узагальнення зробле­них автором висновків і розроблених рекомендацій щодо удосконалення фінансових відносин і проблем фінансового менеджменту суб'єкта фінансово-економічних відносин.

У цій частині роботи автор має зробити висновки про те, що він піддає критиці, що пропонує натомість, інакше кажучи, що вино­сить на захист. Окрім цього, тут необхідно відзначити практичну значу­щість розроблених студентом рекомендацій.

Обсяг висновків звіту – 3-5 сторінок друкованого тексту.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 2 інтервалам основного тексту.

Список використаної літератури вимагає розміщення усіх використаних джерел інформації у порядку появи посилань у тексті або в алфавітному порядку.

Відомості про джерела, включені до списку, необхідно давати відповідно до вимог державного стандарту з обов’язковим наведенням назв праць.

Список літератури повинен містити не менше 35-40 джерел для звіту зі стажування з терміном видання переважно за останні 3-5 років. Посилання на них мають наводитись у вигляді порядкового номеру за списком джерел у квадратних дужках (наприклад, [19]).

Додатки до звіту мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою, їх оформлюють на наступних сторінках, розміщуючи у порядку появи посилань у тексті роботи.

Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття роботи:

реальні документи підприємства;

рекламні матеріали;

проміжні математичні доведення, формули, розрахунки;

таблиці допоміжних цифрових даних;

інструкції, методики, опис алгоритмів i програм вирішення задач на ЕОМ, що розроблені в процесі виконання науково-дослідних робіт;

ілюстрації допоміжного характеру.

НУМЕРАЦІЯ. Нумерацію сторінок, роздiлiв, пiдроздiлiв, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою звіту зі стажування є титульна сторінка, яка включається до загальної нумерації сторінок i на якій номер сторінки не ставиться. Нумерація (без крапки після неї) проставляється у правому верхньому куті починаючи зі вступу (3 сторінка).

ЗМІСТ, ВСТУП, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ, ДОДАТКИ не нумерують як розділи. Підрозділи нумерують у межах кожного розділу, використовуючи номер розділу i порядковий номер підрозділу, між якими ставиться крапка: наприклад, „1.4” (четвертий підрозділ першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

ІЛЮСТРАЦІЇ. Зміст ілюстрацій має доповнювати текст роботи, поглиблювати розкриття суті явища, наочно ілюструвати думки автора, i тому в тексті на кожну з них повинно бути посилання з коментарем.

Ілюстрації (схеми, графіки тощо) i таблиці слід подавати в роботі безпосередньо після тексту, де їх згадано вперше, або на наступній сторінці. Якщо вони містяться на окремих сторінках звіту, їх включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстративні або табличні матеріали, розміри яких перевищують формат А4 i розміщують у додатках. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» i нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій у додатках. Номер ілюстрації має складатися з номера розділу i порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка: наприклад, «Рис. 1.2» (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва i пояснювальні підписи розміщуються послідовно під ілюстрацією по центру.

ТАБЛИЦІ, ФОРМУЛИ, ПОСИЛАННЯ. Формули в роботі нумеруються в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу i порядкового номера формули у роздiлi, між якими ставиться крапка. Номери формул пишуть біля правого берега сторінки на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: «(3.1)» (перша формула третього розділу).

Пояснення значень символів, числових коефiцiєнтiв у формулах необхідно подавати безпосередньо за формулою в тій послідовності, в якій вони подані в формулі, i кожне - з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки.

Рівняння i формули треба виділяти в тексті вільними рядками. Вище i нижче кожної формули потрібно залишати не менше ніж один вільний рядок. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення (х) i ділення (:).

Таблиці нумерують послідовно (за винятком тих, що розміщені в додатках) у межах розділу. У правому верхньому куті розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера, який складається з номера розділу i порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка: наприклад, «Таблиця 2.3» (третя таблиця другого розділу). Назва таблиці міститься нижче, по центру сторінки.