Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр пыль мишури.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
255.48 Кб
Скачать

5.2 Практичні рекомендації з вибору циклонів

Вибір типу і розміру циклону проводиться на підставі заданого витрати газів, фізико-механічних властивостей пилу, необхідного коеффіціента очищення, габаритів установки, експлуатаційної надійності та вартості очистки. При очищенні великих обсягів газів одиночні циклони типу ЦН-11, ЦН-1.5, ЦН-15у і ЦН-24 об'єднуються в групи по 2, 4, 6 і 8 елементів, розташованих у два ряди, і по 10, 12 і 14 елементів при кругової компоновки. Діаметр циклонів типу ЦН-11, ЦН-15, ЦН-15у, об'єднаних у групи з прямокутною компонуванням, не повинен перевищувати 1800 мм, а при круговій компонуванні 1000 мм.

При знепилювання газу обсягом понад 80000 - 100000 м3 / ч і при високих вимогах до очищення слід застосовувати батарейні циклони. Батарейние циклони мають менші габарити, ніж групові, але вимагають для свого виготовлення більшої витрати металу і вартість їх вище стоїмості групових циклонів.

При виборі циклонів конструкції НІІОгаза слід звертати увагу на надійність роботи системи, особливо в тих випадках, коли ре монт або ревізія системи газоочистки неможливі без зупинки технологічного обладнання. Широкий діапазон типорозмірів циклонів дозволяє задовольняти багато вимог, в тому числі і по надійності. Найбільш характерними порушеннями нормальної роботи циклонів є істиранія стінок циклонів абразивної пилом і залипання. Зі збільшенням діаметрів циклонів і зниженням швидкості газового потоку на вході істирание стінок і залипання зменшуються. Внаслідок цього для уловлювання абразивного, пилу рекомендується застосовувати, циклони типу СК-ЦН-34, способним забезпечувати високий ступінь очищення яри порівняно невеликій швидкості пилогазового потоку на вході.

При однаковій ефективності найбільш високі техніко-економічні показники-мають циклони типу ЦН-11. Циклони типу ЦН-15 відрізняються меншими габаритами, більш стійкою роботою на пилях, схильні до налипання, тому їх експлуатація виправдана при очищенні газів з високою концентрацією дрібного пилу або уловлювання середньо-і сильно злипаються пилів.

При невисоких вимогах до ступеня очищення, а також для очищення газів від пилу з середнім медіанним діаметром більше 20 мкм віддай перевагу використання циклонів типу ЦН-24. При великих витратах газів і високої концентрації пилу в газовому потоці застосування циклонів типу ЦН-24 може бути рекомендовано в якості першого ступеня очищення перед апаратами, що забезпечують високу ефективність, наприклад, перед циклонами тіпаСДК-ЦН-33, рукавними фільтрами або електрофільтрами. Циклони типу ЦН-15у характеризуються низькими техніко-економічними показниками, і їх використання може бути виправдане тільки в тих випадках, коли є строгі обмеження габаритів по висоті. Для очищення газів від дрібного пилу з середнім медіанним діаметром в межах 5-6 мкм, а також при високих вимогах до якості очищення слідує використовувати найбільш високоефективні конічні циклони типу СДК-ЦН-33. При обмеженнях за габаритами рекомендується застосовувати циклони типу СК-ЦН-34, що мають високу ефективність при великих енергетичних витратах. Для забезпечення стійкої роботи, що виключає забивання пилевипускних отворів, умовна швидкість для циклонів типу СК-ЦН-34 повинна становити не менше 2,0 м / с. При уловлюванні сажі в циклонах діаметром більше 1м швидкість може знижуватися до 1,5 м / с. Недостатком конічних циклонів є великі габарити, складність ком ¬ плектованія їх у групи і відносно високий витрата металу на 1000 м / год газів, що очищаються.

Для зниження втрат тиску в одиночних циклонах типу ЦН-15, ЦН-15у і ЦН-24 при уловлюванні несліпающіхся пилів можна виконувати регенератори тиску, виконані у вигляді лопатевих раскручівателей, що знижують опір апарату на 18-25% без погіршення якості очищення. У циклонах типу ЦН-24 установка раскручівателей сприяє підвищенню ефективності очищення. Для групових циклонів типу ЦН-11, ЦН-15, ЦН-15у і ЦН-24 рекомендується застосовувати тільки кільцеві Діффізазори, що дозволяють знижувати опір апаратів на 10-18%. Додаткові витрати металу на дифузори і лопатеві розкручувателі ускладнення циклонних апаратів окупаються зниженням енергетічних витрат.

Рекомендації по підводу і відводу газів.

1. Одиночні і групові циклони встановлюють як на всасуючих, так і на нагнітаючих трактах системи газоходів.

2. Для очищення газів від абразивного пилу, що викликає знос крильчаток вентиляторів, циклони слід встановлювати перед вентіляторами.

3. Тиск газів, що надходять на очистку, і їх температура можут бути будь-якими за умови забезпечення необхідної міцності і герметичності апарату. Нормалізовані циклони розраховані на тиск (або розрядження) 2500

Па і температуру до 400 С.

4. При проектуванні підвідних газоходів до циклонів слід забезпечити рівномірний розподіл газопилового потоку на вході Б ЦІКЛОН за рахунок виконання прямолінійних ділянок безпосередньо перед вхідним патрубком або встановлення спеціальних пристроїв, наприклад нанапрямних лопаток, які розподіляють потік по перетину газоходів. Різкі повороти на відвідних газоходах в безпосередній близькості від циклонів можуть негативно впливати на рівномірність розподілу газів в циклонах і збільшувати опір апаратів, тому їх слід уникати. Для установки зі змінною витратою газів, наприклад в котельнях метал-лургіческіх заводів з різною продуктивністю влітку і взимку, передбачається використання декількох групових або одиночних ци-клонів, забезпечених відкачують пристроями. 5. Наявність запірних або дросельних пристроїв всередині групового циклону, на колекторах або вихлопних трубах не допускається під порушення рівності гідравлічних опорів між циклонними елементами. Дослідження показали, що при відсутності рівності гідравлічних опорів можуть мати місце перетоки газів з бункера в циклон з малим опором; що призводить до значного зниження ефективності очищення.

6. Приєднання підвідних і відвідних газоходів до циклонів слід виконувати переважно зварним, на бандажах, що обеспечивает надійність і герметичність з'єднання. В окремих випадках при невеликих розмірах підвідних і відвідних газоходів (наприклад, для одиничних циклонів) можлива установка фланцевих з'єднань по ГОСТам.

7. Установка одиночних і групових циклонів проводиться вертикально, так, щоб пилевипускное отвір було звернено донизу. У деяких випадках допускається горизонтальне, розташування одиночних циклонів. У цьому випадку бункер повинен мати спеціальну конструкцію.